2016.08.26. 10:13 – Hirdetés

Nyárzáró Edda-koncert ma este a Barba Negra Trackben

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

edda4.jpg

Már csak néhány óra, és kezdetét veszi az Edda koncertje a Barba Negra Trackben. Miután a zenekar az egész nyarat végig koncertezte Fonyódtól Mezőkövesdig, ma este egy nagyszabású bulival búcsúztatják a nyarat a Rákóczi híd budai oldalán. További infók, zenés ráhangolódás a hajtás után!  

Már megszámlálni sem lehet, hogy a Miskolcról elindult banda hány koncertet adott az elmúlt 40 évben, de nem is kell, mert minden egyes átélt buli egyszeri és megismételhetetlen, a zenekar és a rajongók között szabadon áramlik az energia, a tömeg egy nagy családot alkotva énekel, tombol és felszabadul.  

Az Edda és a Pataky Művek az elmúlt hónapokban tulajdonképpen bejárta az egész országot, rajongóik legnagyobb örömére. A nyár végéhez közeledve ma este visszatérnek Budapestre, hogy egy igazi nagy fináléval zárják a szezont. Elnézve a nyári bulik dallistáit, valószínűleg a Track közönségének sem lesz oka panaszra, hiszen a zenekar közel harminc dalt játszott szinte az összes közelmúltbeli koncertjén, valószínűleg most sem adják alább, ez pedig, bárki bármit is gondol Pataky Attiláról, abszolút elismerésre méltó ennyi év után is. A magunk részéről néhány kedvenc Edda-dalunkkal segítünk abban, hogy mindenki megfelelő hangulatba kerüljön a koncertig. 

Szinte hihetetlen, de az Edda hatodik lemeze idén már harminc éve jelent meg. Bár a zenekarnak nem igazán kenyere a nosztalgiázás, az Edda 6. akkora alapműve a magyar rockzenének, hogy simán megérdemelne néhány különleges bulit, ahol az egész lemezt műsorra tűzik. Az Éjjel érkezem persze megjelenése óta kihagyhatatlan a repertoárból, ahogy a Veled vagyok is gyakori vendég, sőt mostanában A színház is előkerül, de az album kevésbé ismert dalai, mint az Éhes asszony, vagy a Megfulladok szintén vannak ilyen jók, sőt. Utóbbit a második Edda-könyv megjelenése környékén Gömöry Zsolt billentyűs is a kedvenc új dalaként nevezte meg. Ha jók az információink, a dal zenéjét nagyrészt az akkori gitáros, Csillag Endre szerezte, akinek ez volt az egyetlen teljes nagylemeze a zenekarral. Persze nem lehet ezen csodálkozni, hiszen a nyolcvanas évek közepén az Edda sok tagcserét élt meg, mire az 1987-ben megjelent, szintén kitűnő Változó idők lemezre kialakult egy hosszabb ideig érvényes felállás.

A '89-es Szaga van lemezt legismertebb száma egyértelműen a Mi vagyunk a rock, amit valószínűleg legalább egyszer hallott már bárki, aki rockot, vagy úgy általában könnyűzenét hallgat Magyarországon. A lemez a nyolcvanas évek végén jó pár évig stabil Edda felállásban készült, Donászy Tibor dobossal, Pethő Gábor basszusgitárossal, illetve pár évnyi kihagyástól eltekintve mai napig eddás Alapi István gitárossal. A lemez talán legszebb dala, a lírai Csendes Ember az ő szerzeménye.  

Ha már szóba került mind Csillag Endre, mind Alapi István, nem lehet elhallgatni Kun Péter munkásságát sem. A fiatalon elhunyt gitáros a kilencvenes évek elején két lemezen játszott. Trafikusan korai, huszonöt éves korában bekövetkezett halála miatt nem lehet választ adni a kérdésre, milyen folytatása lehetett volna életművének, az viszont biztos, hogy az Elveszett illúziók címadójában hallható játéka alapján még nagyon sok jó zenét írhatott volna.   

És ha már itt tartunk, ne felejtsük ki Slamovits Istvánt sem, akinek az első három lemez idején az Edda fő dalszerzőjeként igen nagy szerepe volt abban, hogy a zenekar végül negyvennél is több évet töltsön a színpadon. Az első két lemez szinte összes dala olyan klasszikusa a magyar rockzenének, amit túlzás nélkül mindenki ismer ebben az országban. Szubjektív ajánlónkban most a Torony című dalt választottuk ebből a korszakból, amelyről az akkori dobos, Csapó György egy interjúban azt nyilatkozta, hogy mindig is ezt volt a legnehezebb eljátszania élőben. Nem is csoda, hiszen a Keselyűvel együtt talán az Edda munkásságának leginkább keménykötésű dala zeneileg, pláne a korai korszakból.

Edda Művek – Pataky Művek

Dátum: 2016. augusztus 26., péntek

Helyszín: Barba Negra Track -  Budapest, Neumann János utca 2.

Menetrend:

18.00 - kapunyitás

19.00 - Pataky Művek

20.00 - EDDA Művek

Jegyár: 3499 Ft

Jegyvásárlás: http://track.barbanegra.hu/edda_muvek_20160826

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1133648096708856/


koncert edda progamajánló barba negra track



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása