2017.04.16. 17:30 – _fá_

Nagyszombati black metal és Marika néni elmélete - Ilyen volt a Mayhem a Dürer Kertben

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

mayhem_01_zenefesto.jpg

Általános iskola hetedik vagy nyolcadik osztályában Marika néni, az énektanárunk iszonyatos balhét csapott, amikor meglátta, hogy a dolgozatomra fordított keresztet rajzoltam. Azt hiszem, anarchia jel is volt mellette, de ez már nem biztos. A lényeg, hogy azt mondta, hogy reméli, apám jól megver ezért az egészért, hiszen nyilvánvalóan fel se tudom fogni, mit jelent ez az egész, de undorító, és csak remélni tudja, hogy kinövöm majd.

Pedig hogyne tudtam volna, hiszen akkoriban már egy Deicide, When Satan Livesos pulcsival is rendelkeztem. Nos, Marika néni szegény mint annyi más dologban, ebben is melléfogott, ugyanis már 30 vagyok, de ugyanolyan lelkesedéssel tudok gondolni arra, hogy csuklyás és festett arcú férfiak rettentő gyors dobolásra rikácsolnak, miközben mindenféle istentagadó motívumok kerülnek elő a színpadon. Ennek az érzésnek a kicsúcsosodása az, hogy a norvég Mayhem eljátszotta a Dürer Kertben a teljes De Mysteriis Dom Sathanas lemezt, és bár inkább Burzum párti vagyok a black metálban, azért bőven könnyes szemmel tudok gondolni erre is.

Csihar Attila és régi-új barátai nem beszéltek mellé, amikor azt mondták, a hosszú és több tragédiával súlyosbított szenvedés után 1994-ben megjelent lemezről fog szólni a turné, mivel tényleg csak azt a nyolc dalt játszották el. Ezzel el is vették a lehetőséget, hogy dalválasztásról okoskodjak, hiszen egyrészt ez a lemez nagyjából tökéletes, másrészt egy percig se kellett tartanom semmiféle meglepetéstől.

Az viszont így is meglepett, mennyire tökéletes gépezet lett a Mayhem: már a két évvel ezelőtti rockmaratonos koncertjük is patikamérlegen volt tálalva, de amit itt kaptunk az vegytiszta showműsor volt, kezdve a szinte csak sziluettként jelen lévő zenészekkel Hellhammer (mennyire hülye már ez a becenév amúgy) egészen szemkápráztató dobolásán át egészen Csihar teátrális mozdulataiig. Ezt lehet persze nem szeretni, hiányolhatjuk a koszt és az őszinteséget, ami régen punkosan különlegessé tette a stílust, de 2017-ben be kell ismerni, hogy ez már nem erről szól. Vagy ha mégis, akkor nem a legnagyobb zenekar körül kell keresni. Annak meg azért kicsit akár örülhetünk is, hogy már nem akarnak templomokat égetni.

A kissé csendes koncert után kiderüt, hogy Marika néni elmélete teljes csődöt mondott, ugyanis az egy dolog, hogy apám nem vert meg a fordított keresztekért, de még négy év evangélikus gimnázium se tudta megakadályozni, hogy egy nagyszombaton tartott black metal koncerten még egy pólót is vegyek, amin szerepel többek közt a sátán szó, és két fordított kereszt is van rajta. Sajnálom, ez már így marad.

(Fotók: www.zenefesto.hu - a teljes galériáért klikk ide! )


mayhem black metal koncertbeszámoló dürer kert



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása