2015.08.19. 15:30 – Szponzorált Tartalom

A forgatás végére az egyik búvárunknak már hipotermiás tünetei voltak

Az Elefánt a Balaton Methodról

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

elefant.jpg

Az Elefánt már a film előzményének tekinthető Kodály Methodban is szerepelt, így nem meglepő, hogy a Balaton Methodban is feltűnnek Bordahajtogató című dalukkal. A forgatásról az énekest, Szendrő Csabát kérdeztük. 

Hogyan kerültetek ebbe az egészbe?

Bálintnak és Marcinak (Szimler Bálint rendező, Rév Marcell operatőr) volt elképzelése, hogy mely zenekarokkal akarnának együtt dolgozni, és mi közöttük voltunk. Korábban az Alszik videónknál, illetve a Kodály Method során már volt szerencsénk együtt dolgozni, így nem volt idegen számukra a zenekar, tudták, hogy mire számíthatnak.

A filmben a Bordahajtogató dalotok szerepel. Miért pont ezt választottátok?

Nem mi választottuk. Bedobtunk néhány dalt a közösbe, amik szóba jöhettek egyáltalán és ők a Bordahajtogatót húzták. Ez a dal viszonylag korai szerzemény, 2012 decemberében íródott, nem melankolikus, hanem tempós, alapvetően pozitív hangulatú. Talán emiatt is jól illeszkedett a környezethez, amelyben felvettük a videót. Az pedig külön öröm volt, hogy a „naplemente az giccses, de mindig gyönyörű, a gyönyörű valahogy picit mindig szomorú”  sorokat konkrétan a balatoni naplementében játszhattuk és rögzíthettük.

Hol és milyen körülmények zajlott a felvétel?

Fonyódon a vasútállomás és Lacika vendéglője között találtunk helyszínt, a Tungsram Strandon. Tényleg minden idilli volt, bár ha jól emlékszem, egy ponton az egyik filmes eszközöket szállító teherautó belesüppedt egy gödörbe. A forgatás végére meg az egyik közreműködő búvárunknak már hipotermiás tünetei voltak, amiből aztán tüdőgyulladás lett, sajnos nem jutott neki búvárruha. Amúgy szeptember 17, szerda volt, és enyhén meleg időjárás.

"Visszagondolva csodálom, hogy ennyivel megúsztuk"

Interjú Lente Viktorral és Lukács Péter Benjáminnal, a film hangmérnökeivel

Viktor: Minden óvintézkedés ellenére voltak kevésbé szerencsés esetek, amik borítékolhatóak voltak a helyszínek extrém jellegét tekintve. Visszagondolva csodálom, hogy ennyivel megúsztuk. Például az Elefánt videó forgatásán az egyik cin mikrofonostul bedőlt a vízbe egy próbafelvétel alatt. A filmen ki is lehet szúrni melyik mert az az egyetlen, amin nincsen szivacs.

Ilyenkor mit lehetett csinálni?

Péter: Drukkoltunk, hogy működjön utána is. Gyorsan kikaptuk a vízből, szétcsavartuk, kiraktuk száradni. Aznap már nem használtuk, de az volt a durva, hogy utána is tökéletesen működött, később még alaposabban megvizsgálták, és semmi baja nem volt. Úgy látszik szerette a Balatont.

A teljes interjút itt olvashatod!

A film koncepciója az volt, hogy a közreműködők élőben játsszák el a dalukat a Balaton környékén, nem megszokott helyszíneken. Milyen volt egy ilyen, nem feltétlenül próbatermi vagy koncertes közegben zenélni?

Vicces. Voltak kisebb-nagyobb kihívások, amikkel ügyesen, vagy kevésbé eredményesen tudtunk megbirkózni, például hogyan juttassuk el a hangszerek jelét a vízben úszkáló vízibicikliktől a kis felvevő és keverő eszközökig, amelyek a parton vannak? Aztán hogyan fogjuk egymást hallani, hogyan fognak minket a búvárok hallani? Hogyan tudják majd a búvárok a vízibicikliket a kitalált irányba terelni, és közben úgy mozogni és bujkálni, hogy ne vegye őket észre a folyamatosan mozgó kamera? Szóval mindent mindenhez hangolni és időzíteni kellett, és lemondani bizonyos dolgokról, például, hogy halljuk egymás játékát, és úgy szóljon a zene mint a próbateremben vagy koncerten.

Van esetleg valamilyen mókás sztoritok a forgatásról?

A teherautós és a búváros sztorin kívül, amik ugye egyáltalán nem voltak viccesek, még talán annyi történt, hogy forgatás alatt sikerült egy természetesen nem túl olcsó kondimikrofont állványostól a Balatonba ejteni. Ez megint nem vicces. De azért alapvetően végig fantasztikus hangulat volt.

Ha azt szeretnéd, hogy valaki megnézze a filmet, hogyan ajánlanád neki?

  1. Ritka az ilyen magyar film.
  2. Festői, vicces, izgalmas, merész, nem erőltetett és felemelő.
  3. Tele van jó zenékkel és gyönyörű képekkel.
  4. Ha nem nézed meg, hülye vagy.

Az Elefánt legközelebb augusztus 20.-án lép fel Kemencén, a Börzsönystock Fesztiválon, a rákövetkező szombaton pedig a Savaria Karneválon találkozhattok velük. 

A harmadik fordulóban a már megszokott módon a Lángoló Gitárok Facebookján közzétett kép alatt kommentben nevezd meg a Balaton Methodban szereplő kedvenc előadódat és dalodat, valamint jelöld meg egy ismerősödet, akinek ajánlanád a filmet és a játékot. A határidő jövő szerdán kilenc óráig tart, utána sorsolunk, és másnap jön mindhárom forduló eredményhirdetése. Minden fordulóban egy Sennheiser Urbanite XL típusú, csúcskategóriás fejhallgatót sorsolunk ki, érdemes játszani! 

Interjú Osváth Gáborral, a film producerével.

Szakmai interjú a film hangmérnökeivel, Lukács Péter Benjáminnal és Lente Viktorral.

Beszélgetés a forgatásról Jónás Verával, plusz a játék első fordulója.

Interjú Horváth Attilával, a Subscribe gitárosával a film kapcsán.


interjú mozi sennheiser elefánt szponzoráció nyereményjáték balaton method



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása