2017.01.15. 14:19 – Gnosis

A visszatérők - Képzelt Város-interjú

Lángoló Interjú

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

kepzelt_varos_2017_komroczki_diana_4.jpg

A hazai cipőbámulós színtér egyik legismertebb és legnépszerűbb zenekarának háza táján mostanság nagy volt a csend, a hírekből annyit lehetett csak megtudni, hogy tagcserék történtek (csellista és gitáros poszton) és hogy hamarosan lesz egy visszatérő koncertjük. Képzelt interjú a Képzelt Várossal, ahol mindenről lehull a lepel most.

A véletlen műve, vagy valamennyire tudatos volt, hogy Gyöngyit Mici váltsa és ne egy fiú?

Kovács Ákos András: Tulajdonképp mindkettő. Szerettük volna tartani, hogy legyen továbbra is lány a zenekarban, de ha fiú lett volna az alkalmas jelölt, azzal sem lett volna probléma. Az előző felállással így van némi kontinuitás, és ennek nagyon örülünk. Mici, aki egyébként félig holland, már eddig is játszott különböző formációkban, volt abban minden a klasszikus zenétől egészen a progresszív rockig, úgyhogy nem volt gond a beilleszkedéssel. Amikor épp nem zenél, nyelveket beszél, fordító-tolmácsnak készül ugyanis.

Győrffy Máté: Ha jól emlékszem 5 csellistával beszélgettünk a keresés folyamán, közülük egy volt fiú, ha ez fontos. Közülük nem találtuk meg az ideális jelöltet, de pont akkoriban írt rám Mici, hogy szívesen játszanának előttünk a Ködutánam nevű másik zenekarával. A koncert sajnos nem jött akkor össze, de a casting viszont nagyon sikeres volt.

Bos Michaela Lilla: Az nagy mutatvány volt! „Bocs, nem érünk rá koncertre, de nem akarsz velünk zenélni?”, dióhéjban. Azt hittem, szívrohamot kapok. Régóta hallgatok Képzelt Várost, úgyhogy nagyon megörültem.

kepzelt_varos_2017_komroczki_diana_2.jpg

Mennyire jellemző rátok a marhulás/hülyülés a próbateremben? Vagy inkább a megfontolt és tudatos munkát részesítitek ilyenkor előnyben?

Kovács Ákos András: Ez is változó. Mivel viszonylag ritkán tudunk mindannyian együtt próbálni, igyekszünk fókuszáltak maradni, de persze nem mindig sikerül. Most ráadásul különösen értékeljük az összpróbákat, mert szeptemberben költöznünk kellett a régi termünkből, az új pedig csak mostanában alakul, így ritkán tudtunk együtt próbálni, maradtak a próbák valamelyik nappaliban, halkan. Ilyenkor a pizzaevésben kimerül a hülyülés.

Mennyiben befolyásolja a hangzásvilágot az, hogy Máté gitárról basszusgitárra váltott?

Győrffy Máté: A legutóbbi lemezünk felén már én basszusgitároztam, szóval ahhoz az irányhoz képest nem lesz sok változás. Az biztos, hogy a régi számok valamivel intenzívebben fognak megszólalni. Pár régi gitártémám hiányozni fog, de szerintem nagyon jól sikerült az áthangszerelés. Azért az továbbra is hallható a basszusjátékomon, hogy alapvetően gitárosként állok hozzá a dologhoz, legalábbis hangzásban biztosan, nem riadok vissza az erősebb torzításoktól és az eddig effektjeim is előkerülnek. Hiába lettünk egyel kevesebben, ugyanannyi erősítő fog szólni a színpadon, mint eddig. Ennek ellenére mégis tisztul azért a hangkép, hiszen két ember játékát sűrítem egybe, és Micivel is nagyon jól megy az együtt játszás.

Bos Michaela Lilla: Hozzám alapvetően eléggé közel áll ez a műfaj és hangzásvilág. Jó együtt dolgozni a srácokkal, már nagyon várom, hogy mi sül ki belőle a végén.

kepzelt_varos_2017_komroczki_diana.jpg

Január 25-én lesz az általatok visszatérőnek hívott koncertetek, mi az, amivel tulajdonképpen visszatértek az utolsó fellépésetek óta?

Kovács Ákos András: Múlt év szeptembere óta nem voltunk színpadon, ilyen értelemben mindenképp visszatérő, de mivel a felállás is változott, talán nem túlzás erről beszélni. Régi és új dalokat is fogunk játszani, már nagyon várjuk.

Győrffy Máté: Azért is nevezzük visszatérőnek, mert az őszi koncertet, ahol Gyöngyitől és Szilvesztertől búcsúztunk sokan úgy értették, hogy a zenekar is búcsúzik. Nem is lehetett rólunk semmit se hallani decemberig. Ebben az erősen benne volt, hogy akkor döntöttük csak el véglegesen, hogy öten leszünk és nem keresünk tovább új basszusgitárost. Azóta viszont óriási a lendület, egyből új számokat kezdtünk írni, ez most csak addig szünetel, amíg áthangszereljük meg rendesen begyakoroljuk az élőben játszott dalokat.

Mik a 2017-es tervek, esetleg beszélhetünk-e már a Köd című lemezetek bárminemű folytatásáról?

Kovács Ákos András: Egészen biztosan jelenik meg anyagunk az idei évben, a felállás változása hoz hangszerelési és hangzásbeli változásokat is, így biztosan valami tőlünk újszerűvel tudunk megjelenni majd. Hogy pontosan mikor, ez még alakul, de mindenképp az idei évben.

Szilveszterkor cipőbámulós poszt-rockot vagy inkább mulatós zenét hallgattok a házibuliban?

Kovács Ákos András: Azt hiszem, a zenekar fele otthon „bulizott” idén. Marci hangmérnökként is dolgozik, szóval neki szilveszterkor sem volt megállás, de van olyan is, akinek a bécsi újévi koncert megtekintése a bevett program… De ha házibuli, akkor sokkal inkább táncolós.

Győrffy Máté: Ez a kérdés tavaly lett volna az igazi, amikor Szilveszter még a zenekarban volt.

A posztot a Cseh Tamás Program támogatta:

cstp_logo.jpg 


interjú képzelt város magas élet



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása