2015.05.28. 12:33 – Hirdetés

A Sonic Youth alapítója az A38 Hajón

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

thurston-moore-_-eleonore-de-bonneval-620.jpg

A Sonic Youth korszakos jelentőségű alapító-gitárosa, Thurston Moore tavaly jelentette meg legfrissebb szólólemezét. A Best Day turnéja Budapestre is eljut, az A38 Hajón igazi rocklegendák kísérik Moore-t, köztük a My Bloody Valentine és a Primal Scream basszusgitárosa, illetve a Sonic Youth dobosa.

Thurston Moore-t, a Sonic Youth alapítóját, a noiserock-gitározás meghatározó alakját, Kim Gordon egykori férjét, az örökké kísérletező, a pop, a rock, az avantgárd és a kortárs határán egyensúlyozó, örökké kölyökképű korszakos művészt valószínűleg nem kell bemutatni. Az 1958-ban született Moore húszéves kora óta kulcsfigurája annak a máig lüktető New York-i zenei színtérnek, amit jobb szó híján posztpunk-no wave-nek szokás nevezni, és amiből legutóbb Lydia Lunch decemberi A38-as koncertjén kaphattunk ízelítőt. 1981-ben alapította Kim Gordonnal a Sonic Youth-t, ami túlzás nélkül a korszak legfontosabb keleti-parti rockzenekara lett, és ami elképesztő hatást gyakorolt a legutóbbi három évtized könnyűzenéjére a Nirvanától Laurie Andersonon át az európai avantgárd dzsesszig.

A Sonic Youth punkot-zajrockot-minimalizmust ötvöző zenéjénél talán még fontosabb Moore elképesztő aktivitása. Oldalakon keresztül leehetne sorolni, ki mindenkivel játszott együtt, hány filmzenében, performance-ban és projektben vett részt, miközben az elmúlt két évtizedben négy szólólemezt készített. A legutóbbit éppen tavaly: a Best Day című, a Sonic Youth zenéjénél talán kevésbé radikális, de nagyon elmélyült és összeszedett album a Matador kiadónál jelent meg. A Best Dayt igazi szupergruppal vette fel Moore, és abban a szerencsében van részünk, hogy a zenészek a koncertturnéra is elkísérik őt. Így nem csupán egy, hanem négy legendát is láthatunk a színpadon: Moore mellett a nagyszerű brit gitárost, James Sedwardst, a My Bloody Valentine és a Primal Scream ikonikus basszusgitárosnőjét, Debbie Googe-ot, illetve a Sonic Youth dobosát, Steve Shelley-t.

Thurston Moore (USA) - The Best Day lemezbemutató, 2015. június 3., szerda 20h

A38 Hajó Koncertterem – Petőfi híd budai hídfő

Jegyár: 6500 Ft, elővételben: 5500 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján

(www.a38.hu), illetve személyesen az A38 Hajón.


koncert hír sonic youth a38 thurston moore



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása