2015.05.22. 14:44 – Rácz Mihály

Zseniális afrikai zene a Müpában

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

bassekoukouyate.jpg

Amikor afrikai banda koncertjéről adunk hírt, az leginkább nyugat-afrikait jelent, sőt, legtöbb esetben Maliból érkező produkciót. Az eddig hazánkban megfordult előadók és zenekarok a világzene élvonalából valók akármilyen mércével mérve: Salif Keita, Rokia Traoré, Boubacar Traoré, Toumani Diabate, Habib Koité, Amadou & Mariam, és a Tinariwen, mindannyian emlékezetes koncerteket adtak. Tavaly felsorakozott hozzájuk a Bassekou Kouyate & Ngoni ba is a Szigetes fellépéssel, és talán megengedhetjük magunknak a frázist: lazán, de mágikus erővel hozták az év buliját.

A ngoni ősi húros hangszer, apró kis csoda, az ember ránézésre sem azt nem gondolná, hogy ebből fejlődött ki a gitár, a lant és a bendzsó is, sem pedig azt, hogy ilyen húzós és energikus bluesos rockandrollt lehet az egekig lőni vele. A zenészkasztba született Bassekou Kouyate korábban muzsikált a műfaj nagyjaival, Taj Mahallal, Ali Farka Touréval és Ry Cooderrel is, akik a legjobb ngoni játékosként hívták meg zenekaraikba. A hagyományos formációk csak egy ngoni játékost szoktak alkalmazni, de Bassekou Kouyate merészet gondolva mindjárt négyet is posztolt saját bandájába, akik mind a családjából kerültek ki, énekesnőként pedig saját felesége, a csodás Amy Sacko állt mikrofonhoz. A 2007-es debütálás, a Segu Blue nyomban eloszlatott minden kétséget, a vállalkozás nem csak príma lett, de sikeres is. A 2013-es Jama ko már az „év albuma”-ként végzett az európai világzenei rádiósok listáján, és a zenekar meghívást kapott az Africa Express projectbe is. A frissen megjelent Ba Power ha lehet még tovább emelte a tétet, ilyen intenzív és sűrű anyag ritkán érkezik azon frissiben, vétek lenne kihagyni. Ahogy magát a ponceret is a Müpában, május 27-én.

Nagy megtiszteltetés, hogy Bassekou Kouyate elfogadta felkérésünket egy zenei workshopra az esti koncert előtt, így a közönség tiszta forrásból kaphat információt a griot tradícióról. Megismerkedhet az általuk használt hangszerek történetével is, így a ngoni hangszercsalád több fajtájával, vagy a szinte egész Afrikában elterjedt shekerével (yabarával). A program végén pedig az érdeklődők akár ki is próbálhatják a hangszereket: milyen hangja van a lopótöknek, vagy hogyan kell szóra bírni a beszélő dobot (tamanit)?

A program megvalósításában a Müpa partnere az Ethnosound Világzenei Hangszerbolt, akiknek köszönhetően a workshop végén egy afrikai hangszer is megnyerhető.

 


hír program világzene bassekou kouyaté ngoni ba



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása