2016.12.29. 11:45 – dankógábor

Karácsony utáni kajakóma a Tárkány Műveknél is

Lángoló Premier

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

tarkanymuvek.jpg

November végén jelent meg a Tárkány Művek negyedik nagylemeze Magyar konyha támad címmel. A Junior Prima díjas zenekar ezúttal koncepctalbumot készített, amelynek vezérfonalra az evés-ivás, vagy - ahogy Hamvas Béla mondaná - a szájvilág.

Étkezésében feltárul az ember világa és az ember maga. Ízek és illatok, szöveg és zene ad egy érzéki élményt ezen az izgalmas lemezen.

– mondja a nemcsak zenélni, de főzni is igen szerető zenekarvezető, dalszerző, Tárkány-Kovács Bálint.

Klasszikus költők megzenésített versei is helyet kaptak az albumon. Babits Szüret előtt című verse a szőlő, a bor, a halál és a metamorfózis titkait kutatja, Petri A hagyma szól című költeménye egy rántotta elkészültén keresztül az egész nyugati kultúra, a keresztény üdvtörténet dekonstruálásának kísérlete. Lackfi János Inni című dala, amelyet a zenekar alapítója és vezetője Tárkány-Kovács Bálint felkérésére külön a lemezre írt, a szesz szenvedélyébe ránt.

A további dalok szövegét Tárkány-Kovács Bálint írta. A pomológus pálinkája az ezer éves magyar gyümölcsészet csodáit villantja föl, és Kovács Gyula pomológus, a Tündérkert mozgalom megálmodójának gondolatait megidézve a pálinka kultúránk fejlődési lehetőségeire mutat rá. A titokzatos rántotthús a poszt-Zimmer Feri vendéglátást csócsálja, Uj Péter újságíró ez irányú gondolatait is megidézve. A cukorfiú az erotikába, a Transzszubsztanciáció a metafizikába, a Kádár konyha a történelembe, a Kajakóma pedig meglepő módon a kajakómába kóstol bele. Utóbbi dalhoz készült most el a zenekar új klipje, amit a Lángoló olvasói láthatnak először.

A zenét – egy kivétellel –Tárkány-Kovács Bálint írta. Eredeti művek, amelyek meghaladták azt az átdolgozós korszakot, amely a hét évvel ezelőtti első Tárkány albumot jellemezte. Az inspirációk szerteágazóak, áthallás, átjárás sok irányba nyílik. A magyar népzene mellett erőteljes reggae, ska, rock, rockabilly, blues, szving hatások keverednek. Az egy kivétel Móser Ádám versmegzenésítése, a fentebb említett, Petri György tollából való A hagyma szól.

A zenekar alap hangszerei a cimbalom, harmonika, bőgő, szaxofon, dob és persze az ének, ezek mellett az album sokszínű hangszereléseiben vendég hangszerek is föltűnnek. Hegedűs Máté, a Napra és az Ifjú Szívek prímása hegedűn, csellón Lachegyi Anna a Musica Profana csellóművésze, Abbas Murád a PASO-ból és sok más zenekarból harsonán, Bolya Dániel a Csürrentőből furulyán működik közre a lemezen. Ezek mellett még, duda, harangjáték, fuvola és kaval, bariton, tenor, alt és szoprán szaxofon is megszólal az albumon. Az utolsó dal kórusmű, amely csak dob kíséretet kapott.

A lemez egy nagy változás összekötő kapcsa. A felvételeket másfél éve kezdte készíteni a zenekar, az akkori fölállásával, vagyis Kováts Gergő szaxofonon, Papp Endre Brácsán, Bognár András Bőgőn, Szegő Dávid dobokon játszott, Munkácsy Eszter vokálozott. Öt följátszott dal után a munkát már a megújult, átalakult Tárkány Művek folytatta. Kész Petra énekelt, Móser Ádám harmonikán, kavalon, dudán és ukulelén, Bazsinka Mihály szaxofonokon, Arday Dániel nagybőgőn, Tárkány-Kovács Bálint cimbalmon és dorombon játszott és énekelt és vokálozott. A hangfelvételek és az utómunkálatok most is, mint a korábbi két albumon, Válik László munkája. 

A posztot az NKA és a Cseh Tamás Program támogatta:

cstp_logo.jpg




Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása