2015.11.22. 19:00 – Lángoló

Ha valami kifejezetten komplex metálra vágynál ma, akkor hallgasd meg az Orient Fall első nagylemezét!

Lángoló Premier

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

orientfall.jpg

Hosszú szünetet követően a Lángolón debütál a budapesti Orient Fall bemutatkozó nagylemeze, a Fractals. A tizenhárom számból álló anyag továbbmegy a 2011-es, Where the Pressure of Duty Leaves Off / The Challenge of Excellence Begins EP által kijelölt összetett, progresszív vonalon és egy érett, bátran kísérletező, de továbbra is kifejezetten komplex, a szövegekre nagy hangsúlyt fektető metálzenekar képét mutatja. A lemez keverése, maszterelése és felvételeinek legnagyobb része a zenekar gitárosának, Erdőhegyi Bálintnak a keze munkája, ezen kívül a dobfelvételekben Ferencz Zsolt (Revolver Sound Studio), az énekfelvételekben Csongor Bálint (Subscribe) működött közre. Három vendégénekes is szerepel az anyagon, Csongor Bálinton kívül Kovács Gábor (Orion Dawn) és Földes Anett hangját lehet hallani. A zenekari fotókat Damokos Attila készítette, a vizuális megjelenés, az artwork pedig Buzás Dániel és Buzás Krisztián munkája. Alább a lemezpremier, illetve a zenekar is megszólal némi információt szolgáltatva magukról.

A hosszú szünetről:

A kislemez megjelenése utáni évben a zenekar nagyon aktívan koncertezett Budapesten és vidéken, az underground remekül fogadta az anyagot, de idő közben váratlanul két tagcsere is bekövetkezett: basszusgitáros és dobos fronton egyaránt, így a mostani felállás csak 2013 második felére alakulhatott ki. Ekkortájt ki sem mozdultunk a próbatermünkből, sok időt töltöttünk az új dalok megírásával, finomításával, végleges formába öntésével, ami így egy teljesen kollektív munka eredménye volt. Ezalatt szerencsére nagyon jól összecsiszolódott a zenekar, viszont a rengeteg hátráltató tényező miatt nem tudtunk elkezdeni a felvételeket, pl. magánéleti változások vagy a próbatermünk beázása miatt, nem is beszélve az ezt követő elhúzódó felújításról. Végül 2014 nyarán tudtuk megkezdeni a nagylemez felvételét, gitárosunk, Erdőhegyi Bálint vezetésével, aki a keverésért és a maszterelésért is felelős. Minden részfeladatot saját kézben tartottunk, a gitárokat, basszusgitárt is mi rögzítettük, így rengeteg időt töltöttünk el az anyag csiszolgatásával, de csak akkor akartuk kiadni a kezeinkből, amikor már úgy éreztük, hogy tovább nem tudunk javítani rajta.

A lemez koncepciójáról:

A dalok megírását és összeválogatását úgy próbáltuk megvalósítani, hogy tudásunkhoz és eszközeinkhez mérten a legszínesebb és legváltozatosabb anyagot hozzuk létre. Ezen kívül nyilvánvalóan az is szempont volt, hogy az EP-hez képest szintet lépjünk mind dalszerzésben, mind technikai színvonalban, ezért is ragaszkodtunk az élődobhoz és a nagyon egzotikus hangszereket leszámítva az élő hangszerekhez. Igyekeztünk sok féle hangulatot felvonultatni a lemezen, mindezt úgy, hogy az egységesség határain belül maradjunk. Mindez a dalszövegekről is elmondható, bár szigorúan véve nem konceptlemez az anyag, mégis felfűzhetők a szövegek egy gondolati láncra, a lemezcímhez illeszkedve összeállnak egy nagyobb egésszé. Igyekeztünk a mondanivaló tekintetében is a zenekar legkisebb közös többszörösét megfogalmazni, ami a közös gyökerek miatt meglehetősen széles alapokon nyugszik. Igyekeztünk a dalokhoz méltó témákat feszegetni, melyek túlmutatnak az egyszerű probléma leírásokon és potenciális válaszlehetőségeket rejtenek magukban. Szerettünk volna egy olyan anyagot írni, ami sokrétűsége miatt elsősorban azoknak kedvez, akik szeretik, ha a dalok többet sejtetnek annál, mint amit elsőre érzékelünk belőlük. Arra pedig külön büszkék vagyunk, hogy ezt a műfaji keretek között slágeres kontextusban sikerült megvalósítani.

A vizuális arculatról:

A borító és az egész artwork Buzás Dániel és az énekesünk Krisztián munkája. A felvételekhez hasonlóan ezt a vonalat is saját kézben tartottuk, így biztos volt, hogy egy olyan borító és arculat készül el, ami hűen leképezi az egész anyagot. Minden számhoz készült egy önálló kép, amely kifejezi a szám gondolatvilágát, hangulatát, ugyanakkor mindegyik a lemez címét adó fraktálokat ábrázol, vagy éppen azokból épül fel.

A fizikai megjelenésről:

Tervezünk egy különleges fizikai kiadványt, ahol a lemez és a borító mellett ezek a képek is markánsan hozzátesznek majd a vizuális élményhez (az album stream videóban ebből lehet látni részleteket). Hamarosan erről is lerántjuk a leplet, az viszont bizonyos, hogy exkluzív, alacsony példányszámú, gyűjtői kiadvány lesz.

A vendégénekesekről:

Adta magát mind három vendégszereplő személye, a dalok kívánták meg az énekest és ezáltal az odaillő hangszínt is. Az Ascend to the Throne átdolgozása régi tervünk volt, próbáltunk az énekkel minél többet hozzáadni a már korábban meglévő dalhoz. Ehhez nem választhattunk mást, mint régi barátunkat és egyben egyik hazai zenei példaképünket, Csongor Bálintot (Subscribe), akinek orgánuma tökéletesen passzol a dal hangzásvilágába, továbbá részben ismét közösen dolgoztunk vele a lemez énekfelvételein, ahol több ízben besegített. A Silhouette című dal már a kezdetektől két énekhangra íródott. Kovács Gábor barátunk tűnik fel benne az Orion Dawnból, aki szintén remekül megoldotta a rászabott feladatot, sikerült nagyon sokat hozzátennie a dalhoz. Földes Anett a lemez utolsó előtti dalában, a What Is Past Is Prologue című tételben hallható, a lezárást és az egész lemezt is megkoronázza az ő szereplése.  A vele való találkozásunk bár véletlenszerűnek tűnt, visszanézve már inkább sorsszerű. Köszönjük nekik!

A tervekről:

Először is minél több helyre szeretnénk eljuttatni a zenénket. A célunk elsősorban, hogy a lehető legtöbb emberhez eljusson bármilyen csatornán és bármilyen módon. A napokban írtunk alá a GarageLive Records-hoz, ami segítségünkre lesz ebben többek között a digitális megjelenésnek köszönhetően. Ezzel párhuzamosan felvesszük a próbálás fonalát is, és minél hamarabb aktív koncertezésbe kezdünk. Szeretnénk minél több új helyen játszani, új emberekkel megismertetni a zenénket. Reményeink szerint továbbá egy professzionális klip is megvalósul, illetve biztosan várható még egy szöveges videó, de a terveink szerint mindent dalt külön is feltöltünk majd exkluzív tartalommal.


premier metál hardcore hír progresszív orient fall



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása