2016.11.19. 10:19 – roska

Hétköznapi forradalmakat mutat be a Quimby

Lángoló Premier

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

quimby.jpg

Bár csak pár hónapja debütált a Quimby Forradalom című száma, hamar slágerré vált, és jó úton van afelé, hogy a zenekar kultikus státuszú dalai közé emelkedjen, ahogy tette azt a Kivándorló Blues három évvel ezelőtt. Utóbbihoz egyébként témaválasztásában és hangulatában is közel áll: mindkét szám csak úgy forr az indulattól, ami a Forradalom klipjének esetében a narratívában és a vizualitásban is hangsúlyosan megjelenik.

A klip rendezője, Lóth Balázs így mutatta be a friss videóklipet: 

„A Forradalom egy különösen erős dal, a fanclub nagy kedvence, egyszerre töprengős és többrétegű, közben meg egy rituális-apokaliptikus nóta. A célunk egy ehhez mérhetően ütős klip készítése lett. Az alapötlet egyébként Faszitól (Gerdesits Ferenc), a Quimby dobosától származik. Az elképzeléseink metszetében egy olyan klip állt, amelyben egy átlagos család tagjainak privát forradalmai jelennek meg: ismert frusztrációk, hétköznapi crazy, kicsit álomszerűen elburjánzó elmeroggyantság.

Persze azért korhatár karikát nem akartunk, de határozottan célunk volt kicsit groteszk, olykor bizarr képeket mutatni. Ebben óriási partnerünk volt az összes szereplő, Horváth Veronika színésznő a szexuálisan frusztrált anya szerepében, Maczkó Zoltán a robbanásra kész apa figurájában (aki a rendezővel és Inotay Ákossal együtt a klip társírója volt), Csúcs Olívia a lázadó kamaszlány, Tóth Pál a military-nagypapa és Tekse Kálmánné a kissé zizi nagyi szerepében. 
Vagy háromszáz különböző filmprodukción vagyok túl, köztük úgy száz videóklipen, de azt már megtanultam, hogy mindegyik full resettel indul, nincs recept, mindig újra kell tanulni a szakmát. Ezúttal valamelyest testhezálló volt a feladat: filmrendezőként egyre inkább a hétköznapi őrületek foglalkoztatnak, ezekből szépen akad a világban. A Quimby ismerte az Epilógus című kisfilmünk világát, és részben amiatt gondolták, hogy a lappangó feszkók bemutatása nekünk való feladat lesz.
Kemény vállalás volt a klip. Szerda hajnalban még forgattuk, péntek délután már véglegesítettük a klipet. Másfél nap alatt forogtak le a jelenetek, közöttük vagy harminc belső jelenet és a metsző hidegben futkorászó gyerekekkel forgatott külsők, ahol ismét megbizonyosodtam róla, hogy a tanítónénik korunk legnagyobb hősei. A mi stábunk - élén Kárpáti Dáviddal, Farkas Ádámmal gyártási oldalról és Majoros Dániel rendezőasszisztenssel - feleséggel, barátnőkkel felszerelkezve, vállt vállnak vetve próbálta korrumpálni a hatvan fős gyereksereget, hol egy bögre teával, hol némi csokival, és a végére úgy lefáradtunk, mint a kutya. De elképesztően aranyosak is voltak, rengeteg energiát adtak, hatalmas hála a szentendrei Izbégi iskolának, és a Nádasdy Kálmán általános iskola diákjainak a sok segítségért."

Ami furcsa lehet a rajongók számára az az, hogy a zenekar egyáltalán nem is jelenik meg a klipben, ami így remekül működik önálló kisfilmként. Ennél többet azonban nem érdemes elárulni róla, inkább mindenki fedezze fel magának ezt az Aranyélet-szerű családi idillt, ami kicsit kritikus is mindannyiunkkal szemben. Mintha azt üzenné: túl gyávák vagyunk forradalmat csinálni.

A Quimby pontosan egy hét múlva, november 26-án ünnepli 25. születésnapját a Micsodaország című arénás nagykoncerttel. Ugyanezen a napon jelenik meg legújabb, Jónás Jelenései című nagylemezük is.

quimbyklip640.jpg

(Zenekari fotó: Sárosi Zoltán)

A poszt megjelenését a Nemzeti Kulturális alap és a Cseh Tamás Program támogatta:

cstp_logo.jpg


forradalom quimby jubileum klippremier lángoló premier



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása