2015.12.24. 12:00 – Boros Gábor

Christmas Rappin’ – A 10 legjobb karácsonyi hip-hop szám

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

christmassrappin.jpg

Szán helyett repülő lila Cadillac, rénszarvas helyett aganccsal díszített kutya. A kívánság listán platina ékszerek és aranyfogak, az ünnepek alatt pedig a legjobb program a szex. A karácsonyi hip-hop szám létező kategória a műfajon belül, ráadásul végtelenül szórakoztató. Laza klisépuffogtatás, egy olyan ritka pillanat, mikor egy kis időre, a rap legnagyobbjai sem veszik túl komolyan magukat. Itthon az Animal Cannibals és Ganxsta Zolee is elkészítették a saját karácsonyi felvételüket, az alábbi listában azonban tengerentúli hip-hop előadók és szerzeményeik szerepelnek, amik nem utolsósorban garantáltan feldobják a Last Christmas-től fuldokló karácsonyi partyt. (Nyitókép: Meyhem Lauren – Money In My Pocket /Fool’s Gold)

  1. Kanye West feat. Cam’ Ron, Jim Jones, Vado, Pusha-T, Big Sean, Cyhi Da Prynce, Musiq Soulchild & Teyana Taylor - Christmas In Harlem /G.O.O.D. Music

Kanye West 2010-ben hetente kihozott egy-egy tracket a Good Fridays sorozat keretében. Eredetileg így jelent meg a Christmas In Harlem, amit aztán decemberben naná hogy kihoztak hivatalosan is, hogy a Mr.West kiadójának (G.O.O.D. Music) tehetségeit és a harlemi Diplomats nagyágyúit egymásnak eresztő, soulful darab mindenütt felkússzon a karácsonyi playlistekre.   

  1. Tha Dogg Pound – I Wish /Death Row

Suge Knight képe nem úgy él az átlag hip-hop rajongóban, mint aki egyáltalán valaha hallott volna arról az ünnepről, amit úgy hívunk karácsony. A jelenleg szándékos gázolás és egyéb hasonlóan remek dolgok miatt börtönbüntetését töltő ex-rap mogul azonban arról már hallott milyen mennyiségű dollárt képesek termelni a karácsonyi dalok az ünnepi időszakban. Ezért aztán 1996-ban egy teljes lemeznyi anyag elkészítését bízta kiadója művészeire, ami végül Christmas On Death Row címmel jelent meg. Ennek egyik legeredetibb pillanata az I Wish, aminek érdekessége, hogy ugyanarra a hangmintára épül, mint Lil Kim, Notorious B.I.G. és Lil’ Cease Crush On You-ja,  (szintén 96-ból!), ami ismerve a két brigád egymáshoz fűződő viszonyát félreértésekre adhatott okot, egyáltalán nem karácsonyi hangulatban.  

  1. Mariah Carey feat. Lil Bow Wow & Jermaine Dupri – All I Want For Christmas (So So Def remix) /Columbia

Mariah Carey dalának eredetijét mindenki ismeri, minden decemberben majdnem annyit halljuk, mint a Wham számot, aminek a címét sem kell ideírnom, úgyis vágod. Az All I Want For Christmas azonban büszkélkedhet egy kellemes old school electro hangmintából építkező remixszel, ami simán a karácsonyi partyk nagy befutójává teheti. Nem mellesleg Jermaine Dupri szokásához híven kicsit bele is dörmög a sorok közt, Lil Bow Wow pedig eljátszhatta az introt, mi pedig szorítunk egy helyet ennek a számnak a listán, akkor is ha nem hip-hop, csak egy r&b szám hip-hop remixe.

  1. The Treacherous Three feat. Doug E. Fresh – Santa’s Rap /Atlantic

A Beat Street című film egy hip-hop head számára örök klasszikus, és azok közé a hollywoodi mozik közé tartozik, amik a nyolcvanas években óriási lökést adtak a műfaj világméretű popularizációjának. Doug E. Fresh a beatbox keresztapja, “a legnagyobb szórakoztató” hozzá a szájjal készült ütemeket, a Kool Moe Dee vezette Treacherous Three pedig ezúttal karácsony témakörben bizonyítja, hogy a korszak MC-i közt felállított képzeletbeli rangsornak igencsak az élén áll, már ha a minőségi lírikát vesszük figyelembe.  

  1. Eazy-E – Merry Muthaphuckin Xmas /Ruthless/Priority

“Boldog Karácsonyt, motherfuckers!” – kezdi Eazy, hogy aztán a Jingle Bells dallamára elmesélje milyen is a comptoni karácsony, ami arrafelé a kokaintól fehér, és ő maga rengeteg szexszel teszi igazán emlékezetessé. A végén még némi közös éneklésre is marad idő, szóval sing that shit: “Merry Muthaphuckin Xmas and have a fuck’d up new year!”

  1. Ludacris – Ludacrismas /Disturbing Tha Peace

Mi mást kérne karácsonyra Ludacris, mint aranyfogakat?! Cserébe szállítja a valaha készült egyik leghúzósabb alapú karácsonyi rap számot, szórakoztat felsőfokon. A Ludacrismas címválasztást pedig vétek lett volna kihagyni, de persze ezzel az atlantai mester is tisztában van, akin egyébként úgy lógtak idei Balaton Soundos fellépése alatt a milliókat érő platina ékszerek, mint a karácsonyfa díszek.  

  1. Snoop Doggy Dogg feat. Bad Azz, Nate Dogg, Daz & Tray Dee – Santa Claus Goes Straight To The Ghetto /Death Row

A címben szereplő útbaigazítást a funk keresztapja adta előszőr a mikulásnak a saját dalában, és hozzátette: “mond hogy James Brown küldött!” Snoop (ekkor még Doggy) Dogg és nehézsúlyú nyugati parti barátai repülő Cadillac-ről szórják az áldást Los Angeles-re, a videóra pedig már csak a fekete bársony mikulás sipkában rímelő főhős látványa miatt is érdemes kattintani.

  1. Rev Run & The Christmas All Stars (Puff Daddy, Mase, Snoop Doggy Dogg, Salt N Pepa, Onyx & Keith Murray) – Santa Baby /A&M Records

Az Onyx egy karácsonyi számban?! A kilencvenes években simán belefért, akárcsak az, hogy Eartha Kitt klasszikusát a Santa Baby-t formálják egy hip-hop posse-trackké, A-listás rap-sztárokkal. Erre a mikrofonista válogatottra mindenki felkapta a fejét, a klip pedig a halszemoptikás Busta Rhymes videók legjobb pillanatait idézi.

  1. Kurtis Blow – Christmas Rappin’ /Mercury

Kurtis Blow az első olyan rap előadó volt, aki nagy kiadóhoz szerződött a nyolcvanas évek elején. A történelmi jelentőségű dealt egykori középiskolai padtársa, bizonyos Russell Simmons hozta tető alá, óriási lökést adva ezzel saját manageri karrierjének is. A hamarosan szexszimbólummá előlépő Blow-ból persze a Mercury azonnal r&b sztárt próbált faragni, de a kultikus, és máig sokat pörgetett The Breaks és a természetesen az ünnepekre a boltokba kerülő Christmas Rappin’ sikere meggyőzte őket, arról, hogy Kurtis-t csak hagyják rappelni, persze lehetőleg póló nélkül.

  1. Run-DMC – Christmas In Hollis /Profile

Ennek a listának nem lehet más az első helyezettje, mint a Run-DMC és az ő klasszikusuk a Christmas In Hollis. Fekete mikulás, rénszarvasnak öltöztetett kutya, fekete kalap, vaskos aranylánc, nameg Adidas cuccok a fa alatt és egyedi történetek arról, milyen is a karácsony Queens-ben.  A Profile Records 1987-ben egy teljes albumot szentelt a témának Christmas Rap címmel, amin több remek old school darab szerepel, de mégiscsak a Rick Rubin produceri segédletével készült Christmas In Hollis a legemlékezetesebb. Öt évvel később újra a karácsony témakört járták körül a Christmas Is című, igazán húzós groove-ra épülő számban, és ha Run 1997-es Santa Baby-jét is ideszámítjuk a Run-DMC messze maga mögött hagy mindenkit Christmas Rappin’ kategóriában.


hiphop toplista karácsony rap



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása