2016.07.21. 09:29 – Hirdetés

Vasárnap We Are Scientists az A38-on

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

weares.jpg

Ha júniusban "a legamerikaibb angol" zenekar, a Heavy érkezik a hajóra, akkor júliusban "a legangolabb amerikai" együttes lép fel az A38-on. A funkos-punkos indie rockot britpopba oltó We Are Scientists friss, ötödik nagylemezével koncertezik Budapesten.

Bár a két nagy zenebohóc, Keith Murray és Chris Cain duója, a We Are Scientists amerikai, igazából Angliában nagyon népszerű. Ennek sok oka van, kezdve a tagok elképesztő humorától a zenéjükből kihallható kifejezetten britpopos hatásokig. Annyi bizonyos, hogy a We Are Scientists eddigi négy lemeze mind az UK50-ben végezte, a második, a Brain Thrust Mastery határozottan nagy siker volt. Az együttes visszatérő vendég Glastonburyben, a reading-i fesztiválon sőt, 2010-ben a We Are Scientists még egy szurkolói himnuszt is írt az angol csapatnak a focivébére.

Murray és Cain több mint tíz éve zenél együtt, és bár rengetegen megfordultak a zenekarban (többek között a Razorlight dobosa, Andy Burrows, vagy Katy Perry billentyűse, Max Hart, aki egyébként a legutóbbi album producere is volt), a We Are Scientists alapvetően megmaradt duónak. Olyannyira, hogy a két zenésztárs egyéb ügyeit is közösen intézi, mint például azt a pár évvel ezelőtt Nagy-Britanniában bemutatott vígjáték-sorozatot, amely egy amerikai zenekar bolyongását meséli el rém szórakoztatóan a brit zeneipar útvesztőjében.

Nagyon vidám, nagyon laza, végtelenül szellemes ‒ főleg ezek a jellegzetességek emelik ki a We Are Scientistst az indie hullámból. Murray több helyen említi fő hatásként a Rapture-t és Bowie berlini korszakát. A WAS ezeknél azért jólfésültebb, ha úgy tetszik, "poposabb", rengeteg funk-, posztpunk-, diszkópunk-hatást beemelve zenéjébe. Hol bombasztikus powerpop, hol sodró elektropunk, mindez végtelen mennyiségű humorral megspékelve. Murray interjú és színpadi összekötő szövegei legendásak. A zenekar friss albuma idén áprilisban jelent meg. A címe, a Helter Seltzer önmagában egy szójáték, borzalmas magyarításban Zizi szóda, egyszerre utalva a Beatles klasszikus slágerére, a szódavíz amerikai szlengjére és persze a duó saját zenei stílusára. Ahogy Murray fogalmaz a rá jellemző nyíltsággal: "Nem punkot játszunk, mert ahhoz túlságosan is szeretünk csini kis számokat írni. Nem rockot játszunk, mert ahhoz túlságosan eltérünk a megszokottól. Nem indie-t játszunk, mert ahhoz nem vagyunk eléggé elszállva magunktól. Szóvel rengeteg gondolkodás után (tíz perc, sörök fölött) kitaláltuk, hogy helter seltzert játszunk."

Nos, a We Are Scientists első magyarországi koncertjén megmutatja, hogy milyen is ez a helter seltzer.

---

A Moog­ és (az egykori) Hammer of Gods­-tagok által alapított Gustave Tiger zenekar 2013­-ban debütált a Mitanni Mares című EP-­vel, melyet a két alapító tag, Dorozsmai Gergő (gitár,ének) és Szabó Csaba (basszus, vokál) Mezősi Péter dobossal kiegészülve rögzített. A trió idővel kiegészült Szurcsik Erika énekesnővel, így ebben a felállásban jelent meg 2014­ben az első nagylemez, az At The Idyll's End, amely kiemelkedő szakmai és kritikai fogadtatásban részesült.

A szecesszionista punkrock zenét játszó együttes 2015­ben bejutott az Index dalversenyének döntőjébe a Sister Sybarite c. dalával, majd az év elején részt vett a texas­i SXSW showcase-fesztiválon. 2015 nyarán új felállással kezdett koncertezni a zenekar: dobos poszton Fekete Dávid (Broken Cups, Terrible Ted), basszusgitáron Hó Márton érkezett, ezzel egyidőben Szabó Csaba gitár­vokálra váltott. Ez év októberében az együttes felkerült a Rough Trade lemezbolt/kiadó aktuális válogatására, a Counter Culture 15­re, olyan előadók mellé, mint Sufjan Stevens vagy Björk. A Gustave Tiger új nagylemeze 2016 májusában jelenik meg Chaste and Mystic Tribadry címmel, ezen szerepel majd egy magyar nyelvű szám is (Senki se tenger), június elején pedig több állomásos angliai turnéra indul a zenekar, melynek során érintik Londont, Liverpoolt és Manchestert is.

We Are Scientists (USA)

Helter Seltzer lemezbemutató

Gustave Tiger

július 24., vasárnap 20:00

A38 Hajó Koncertterem – Petőfi híd budai hídfő

Jegyár: 3000 Ft, elővételben: 2500 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján


indie pop rock hír we are scientists gustave tiger



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása