2016.04.21. 20:11 – dankógábor

Meghalt Prince

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

prince_1.jpg

57 éves korában, minnesotai otthonában elhunyt Prince. A hírek először arról szóltak, hogy valaki elhunyt a zenész birtokán, később pedig a TMZ és az Associated Press is megerősítette, hogy magát Prince-t találták holtan. A halál oka egyelőre nem ismert. Prince múlt héten került a hírek középpontjába, mikor magángépének kényszerleszállást kellett végrehajtania, majd az énekest kórházba szállították, és influenzát állapítottak meg nála. Utoljára múlt hét csütörtökön, Atlantában lépett fel, majd pár állomást elhalasztottak. Prince egyszer lépett fel Magyarországon, 2011-ben a Szigeten adott egy többórás koncertet, de több napig Budapesten tartózkodott.

Igazából Prince-ről több 10 ezer karakter is kevés lenne. 39 stúdiólemeze jelent meg karrierje során, rendkívül széles műfaji merítésben. Hatása a könnyűzenére megkérdőjelezhetetlen, karrierjének első évtizedében szinte csak hibátlan, előremutató lemezeket adott ki. Első albuma 1978-ban jelent meg, legutolsó két lemeze pedig tavaly jött ki HITNRUN Phase One és Two címmel. Purple Rain című 1984-es lemeze folyamatosan előkelő helyeken végez a minden idők legjobb albumai listákon. Ráadásul szólólemezein kívül is egy csomó dolgon dolgozott. Például Sinéad O'Connor legnagyobb slágerét, a Nothing Compares 2 U-t is ő írta, igaz eredetileg a The Family nevű projektje számára.

Prince hírhedt volt rendkívül extrém sztárallűrjeiről is, de igazából ezt senki nem rótta fel neki zsenialitása miatt. Az internettel sem volt kibékülve, hol megjelentek a lemezei a streamig szolgáltatókon, hol eltűntek. Volt, hogy pénzért lehetett például a klipjeit is megnézni. Viszont olyanokat is csinált, hogy a turnéállomásokon egy klubot is le kellett neki foglalni (Budapesten is, az A38-at), hátha kedve lesz tovább zenélnie. Állítólag ezek a bulik voltak az igaziak, itt teljes örömzenélés folyt a színpadon és nem "csak" show. Sajnos a budapesti klubfellépése elmaradt, de a szigetes bulija másnapján állítólag ismét kiment a fesztiválra, mivel egyik kedvence lépett fel a világzenei színpadon. Végül a pletykák szerint itt sem maradt, mert a Motörhead túl hangos volt, és nem volt senki, aki leállítsa neki Lemmyiék koncertjét. 

Ez talán a leghíresebb dala:

Én a Batman filmzenéjén figyeltem fel rá 12 éves koromban:

És ezt a dal is nagyon szerettem:


funk pop rock hír soul prince



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása