2016.10.17. 16:40 – dankógábor

A műsorellenőrzés egyik formája feltűnően ritka - Itt a Dereng első nagylemeze

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

A furcsa címet nem mi adtuk a posztnak, hanem erre keresztelték a Dereng első nagylemezét. Első hallásra a szövegek is nagyon furcsák, mondhatnák úgy is, hogy Isten Háta Mögött-esek (ez volt ugye a zenekarvezető gitáros Bokros Csaba előző zenekara), de ezeket, egy kivételével, az AWS-ből is ismert Siklósi Örs énekes írta, szóval maximum azt foghatjuk rá, hogy ezekkel a nem szokványos szóképekkel akart tisztelegni Pálinkás Tamás IHM-frontember előtt. Utóbbi mellesleg szerepel is a lemezen. A Facebookra azt írta ki ezzel kapcsolatban, hogy "élete egyik nagy riffjét és szólóját Bokros Dereng Csabának adta ingyen", ezért aztán ő is ott lesz a zenekar lemezbemutatóján október 20-án a Gozsdu Manó Klubban, meg a Napokon is, mint vendég. Alább meg lehet hallgatni a lemezt, illetve el lehet olvasni a dalról dalra kommentárt, amit a zenekar írt nekünk.

Amore

Albumkezdő nóta, kalapálós riffelés, ki akartuk próbálni, hogy mennyire működik egy egyszerű zúzda az együttesben. Működik, de azért kellett hozzá egy kis 13/8-os betét. A refrén külön született, egy szinti témára történő éneklésből. 

Strand

Amikor azt hisszük,hogy popzenét írunk és egy Dereng próbán találjuk magunkat. Különlegessége,hogy egy énektémából indult ki. Ez egy sláger és egy progresszív metálszám keveréke, tehát mégsem sláger.

Progresszív magyar kesergő

Az alaptémát talán már a legelső próbák óta játsszuk, volt már másik verziója is ennek a számnak. A közös zenélés egyik leggyönyörűbb része amikor valamit a pillanat hevében, együttrezgésből alkotva létrehozunk. Így lett végül ezzel a dallal is. Nem mi lennénk, ha második fele nem egy kvázi stúdió jam lenne. A dal második feléhez mi csak a feszes gitártémákat írtuk meg, és Pálinkás Tamás tolt rá egy gyönyörű riffet és egy szólót. De talán legnagyobb különlegessége a nótának, hogy a teljes éneket és szöveget előző énekesünk, Nárcisz jegyzi, és ő is énekli.

Önmaga számára is váratlanul nemet mond is

Témahalmaz ahogy mi szeretjük és a világ talán leghosszabb és egyik legszórakoztatóbb átkötője. Egy igazi önmagát megíró dal volt anno,a jammelés ajándéka! Volt időszak amikor instrumentális számként létezett, de aztán Örs úgy érezte, hogy ez a legmegfelelőbb terep elénekelni a munkahelyi problémáit

Váltok

Azt találtuk ki a dal írásának kezdetén,hogy mindenki játssza az ötletének legegyszerűbb, leglényegibb részét csak. Nem is emlékszem pontosan, ez a szám csak úgy kifolyt belőlünk, egyszer csak kész volt. Komor szöveg, elszállós befejezéssel.

Golf

Egy hamisítatlan Dereng agymenés! A refrén téma szintén a kezdetek óta jelen volt,sokáig kerestük a helyét, és itt megtaláltuk. Sok rész van a számban, legtöbbjük próbahelyi bemelegítés során született, de van otthon kimatekolt riff is. 

Medveüvöltés kettő II.

Zeneileg a lemez talán legegyértelműbb, kézzel- vagy füllelfoghatóbb tétele. Sok átalakuláson átment mire felöltötte végső alakját, Örs énekesi debütálása ez a szám volt a csapatban. Jól húzza a kezdő gitárhúros játék, a vége meg bólogatós metál, mi más? A szöveg komoly csillagászati problémákat feszeget, és meglátásunk szerint a medvék is erről üvöltöznek éjszakánként.

Ránk, rám

A legjobb példája,hogy miért olyan izgalmas és  jó ebben a zenekarban lenni, a dal pár nappal a stúdióba vonulás előtt íródott, ehhez képest talán a legerősebb. Az alapriff tulajdonképpen mintha egy matematika szakra beiratkozott Black Sabbath témája lenne, a refrén pedig egy régi ötletünk kibontása.

Felfele végződik (2015.)

Ezt a számot már tavaly előre felvettük és kiadtuk, és természetesen felkerült az albumra, ugyanarról szól mint tavaly: az utolsó gitár sika pengetése felfele végződik.

A poszt az NKA és a Cseh Tamás Program támogatásával készült:

cstp_logo.jpg


premier rock metál hír dereng



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása