2016.04.19. 14:19 – Magyar Ádám

E.T. ezért a zenekarért tanult meg biciklizni – interjú a Junkie Jack Flash frontemberével

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

junkie_jack_flash_2016_02.JPG

A rock and rollt Pécsről feltámasztani igyekvő Junkie Jack Flash énekesével, Pető Szabival nem könnyű interjút készíteni, mert a hőskor rockereire válaszadási hajlandóságban is hasonlít. Ehhez képest most legalább a kérdések felére komolyan reagált, a többire meg simán viccesen, úgyhogy a zenekar céljaitól a Holdra szállásig sok mindenről olvashattok alább egy csomó zene kíséretében. Akinek pedig ez nem volt elég, április 22-én a GMK-ban láthatja őket koncert közben is.

Nemrég azt mondtad a Balcony TV-ben, hogy nem tudod, ki az a Deniz. Utánanéztél azóta?

Megmondom őszintén, amikor a Balcony TV-s felvételre zötyögtünk a buszban a bandával, éppen szólt a Petőfi Rádió, a Deniz nevű srácot konferálták fel, majd jött egy amolyan langyos dalocska, amilyen általában megy a rádiókban, és arról magyarázott az ipse, hogy majdnem belehalt a cigarettázásba. Egy kicsit megijedtem, hogy a rock and roll tényleg halott, de ott ült mellettem a Vata (a zenekar dobosa – a szerk.) és azonnal megnyugodtam. Viszont egy kicsit kiakasztott, hogy erre pont rá is kérdeztek a Balcony TV-ben, nem akartam tudomást venni egy olyan béna kérdésről, hogy milyen érzés volt Kazincbarcelonában, Deniz hazájában játszani. Ez nem is Deniz hibája, hanem azé, aki ilyet kérdez.

Meg azt is mondtad, hogy a legjobb rockzenekarok Ausztrália felől jönnek. Kikre gondoltál az AC/DC-n kívül? És, ha már itt tartunk, mit szólsz ahhoz, hogy bevették Axl Rose-t?

Csak az AC/DC-re gondoltam. Mind a klasszikus Guns, mind az AC/DC nagy kedvencek egyébként, de teljesen hidegen hagy ez az egész erőlködés.

Kik a legnagyobb példaképeitek zenei és nem zenei értelemben?

Rengeteg nevet lehetne mondani, minden műfajú zenén belül sok-sok arc, aztán ott vannak a filmek az alkotóikkal, írók, költők, festők. Minden olyan dolgot igyekszünk észrevenni, amiből lehet inspirálódni, a lehető legtöbb tudást, érzést, energiát akarjuk magunkba szippantani.

Nagyon sok zenekar van, aki olyasmi zenével próbálkozik, mint ti, de nem sikerül egyáltalán befutnia. Mi különböztet meg benneteket tőlük?

Nem az, hogy mi befutottunk, ez biztos. De szerintem olyan zenét senki nem játszik, mint mi, vagy legalábbis egy-két lemez alatt el akarok szakadni mindentől és semmitől, nem akarok korlátokat, szerintem a többiek sem. Halálosan komolyan gondoljuk az egész művészet dolgot és habkönnyen veszünk minden nehézséget. Akarunk és tudunk fejlődni, tele vagyunk ötlettel. Mi kell még?

Van ezek közül kedvencetek, akik szerintetek sokkal nagyobb ismertséget érdemelnének?

Nyilván érdemelne sok zenekar és előadó nagyobb figyelmet, a hatalom a médiánál van, de úgy látszik, nem feltétlenül jó kezekben. Én személy szerint azért bizakodó vagyok, hiszek a jó zenében, hiszek abban, hogy a jó megtalálja az utat az emberek felé. Ha a kutya nem lenne rá kíváncsi, én akkor is ezt csinálnám, és még a zenekart is rá tudnám mindig beszélni.

Miért pont egy Rolling Stones-szám ihlette a neveteket?

Mert roppantul fiatalok vagyunk és akkor, amikor a név felmerült, még a tojáshéj is rajta volt a seggünkön. Jó ötlet volt, hogy ettől a bandától, ami a rock and roll egyik emblémája, választunk egy ilyen dalcímet, és még a szóviccel is kiegészítjük, ami arra utal, hogy tök gáz, lecsúszott arcok vagyunk, akik vállalják, hogy büdösek, félig csövesek, csórók, de mégis drogfüggők módjára hajtják a zenét, meg ezt az egész életformát.

Mennyire nyitotta ki nektek a külföldi lehetőségeket az, hogy megnyertétek a Hard Rock Café nemzetközi tehetségkutatójának regionális döntőjét?

Semennyire.

Mit csinálnátok, ha meghívnának benneteket egy tehetségkutatóba vendégfellépőnek?

Attól függ, milyen tehetségkutató. A Budapest Music Expo Öröm a zene tehetségkutatójára boldogan megyünk, de az X-faktor, Megasztár és társaik elvi okok miatt szerintem nem férnek bele.

Inkább a budapesti vizes VB-nek írnátok himnuszt, vagy a Volt fesztiválnak?

A Volt fesztiválnak, mert én írom a szöveget és eddig semmilyen sportágat nem tudtam úgy lekövetni, hogy ahhoz méltón írjak róla szöveget. A sportokra kicsit rá kell előbb-utóbb gyógyulnom, tájékozódni kell.

Mit gondoltok, egyáltalán mekkora népszerűségre lehet szert tenni ilyen zenével?

E.T. ezért a zenekarért tanult meg biciklizni. Őszinteség, okosság és robbanó energiák, ez a három mindenre elég, tanulni, ügyesedni kell, nem lesz itt gond.

Mennyit számított és számít nektek az, hogy Pécsről indultok?

Imádjuk Pécset, nagyon jó dolgok történnek itt, csodálatosak az energiák, fantasztikus művészlelkek szállingóznak az utcákon, itt csúsztunk bele a legtöbb igazán mély barátságba. Nem hiszem, hogy könnyebb lenne innen betörni, mint Pestről, de nem irigylem a pesti bandáktól, hogy pestiek, mindig az az érzésem, hogy azért ők is kimaradnak azáltal valami nagyon nagyból, hogy nem itt mozognak Pécsett. Lehet ezen kuncogni, csak nem érdemes. Amúgy Budapestet is imádjuk és nagyon csodás ott lenni, de mindig hazavágyunk x idő után.

Mennyire jellemző rátok a klasszikus rock and roll-életforma?

Egyáltalán nem csajozunk, nem iszunk, nem drogozunk, nem cigizünk, minden nap megvan a 8 óra alvás. Vagy nem.

A csajok még mindig szeretik ezt?

Kérdezd meg erről a te csajodat!

Mi volt a legviccesebb dolog, ami idén történt veletek?

A Supernem-turnén halálosan sokat nevetünk, eddig ez a legjobb dolog, ami a zenekarral történt, meg van egy-két bulizós sztori, de ezt hagyjuk is.

Mennyire felépített, kitalált a zenekar imázsa? Vagy minden belülről jön?

Gyomorból, fejből, szívből, tüdőből, a szőrös tökeinkből.

Milyen lesz az új lemez, amit hamarosan elkezdtek felvenni?

Változatos, színes, lesz rajta mindenféle dalocska, nyitva fogja hagyni a történetet, kérdőjellel fog végződni, amire a következő lemez adja majd meg a választ. Vagy az is feltesz majd még egy kérdést, ki fog derülni.

Vannak a lemezen kívül konkrét terveitek, célkitűzéseitek a következő időszakra?

A Holdon szeretnénk játszani, be szeretnénk kerülni nagyon az összes nagyobb fesztiválra, akármilyen időpontokban is akár, egyre jobb zenéket szeretnénk írni, és jó lenne, ha tudnánk fizetni a lakbért.

Mit gondoltok, mire van még szükség ahhoz, hogy önállóan megtöltsétek mondjuk az A38-at?

Egy jó lemezre és egy fasza közönségre. És talán a rádiók is működhetnének másképp, de tudom jól, hogy ez bonyolult, kényes téma, amibe jobb, ha nem is ártom bele magam, szimplán leszarjuk és elvégezzük a dolgunkat. Olyat kell írni, amit nem tudnak kikerülni, eddig ez nem sikerült túlzottan, de majd most.

Tényleg hisztek abban, hogy a ti segítségetekkel is újra igazán népszerűvé fog válni a rockzene itthon?

Hogyne, ezért csináljuk.

A posztot a Cseh Tamás Program támogatta:

cstp_logo.jpg 


rock junkie jack flash



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása