2015.08.22. 12:04 – Lángoló

Édesség, selfie, lagzi, metál! - Interjú Seth Kangrával, a dél-koreiai Messgram főnökével

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

messgram2015a.png

Három dél-koreai rock/metal/metalcore csapat, a 2011-ben alakult és már számos díjat nyert Messgram, Dél-Korea legismertebb trash metal-zenekara, a NATY, a Messgramhoz hasonlóan feltörekvő GBSG - és a magyar Incorrect - lép fel augusztus 22-én Budapesten, a Dürer Kertben. Ami azért is nagy szám, mert csak emiatt a koncert és egy lagzi magyarországi folytatása miatt érkeztek Európába. Seth Kangra, a Messgram basszusgitárosa válaszolt kérdéseinkre a Korean Rockwave Night kapcsán.

Úgy tudom, ez lesz az első külföldi fellépésetek és elég izgalmas körülmények között sikerült mindezt megszervezni.

Nos, igen. Valójában egy hónapja vettem feleségül magyar menyasszonyomat. Szerettük volna megünnepelni az esküvőt az ő országában is. Egyébként is Magyarországra utaztunk volna, szóval miért ne tettem volna még jelentőségteljesebbé ezt a kirándulást? A zenekar többi tagja is nagyon izgatott volt, hogy ellátogathat Európa egyik legszebb városába.

Hogyan esett a választás a két másik zenekarra?

Hát tudod, a kihívások mindig megkövetelik, hogy azon a rögös úton menj keresztül, ami kellemetlenségekkel, áldozatokkal és váratlan eseményekkel van kikövezve. Kapcsolatban álltunk több koreai zenekarral is, de csak a NATY és a GBSG nem hezitált azt mondani, hogy 'Igen, benne vagyunk!'.

NATY már veterán heavy metal zenekarnak számít, amelynek van tapasztalata külföldön, játszott például a kínai MIDI Fesztiválon, a GBSG pedig hihetetlen energiákat ad át a közönségnek élőben. Lecsekkoltam őket az Emergenza Fesztivál koreai döntőjén, és azonnal megkerestem a srácokat.

Nemrég új énekesnő csatlakozott hozzátok. Mit lehet róla tudni?

Jiyoung tipikus, élettel teli, fiatal lány, aki imádja az édességeket, selfie-ket csinálni stb., viszont amikor énekelni kezd! Tisztában van azzal, hogy használja a saját hangját, szóval rengeteg időt meg tudtunk spórolni így stúdiózás alatt. A másik oldalról úgy érzem, hogy még mindig nem szabadított fel minden benne rejlő potenciált. A többiekkel tényleg alig várjuk, hogy dolgozhassunk vele még több dalon.

Elég törékeny lánynak tűnik, hogyan tudott beilleszkedni közétek? És rögtön ebből következik a másik kérdés, hogy az otthoni közönség hogy fogadta őt.

Igen, ő még ázsiai szemmel nézve is pici. Miután az előző énekesünk YK otthagyta a zenekart, tartottunk egy Messgram cover versenyt az új énekesi posztra. A jelentkezők elküldték cover videóikat, mi pedig bemutattuk őket a Facebook-oldalunkon. Ezzel tulajdonképpen a rajongóink visszajelzéseit is végigkövethettük, mert az emberek hajlamosabbak őszintébbek és kritikusabbak lenni, amikor kommentben kell valamit kifejteni az interneten. Miután Jiyoung megnyerte az első díjat anélkül, hogy bárki kételkedett volna benne, könnyedén választottuk őt az új énekesünknek. Ő a legfiatalabb mindannyiunk közül, szóval ez határozottan megváltoztatta az egész zenekari légkört, egy kicsit frissebb lett.

A magyarországi koncerten kívül lesznek még külföldi fellépéseitek?

Próbálkozunk japán és brit turnéval, de azt is reméljük, hogy következő évben összejön egy nagyobb európai körút.

Tavaly jelent meg az első EP-tek, a This Is A Mess, But It’s Us. Milyen volt ennek a fogadtatása?

Néhányan azt mondták, hogy egy kicsit durvább Evenescence-t vagy Paramore-t fedeztek fel benne, másoknak emo-, metalcore-, nu metal-, elektronikus zene-érzetük volt, és még sok más rezgést hallottak ki. Személy szerint ezeket a hozzászólásokat mind bóknak veszem. Elég sokat foglalkozunk a hangzásvilágunkkal, és a lehetőségek szerint igyekszünk korszerű hangzást elérni. Szerencsére úgy tűnik, hogy a közönségnek tetszik.

Hogyan látod most a zenekart, és hogyan látod a Messgram jövőjét? Hol tartotok most az úton és mit szeretnétek elérni?

Gőzöm sincs igazából milyen hosszú és milyen nehéz lesz ez az "út". Azt mondanám, hogy még hosszú utazás áll előttünk. A Messgram egyik kitűzött célja, hogy Koreát képviselő zenekarrá váljon.

Most, hogy itt vagy már egy ideje, sikerült megismerkedned Magyarországgal vagy a magyar zenei élettel?

Magyarország tényleg nagyon szép. Azt hiszem, meg vagytok áldva azzal, hogy egy ilyen gyönyörű városban éltek, körülvéve ezzel a környezettel (jelenleg Budapesten tartózkodom). Amit különösen szeretek itt, az az étel. Mivel az ízében van egy parányi Ázsia is, nekem aztán nem jelent gondot élvezni őket. Az emberek kedvesek és szimpatikusak. Bár teljesen idegen vagyok itt, de néhány banda, mint a What On Earth vagy a Show Your Otherside, amelyek hasonló zenét játszanak, mint mi, szívesen összebarátkoztak már velem. De megismerkedtem más stílusú magyar kortárs zenékkel is, és elég jól voltak ahhoz, hogy felkeltsék az érdeklődésem.

Interjú: Kalocsai Krisztina


interjú rock metál korea messgram



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása