2016.07.08. 11:04 – Nihil_AK

Tudom, milyen volt kuncsorogni egy pohár sörért

Interjú Hegedűs Lászlóval, az Alterába Fesztivál szervezőjével

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

47baed8b.jpg

Ízlés dolga, én szeretem a független kezdeményezésből kiinduló fesztiválokat. Színfalak mögé tekintő sorozatunkban most egy ilyen rendezvényt mutatunk be nektek. Idén már hetedik alkalommal rendezik meg Körmenden az Alterába Fesztivált, ennek apropójából a szervezővel, Hegedűs Lászlóval beszélgettünk. Az interjúban olyan dolgok kerülnek szóba, mint fesztivál szervezése egy kisvárosban, kapcsolati tőke és szalontüdő. Mindezeket magatokévá tehetitek a hajtás után!

backline_fejlec_2016.jpg

Hogy kezdődött az Alterába története?

Ebben a régióban nem igazán volt nagyobb volumenű fesztivál korábban. Mivel mi elsősorban magyar zenekarokra építjük a rendezvényt, az volt a kiindulási pont, hogy csináljunk egy olyan, mindenki számára elérhető, minőségi, de baráti árfekvésű fesztivált, ami itt, Körmend környéken is bemutatkozási lehetőséget biztosít a zenekarok számára.

Mekkora csapattal dolgoztok egy-egy rendezvényen?

Talán nem szerénytelenség azt mondani, hogy az Alterábának én vagyok a szülőatyja, hiszen a programokat máig én szervezem. A helyszínen körülbelül ötven fős stábbal dolgozunk. A kezdeteknél az volt a legfontosabb legfontosabb, hogy keresnünk kellett egy jó fekvésű, családias helyszínt, ezt végül meg is találtuk a Rába-parti szabadidőközpontban, ahol a mai napig is tartjuk a rendezvényt. Háromnapos programmal indultunk, és aztán úgy éreztük, hogy ezt szépen fel tudjuk fejleszteni öt napra. Szerettük volna még nagyobbra is, de jelenleg úgy érezzük, hogy ez az a határ, amit még kényelmesen meg tudunk tölteni jó programokkal, és amire az erőnkből is futja. 

alteraba_3.jpg

Milyen indíttatásból jött az, hogy belevágj egy fesztivál szervezésébe?

Az eredeti szakmám is program- illetve rendezvényszervező, de ez persze borzasztóan kevés lenne hozzá. Nyilván a zene is közrejátszott, közel tizenöt évig játszottam különböző zenekarokban, bár nem hiszem, hogy mostanában sokat mondana bárkinek is a Secret Valley, vagy a Sovány Vigasz neve.

Annak idején még a Kispállal, a Pál Utcai Fiúkkal, vagy a Quimby-vel léptünk fel, sok barátság alapozódott meg ezekben az időkben. Dolgoztam színpadmesterként is sok helyen, és egy idő úgy gondoltam, hogy meg tudnék valósítani önállóan is egy ilyen programot. Hozzá kell tegyem, iszonyúan nehéz, összetett feladat egy ilyen rendezvény megszervezése, nagyon nagy kapcsolati tőke kell hozzá, amit folyamatosan fenn kell tartani, sőt, építeni kell. Szerencsére számos zenekarral mondhatni baráti kapcsolatban vagyok, így valósulhatott meg az Alterába is. 

A te zenei ízlésed mennyiben határozza meg a fesztivál arculatát?

Nem feltétlenül, bár néhány számomra kedves zenekar mindig helyet kap. Én kezdetben inkább a keményebb punk vonalat szerettem, olyan bandákat, mint a Dead Kennedys és a Ramones, vagy a magyarok közül az Auróra. Aztán az URH-n keresztül áttértem erre az alternatív világra, jött az Európa Kiadó, meg a dark vonal, amit Magyarországon akkoriban az F.O. System képviselt, meg a például Perfect Name. Külföldiek közül a Sisters of Mercy, a The Mission és a The Cure a kedvenc, de amúgy mondhatni, mindenevő vagyok ebben a stílusban.

Szerinted mi a legnehezebb egy fesztivál szervezésében? Mi a legsarkalatosabb pont?

Jó a kérdés, ezt napokon keresztül lehetne boncolgatni. Mivel Körmend egy kisváros, körülbelül 12 000 lakossal, itt tényleg kilométeres köröket kell lefutni, hogy az ember találjon szponzorokat. Rengeteg támogatóval kell felvenni a kapcsolatot. Idén ha jól számolom, 49 cégnek írtam, heten válaszoltak, abból hat nemet mondott, és egy volt olyan, aki pozitívan jelzett vissza. Szóval, amíg nem érjük el az országos hírnevet, addig ez marad. Nálunk a legnagyobb szponzor az, aki bérletet és napijegyet vásárol. De bízom abban, hogy a fesztivál a tizedik évére mondjuk úgy, nyereségessé válik majd. Nem azt mondom, hogy most veszteséges, de sokan úgy gondolják, hogy aki egy ilyen fesztivált csinál, az rengeteget keres. Nos, őket gyorsan ki is kell ábrándítanom. Ettől függetlenül valós probléma az, hogy nehéz a támogatókat találni egy ilyen rendezvényhez, és nehéz őket megtartani. Persze meg is becsüljük őket, minden partnernek hatalmas felületeket biztosítunk, a honlapunkat és Facebookunkat is rengetegen látogatják.

A zenekarok miért szeretik az Alterábát?

Talán profán, de például a fellépőket, ahogy megérkeznek, azonnal, készpénzben kifizetjük. Normális catering van, italban és ételben is próbálunk kitenni magunkért, ami persze hatalmas költség, de engem ez nem érdekel, mivel én is zenéltem, és tudom, milyen volt kuncsorogni egy pohár sörért. Igyekszünk minden reális kérést teljesíteni. Ehhez kapcsolódóan érdemes megemlíteni, hogy amikor az Ismerős Arcok zenekar játszott nálunk, kifejezetten kérték, hogy hadd kóstolhassák meg a helyi specialitást, a szalontüdőt. Természetesen készítettünk is számukra. Maga a fesztivál egy barátságos, családias közegben zajlik, maguk a zenekarok nevezték el az ország legnagyobb kerti partijának, és valóban egy olyan a hangulat, ami miatt szeretnek eljönni hozzánk a zenekarok.  Talán épp ezért nem véletlen, hogy kétszeresen is elnyertük a ProArt díjat, miszerint mi lettünk a „zenészek kedvenc fesztiválja”!

Szóba került, hogy a fesztivál még nem országos hírű. Honnan érkezik a közönség?

Az ország minden területéről jönnek látogatóink. Ezt azért is tudom naprakészen, mert hat éven keresztül én intéztem az online jegyértékesítést, szóval emlékszem, hogy az évek során hová postázgattam a jegyeket. Örülök annak, hogy Budapestről elég sokan érkeznek hozzánk, emellett Sopronból, Győrből, Pécsről is vannak visszajáró vendégeink. Szerencsére Szombathely sincs messze, összesen huszonhét kilométer a távolság, így két közeli nagyvárosra is tudunk építeni. De az ország minden szegletéből érkeznek most már hozzánk. Vannak, aki a legelejétől velünk tartanak, és azóta is minden évben visszajönnek: akkor még középiskolásként, most már egyetemistaként.
alteraba_2.jpg

Amíg a zenekarok hangolnak, mit érdemes felkeresni a környéken?

A kemping büféjét természetesen! Erre azért hívom fel a figyelmet, mert majdhogynem bolti áron értékesítjük az ételt és italt a fesztiválon is. Ez nem titkoltan azért is van így, hogy ott tartsuk a látogatókat a helyszínen. De viccet félretéve, van a városban egy csodálatos Batthyány-kastély és várkert, ami magától a kempingtől, illetve a fesztiváltól nagyjából négyszáz méterre található, azt mindenképpen érdemes megnézni. Idén várhatóan újranyílik az Élményfürdő is, ha valaki szeretné kipróbálni, azt is ajánlom. Körmenden nincsenek távolságok, gyalog is percek alatt el lehet érni mindent.

Szóba került az korábban, hogy nem szeretnétek itt megállni. Mik a jövőbeni terveitek?

A fesztivál belső elrendezésére szeretnénk majd többet fordítani, amint lesz rá lehetőségünk. Emellett nem zárkózom el attól, hogy később legyenek külföldi fellépők, de amíg megtehetjük, addig szeretnénk magyar csapatokra építeni a rendezvényt. Sok nyári fesztivál állít csatasorba külföldi csapatokat, ugyanakkor mi ebbe a versenybe egyelőre nem feltétlenül akarunk beszállni. Bízunk a közönségben, hogy megbecsülik azt, hogy itt rengeteg hazai zenekart láthatnak baráti áron, főleg, hogy nálunk a vendéglátás árai is földközelben járnak. 

További információk az Alterábáról a fesztivál honlapján és a Facebookon


interjú fesztivál háttér backline alterába



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása