2015.11.10. 12:20 – dankógábor

Megérdemelték a halált a bukaresti klubtűz áldozatai, mondja a román egyház

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

goodbye.jpg

Ez a nézet terjed egyre szélesebb körben a román társadalomban, a többségi ortodox egyház papjai pedig támogatják ezt a vélekedést, írja a nol.hu. Szerintük a fiatalok megérdemelték a sorsukat, mivel klubokba jártak és rockzenét hallgattak. Az iskolai hittanórákon is azt hangoztatják az oktatók, hogy ha Paul McCartney, Mick Jagger vagy John Lennon rajongói tudnák, hogy mi várja őket, nem hallgatná senki a zenéjüket. Ezt még szórólapokra is kinyomtatta az elitiskolaként számon tartott AD Xenopol gimnázium hittanára, Ioan Iscu.

Iscu szerint a rockzene célja, hogy eltávolítsa a keresztényeket a vallástól, illetve egy nagyobb átfogó tervnek a része, amiben a monoteista vallások helyét átveszi a New Age.

A rockzene hallgatásakor tisztátalan lelkek hatása alá kerülsz, eluralkodik rajtad a káosz és az erőszakra és öngyilkosságra való hajlam.

- írja a szórólap.

Az iskola igazgatója, Mihaela Iacoban is tudomást szerzett a dologról, elfogadhatatlannak nevezte a hittanár viselkedését, és értesítette az illetékes tanfelügyelőt, akit amúgy az egyház javaslatára nevezi ki az oktatási miniszter. Iscu azzal védekezett, hogy a szórólapon található szöveg egybe esik az ortodox pátriárka álláspontjával.

Mindez ráadásul nem elszigetelt eset, több hasonlóról is beszámoltak az emberek. Olyanról is, hogy az egyik bukaresti iskolában a vallástanár a klubok és kormány leváltását követelő tüntetők ellen is felszólalt. Az oktatóról a diákok egy internetes fórumon azt írták, hogy általában nem nagyon foglalkozik a vallással az órákon, inkább a homoszexuálisok és a védőoltások ellen hergeli a diákokat. Az iskola igazgatója azt mondta a vádakra, hogy semmit nem tehet ellenük, mivel nem tudja valójában mi hangzik el a hittanórákon.

Az október 30-ai klubtűz halálos áldozatainak száma időközben 48-ra emelkedett. Köztük van a tragédia estéjén fellépő Goodbye To Gravity dobosa is, akit Svájcba szerettek volna szállítani kezelésre, de keringési és légzési rendellenességek miatt vissza kellett fordulni vele, majd a reptéren elhunyt. A metálzenekar két gitárosa már a klubban életét vesztette. A tragédia nyomán kialakult tüntetések hatására a teljes román kormány lemondott.


hír bukarest klubtűz



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása