2016.06.30. 18:10 – Nihil_AK

Ezer bányató földje - El Rockamino, első rész

Gyalogszerrel a Rockmaratonra

13528804_155566688180229_4054572924069035525_n.jpg

Kellett ez nekem? Itt ülök a Debreceni-tó déli partján, rommá csíptek a szúnyogok, és persze a bor is fogyóban van. Mintha lenne még energiám inni. Úgy hasogat a farom, mint egy rutinos favágó, és holnap majdnem kétszer ennyit fogunk gyalogolni. Eddig bő huszonhárom kilométert jöttünk Miskolctól. A terv az volt, hogy Hejőkeresztúron alszunk az egyik bányató partján, mert az ilyen vadromantikus, vagy regényes, a fene tudja, hogy mondják. Ezzel nincs is hiba, csak hát voltam olyan hülye, hogy javasoljam, toldjuk meg a bemelegítő napunkat, amikor eleve délután fél kettőkor tudtunk csak elindulni, egy legalább nyolc kilométeres kerülővel.


fesztivál turisztika Magyarország el rockamino2016.06.30. 18:00 – Gnosis

Új Hold világítja meg a pop egét - Neolunar-lemezpremier és nyereményjáték!!

Lángoló Premier

unspecified_1.jpg

Kátai Tamás nem pihen, de ez így van jól. A Thy Catafalque tavalyi lemeze után pihenésképpen csinált egy szólólemezt, most pedig a következő metáltámadás előtt a könnyedebb műfajban is kipróbálta magát: ez lett a Neolunar. Hallgatótól függően szerencsénkre/bánatunkra. Mi személy szerint idővel igencsak megkedveltük ezeket a dark wave-s, elektronikus, néhol Depeche Mode-os zanzákat és külön öröm hallani azt, ahogy Kátai magabiztosan a saját hangján énekel. Nincs vendégénekes, 'csak' egy világhírű szaxofonos és hegedűs néhány dalban. A lemez holnap jelenik meg hivatalosan, de itt a Lángoló olvasói annyira szerencsések, hogy már előtte is végighallgathatják a teljes lemezt.


pop kátai tamás neolunar2016.06.30. 16:00 – Gnosis

Megosztott epikusság - Drudkh-dalpremier

Lángoló Premier

sua071-drudkh-grift-1500x1500px-300dpi-rgb.jpg

Szeptember 16-án jelenik meg a Drudkh újabb split lemeze (Betrayed By The Sun / Hägringar), ezúttal a Grift zenekarral közösen. Idén ez már a második megosztott lemezük lesz, az előzőn a Hades Almighty-val csináltak egy elég epikus kollaborációt. A koncepció ugyanis most az ukrán zenekarnál az, hogy egy önálló kiadvány helyett több splitet adnak ki és mindegyik daluk egy-egy, a hazájuk történelmében jól ismert személyiségnek állít emléket, jellemzően azoknak, akiket valamilyen sérelem ért a szovjet elnyomás alatt. A körítés tehát adott, a zene pedig igazi klasszikus, menetelős, epikus black, amiről néha (persze nem véletlenül) a korai Burzum-féle megoldások jutnak eszünkbe. A Drudkh előző splitje szerintem erősebbre sikerült, a most premierként hallható His Twenty-Fourth Spring című dalban túlságosan egyszerűre és monotonra veszik a témákat, de ez most inkább itt dalírói hiány, mintsem erény.


ukrajna blackmetal dalpremier drudkh2016.06.30. 12:00 – Gnosis

Dunaújvárosban is kemény az élet - AYAHUASKA-dalpremier

Lángoló Premier

ayahuaska.jpg

Ha kedveled a rapcore/rapmetál stílust és az sem zavar, ha magyar nyelven küldik a flowt és adják alá a horzsoló riffelést, akkor a hat éve létező dunaújvárosi AYAHUASKA új lemeze bizony neked fog szólni. A 2014-es Pentele RapCore Ep. után idén érkezik a Paradigma című album, de a számokat nem egyszerre, hanem mindegyikhez klipet is készítve, havonta adják ki a srácok. Akárcsak az ívet a dalszövegekben, azt is adják rendesen, ahogy az a most nálunk premierező Látlelet című számukból is kiderül.


dalpremier ayahuaska2016.06.29. 22:55 – herma

Itt járt Emily, látott és győzött is - Esperanza Spalding koncertbeszámoló

esperanza_spalding_artlasso_005.jpg

Jó félezren gyűltünk össze tegnap este a MOM színháztermében, hogy megnézhessük korunk egyik legünnepeltebb és legkreatívabb dzsesszzenészét, a még mindig nagyon fiatal Esperanza Spaldingot. Hely még lett volna bőven, talán a művésznő idei lemezének formabontósága, merész kísérletezése lehetett az oka, hogy nem hosszú, tömött sorokban álltunk a jegypénztárnál. Ám ha valaki a King Crimson munkásságának legelborultabb pillanatait idéző témákat használ alapul a különben nagyon is színes dalaihoz, bizonyára tisztában is van vele, hogy nem nyeri el mindenki tetszését. Cserébe persze aki ott volt, az láthatólag rettentően jól érezte magát, és nem is szégyellte kinyilvánítani. (Fotók: Artlasso)


koncertbeszámoló esperanza spalding2016.06.29. 16:00 – Gnosis

Megállt az idő - Defiled-lemezpremier

Lángoló Premier

defiled.jpg

Ha a 9/11-ről életedben nem hallottál még vagy a Y2K se mond neked semmit, akkor te azon emberek közé tartozol akik minimum a kilencvenes években ragadtak és onnan semmi kedvük kimozdulni. Na pont az ilyen embereknek találták ki az klasszikus death metalt, aminek egyik nagy művelője többek között a Defiled is. A riffek pattognak, a hörgés inkább fáradt ordibálás, a hangzásért pedig a Fészer Stúdió a felelős. Rettenet a köbön! Ezek alapján mindenki eldöntheti hogy kattint-e vagy sem a lemezpremierhez:


old school deathmetal defiled2016.06.29. 14:30 – dankógábor

Sötét fellegek a Mastodon felett

mastodonhindswhitewalker.jpg

Számomra legalábbis, mivel szerintem az atlantai metálzenekar kissé túlvállalta magát az utóbbi lemezeken. Még pár albummal ezelőtt készítettünk interjút Troy Sanders basszusgitáros-énekessel, aki be is vallotta, hogy valóban fejtörést okoz nekik előadni azt a progresszív sludge metal kutyulékot élőben, amit lemezre préselnek. Megmondom őszintén, én ezt a most beharangozott duplalemezt két albummal korábbra vártam, de úgy látszik ami késik, nem múlik. Brent Hinds gitáros nyilatkozta most azt ugyanis, hogy duplalameznek néz ki az új cucc, ráadásul az egyik felét egyedül ő írta, és rajta kívül még Brann Dailor dobos és Sanders játszik rajta. A másik felét pedig a többiek rakták össze hárman, ő valószínűleg csak szólózik majd itt-ott a dalokban, de még enm is hallotta az anyagot. Hinds részének amúgy Cold Dark Place a címe, és egy csúnya szakítás ihlette. Azt mondja a gitáros, hogy egyszerre lesz gyönyörű és félelmetes, sőt, funkys, meg Bee Gees-es is. Most vagy trollkodik, vagy nagyon érdekes lesz az új Mastodon-lemez.


metál hír mastodon2016.06.29. 13:44 – Magyar Ádám

Ezt gondolja a Fishing közönsége a magyar alternatív zenéről

Fishing on Orfű 2016

A fő profiljának számító hazai alternatív zene szempontjából igazán érdekes időpontban rendezték meg az idei Fishing on Orfűt, hiszen a műfaj zászlóshajójából az új Class FM-mé váló Petőfi Rádió átalakulására nem sokkal a kezdés előtt került fel a korona a stáb lecserélésével és az átalakítás hivatalos bejelentésével. A fesztivál fellépőinek nagy része nyílt levélben, a szervezők a korábbi meghatározó szerkesztő, Horváth Gergely díszdoktorrá avatásával álltak ki a rádió 2007-ben életre hívott koncepciója mellett, mi pedig megkérdeztük a Fishing közönségét, hogy mit gondol erről, valamint a régi zenekarok kifáradásáról, egy esetleges új generációról, szóval a magyar alternatív zenéről úgy általában, már ha létezik még egyáltalán ilyesmi.


magyar fesztivál alternatív fishing on orfű2016.06.28. 16:54 – dankógábor

Elindult a 2016-os Volt fesztivál

Volt 2016

voltcsudaisandor.jpg

Ma van a soproni Volt fesztivál nulladik napja, ami idén egyenlő a Petőfi Zenei Díj nagyszabású átadójával. A díjat idén először osztják ki azok között, akiket a legtöbbet játszottak a Petőfi Rádióban. Van egy rakás kategória, úgy mint legjobb férfi előadó, legjobb női előadó, legjobb koncert stb. Szóval a díjátadókon szokásos dolgok. A műsor is a szokásos lesz, mármint úgy értem, hogy nagyszabású díjátadós, olyan, amilyen a Volt történetében még nem volt, de Magyarországon sem sok. Különleges produkciókat ígérnek olyanok, mint a Punnany Massif, a Wellhello, Rúzsa Magdi, a Margaret Island, a Halott Pénz és a Szabó Balázs Bandja, de a belga Lost Freqencies is színpadra lép. Az estet három nagykoncert zárja, Ella Eyre, Wilkinson és Ákos részvételével. A gálát a Duna World, a Petőfi TV és a petőfilive.hu élőben közvetíti. (Fotó: Csudai Sándor)


fesztivál hír volt2016.06.28. 15:15 – Lángoló

Így olvasztotta el Adele a Glastonbury közönségét

adelelive.jpg

Idén Adele volt a Glastonbury fesztivál legnagyobb neve. A BBC több dalt is felvett, de világszinten csak a koncertzáró Someone Like You érhető el. Ezt lehet megnézni alább. Adele egyébként folyamatosan a rivadafényben van, mióta legutóbbi, 25 című lemezével csodát tett, és fizikai lemezeladási rekordokat döntött. A lemezt támogató turnéról pedig folyamatosan jönnek a videók, hogy az énekesnő mennyire közvetlenül viselkedik a rajongóival. Ez látható alább is.


pop hír glastonbury adele