2017.04.05. 11:00 – Lángoló Gitárok

Følkland földjén egy veréb is nyarat csinál – Kerekes Band klippremier

Lángoló premier

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

kerekesband_back_to_folk_poster.jpg

A maga nemében egyedülálló bábfilmes klipet forgatott a tavaly megjelent, Back to the Følk / Music From Følkland lemezük Trans-Nømad Express című dalához a Kerekes Band, pláne, ha azt is hozzátesszük, hogy a kisfilm egy instrumentális szerzeményhez készült. Mai premierünkben tehát Følklandre látogatunk: a videó a frontemberrel, Fehér Zsomborral készült miniinterjúnkkal együtt a hajtás után tehető magatokévá.  

"Mit kell tudnunk az új klipről?

Ez a videó tulajdonképpen egy összmagyar összefogásból született, hiszen a bábfigurák Szombathelyen készültek, a klipet magát Miskolcon, a Csodamalom Bábszínházban forgattuk, mi pedig egri zenekar vagyunk. A forgatókönyvet én írtam, a verebet a zenekar tagjainak segítségével készítettem az Akvárium-beli koncertünk soundcheckje és a fellépés között, de természetesen mindenki közreműködött a bábozásban.

Mi az oka annak, hogy bábfilmben gondolkodtatok?

Nem igazán találtunk magyar világzenében, de akár nemzetközi szinten sem bábklipet, kifejezetten ritka, hogy ilyen készüljön. Persze van pár jó, én is láttam a Coldplay, vagy a Tame Impala hasonló videóit, de nekik azért könnyebb a dolguk, hiszen azok énekes anyagok. Végül is az általam imádott Muppet Show is azért poén, mert mozog a báboknak a szája. Mi viszont még azzal is megbonyolítottuk az ügyet, hogy egy instrumentális dalra forgattunk.

Hogyan jött a bábokkal előadott videójáték ötlete?

Valójában ez a klip öt szinten értelmezhető. Az első szint: ha úgy vesszük, hogy ez egy bábklip, akkor azért hoztuk ezt létre, mert manapság a Youtube legnagyobb mennyiségű tartalomfogyasztói a gyerekek, akik imádják a bábokat. A második szinten arra is gondolhatunk, hogy a felnőttek a Youtube-ot már csak hang nélkül nézik a Facebookon, nem merik bármikor bekapcsolni az étteremben, vagy a munkahelyükön, szóval úgy is értelmezhető az egész, mint egy csendben öldöklős játék. Ha a harmadik szinten, filozófiai magasságokban értelmezzük a klipet, akkor ez egy verébről szól, aki mindenkit legyőz a saját fegyverével. Ahogy a følklandi közmondás is mondja, egy fecske nem csinál nyarat, csak egy veréb. Ha viszont egy negyedik, vallási szinten értelmezzük, akkor azért lett bábklip, mert van egy felsőbbrendű hatalom, ami mindenki életét mozgatja. Ha pedig eljutunk a nirvánába, az ötödik szintig, akkor kit érdekel, hogy egyáltalán van videóklip?!

Szóval van ebben egy kis szarkazmus (maradva a madaraknál), mert az, hogy egy verébbel végigmész az összes szinten, saját fegyverével győzöd le az oroszlánt, a medvét, a krokodilt: az egy teljesen valószínűtlen világ. Kicsit olyan, mint a C64-es Rambo-játékok, amikor egy fickóval lenyomod az egész vietnami alakulatot. A veréb, aminél kisebbet, egyszerűbbet már nem tudtunk kitalálni, végül mégis győzelmet arat, ezért is választottuk ezt a figurát Følkland jelképéül. Az NKA támogatásával valósult meg, ugyanis nyertünk egy pályázatot egy klipre és az album bakelitlemezen történő megjelenésére, utóbbi különösen nagy öröm számunkra."

A posztot a Cseh Tamás Program támogatta:

cstp_logo.jpg


premier folk pop rock videó hír kerekes band nka



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása