2015.10.22. 10:01 – Nihil_AK

Négy alapzenekar Bécsben

Videós kedvcsinálás kezdő metálosoknak

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

deathcrusher.jpg

Bár nem nagyon szoktunk külföldi klubkoncertekről ajánlót írni, a régisulis death és thrash metálosoknak érdemes beírniuk a naptárba, hogy november 15.-én, vasárnap ér Bécsbe a Carcass, a Napalm Death, az Obituary és a Voivod közös turnéja, ami amúgy a Deathcrusher 2015 fedőnevet kapta. Az este gond nélkül nevezhető egy kisebbfajta underground metál fesztiválnak, csak nem kell sátorozni, meg sárban fetrengeni két napig.

A szervezők egyébként nem átallották "retro metál csomagnak" nevezni a rendezvényt, amit a harmincas rockerek, és persze maguk a fellépők is értékelhetnének akár személyes sértésként is, ha ez nem lenne lényegtelen ahhoz képest, milyen alapbandákat nézhet meg az ember egyetlen este leforgása alatt. Ha pedig olyan tájékozatlanok lennétek, hogy nem ismernétek az említett csapatok munkásságát, akkor tekintsétek meg mai videóbejátszásainkat! Emellett, mivel a gyors, tömör információk korát éljük, kísérletet teszünk arra, hogy maximum öt mondatban bemutassuk őket az idetévedő kezdő metálosoknak. Legyen az első a Voivod, hiszen ők kezdték az ipart leghamarabb!

A Voivod zenekart 1982-ben alapította négy kanadai ifjonc, nevük Michel "Away" Langevin dobos egyik gyermekkori rémálmában megjelent figura nevéből eredeztethető. Amit csinálnak, leginkább egyfajta sci-fi tematikájú thrash metálként aposztrofálható, zenéjükben felfedezhetők punk és hardcore elemek, csakúgy, mint a Pink Floyd, King Crimson-típusú progresszív rock zenekarok hatása, utóbbiak a kevésbé metálos, kísérletezőbb lemezeiken még inkább visszaköszönnek. Utolsó anyaguk három éve jelent meg
Target Earth címmel, ez az első, amelyen nem játszott az alapító gitáros, Denis "Piggy" Belanger. Ő 2005-ben hunyt el, de olyan termékeny dalszerző volt, hogy a zenekar 2009-ig még két lemezt kiadott az általa feljátszott témák felhasználásával. 

A grindcore stílus előadói legtöbbször rövid, nagyon gyors dobolással és ordítozással kísért kirohanások formájában ostorozzák a társadalmi visszásságokat, meg úgy általában azt, ami nekik nem tetszik a világban. Na ez az a stílus, ami a mai formájában biztosan nem létezne a Napalm Death nélkül, akik nagyjából az egészet kitalálták, tokkal-vonóval. Épp ezért nem is hibáztathatjuk őket az olyan alműfajok létezése miatt, mint a goregrind, vagy a porngrind, amelyeket nem érdemes komolyan vennie írni-olvasni tudó embereknek. Barneyt és barátait viszont igen, hiszen a mai napig szállítják úgy kétévente a minőségi zajongást, legutóbb épp idén, amiről szégyenszemre nem is írtunk, pedig marha jó.

A Carcasst 1985-ben alapította két cimborájával a Napalm Death korai korszakának gitárosa, bizonyos Bill Steer. Az angol tinédzserek kezdetben meglehetősen egyedi módját választották választották a szövegírásnak, és a korabeli, elsősorban horrorfilmek által inspirált death metál dalokat kifigurázva sebészi pontossággal fogalmazták meg soraikat, amelyeket teleraktak orvosi szakkifejezésekkel. Ha jobban belegondolunk, a goregrind stílus létezése mégis inkább az ő számlájukra írható. Az évek során ez a vonal fokozatosan visszaszorult, majd 1993-ban kihozták az általánosságban vett metál stílus egyik legnagyobb klasszikusának számító Heartwork lemezt, amelynek gitártémáit csak vagy hatmillió úgynevezett modern metált játszó zenekar hasznosította újra az azóta eltelt években. Ők közben feloszlottak bő egy évtizedre, aztán újra nekiálltak koncertezni, hogy két éve Surgical Steel címmel hozzanak ki egy kitűnően sikerült visszatérő lemezt.

Jó kis közhellyel élve az Obituary a death metál AC/DC-je. A nyolcvanas évek közepén alakult zenekar három sarokpontját Trevor Peres gitáros, valamint az énekes és a dobos posztot magukénak tudó Tardy testvérek alkotják: Peres hozza a meglehetősen szimpla, Celtic Frost-inspirálta riffeket, Donald dobol rájuk valami húzos középtempót, John bátyó meg összetéveszthetetlen, a metál szaksajtóban rendszeresen sírontúlinak aposztrofált hangján nyöszörgi rá a szövegeket, amelyekről a korai lemezek idején az a kivételesen igaz legenda terjedt, hogy nagy részük halandzsa. Ők is tartottak pár év szünetet a kilencvenes évek vége után, de idén épp tíz éve annak, hogy újjáalakultak, legutóbbi lemezükre Gróf Balázs készített zseniális klipet. Korábbi bőgősük, Frank Watkins pedig pont múlt vasárnap hunyt el, béke poraira.

A koncert híre természetesen csak egy jó ürügyet szolgáltatott ahhoz, hogy összegyűjthessük egy cikkben négy legendás metálzenekar egy-egy videóját. Ettől függetlenül ez tényleg nem akármilyen este lesz, bár a jegy átszámítva olyan 12 ropiba kerül, meg utazni is kell érte. Ki jön?

További infók a Facebook-eseménynél!


koncert videó bécs voivod old school carcass obituary napalm death deathchrusher tour



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása