2017.04.20. 14:49 – Kátai Artúr

Itt bulizz a szomszédban - Válogatás a környező országok fesztiváljaiból

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

A hétvégén Kaliforniában lezajlott a Coachella fesztivál első fele, ezzel pedig kezdetét vette a fesztiválszezon. Ami ugye nettó marhaság, hiszen fesztiválok egész évben vannak, de akkor nevezzük nyári fesztiválszezon-indítónak a legendás amerikai bulicunamit. Te hová mész idén? Igen, tudom, unod a Szigetet, kellene már valami más, nyilván a Soundra nem mész, mert az nem a te zenéd, Sopronban nem férsz el, de mégis jó lenne egy király fesztivál, nagy nevekkel. Ezért persze túl messzire nem akarsz elmenni. Megértelek, nem is kell.

Ausztria

Ausztriában nyáron több helyen is rázhatjuk a fejünket különféle fesztiválokon, most hármat emelnék ki időrendben, amelyek érdekesek lehetnek egy rockzenét is hallgató magyar fesztiválzombi számára is.

Rock in Vienna
Bécs, Ausztria
2017. június 2-5.

Az osztrák főváros Duna-sziget nevű része a város árvízvédelmi rendszerében játszik szerepet fő funkcióját tekintve, de kiválóan használható a szabadidő kellemes eltöltésére is a parkos környezet. A sziget 21 km hosszú, de a szélessége ijesztően kicsi: a legszélesebb részei is alig vannak 200 méter fölött. Egy ilyen szélesebb részen rendezik évről évre a Rock in Vienna fesztivált, ami idén Macklemore-t, a House of Paint, a Kings of Leont és a legendás német sramli punk-rock zenekart a Die Toten Hosent vonultatja fel húzónévként. 160 Euróért, azaz 50.000 forintért nekem kicsit drágának tűnik ez a 4 nap, de ha valaki éppen a kedvencét nézné csak meg egy napijeggyel, neki is mélyen a zsebébe kell nyúlni, ugyanis naptól függően 60 és 80 Euróért (19.000 és 24.000 forintért) lehet bejutni a Rock in Viennára.

Nova Rock
Nickelsdorf, Ausztria
2017. június 14-17.

Még Bécsig sem kell elmenni az egyik legjobb európai fesztiválért. A Nova Rock több szempontból is klassz. Egyrészt mindössze 175 kilométerre van Budapesttől, azaz közelebb van, mint a Volt Fesztivál, másrészt a 4 napos bérlet 170 Euróba, azaz nagyjából 52.000 forintba kerül, ami a Sziget 19.900 forintos napijegyeivel, vagy a 85.000 forintos 5 napos, és 89.900 forintos 7 napos bérleteivel összehasonlítva is meglepően kedvezőnek tűnik. Aztán ott van a line-up. Na, ez az, ami itthon megfizethetetlen lenne. Ha csak minden napról a két legerősebb fellépőt emelem ki, már akkor is látszik, hogy brutális buli lesz. Blink 182, Green Day, Linkin Park, System of a Down, Rancid, Prophets of Rage, Slayer, Fatboy Slim. 15 évvel ezelőtt azért rendesen készen lettünk volna ettől. Valószínűleg azt a korosztályt célozza a Nova, amelyik épp a Szigetről szorul ki manapság, szóval azt gondolom, hogy hiánypótló, és igazán élvezetes a program, még akkor is, ha nincsenek ma igazán menőnek számító fellépők.

FM4 Frequency Festival
ST. Pölten, Ausztria
2017. augusztus 15-17.

Ez a fesztivál már kicsit messzebb van, és nem is olyan erős, mint amiért érdemes elutazni, de azért megemlítem, mert Ausztriában nagyon kedvelt, és az előző évek aftermovie-jait nézve egy igazán kedves, jó hangulatú, mondhatni családias buli. Persze ezt a családias jelzőt egy fesztiválra használni olyan, mintha azt mondanám tömeggyilkosra, hogy érző lény, ami ugye simán igaz lehet, de azért nem ez a fő „erénye”, és jó mélyen is lakozik benne ráadásul. Az osztrák állami FM4 rádió által szponzorált Frequency idei fellépői között ott lesz a Mumford & Sons, a Billy Talent, a Placebo, az Offspring, a Rise Against, a Cypress Hill, de elektonikus téren is igyekeznek valamit gurítani a közönségnek, többek között Robin Schulz, a Booka Shade, vagy Rockwell fogja táncoltatni a népet. A 150 Eurós (46.000 forintos) bérlet mellé nem jár sátorhely, a 230 Eurós (71.000 forintos) mellé viszont igen.

Szlovákia

Pohoda Festival
Trencsén, Szlovákia
2017. július 6-8.

A Pohoda egy olyan hely, ahol folyamatosan érhetnek meglepetések. Már csak azért, mert valószínűleg az emberek java része nem a line-up miatt megy, így sok olyan zenei élménybe futhatunk bele, amire egyáltalán nem számítunk. A felhozatal stílusok tekintetében igen vegyes. Itt van például Solange, aki egyébként Beyoncé testvére, és meglepően finom R’n’B zenét csinál. Nem azt a hülyére hajlítottan éneklős bazári majomkodást, hanem inkább a Motown korszakot alapul vevő, modern, kicsit elszállós zenét. És ha már elszállós zene, akkor ne hagyjuk ki az Alt-J nevű brit indie zenekart sem, mert ha valami, akkor ez pontosan az a zene, amire ezt a fogalmat kitalálták. Lesz még odamondogatós hiphop M.I.A-vel, és a norvég vicczenekar az Ylvis is fellép, náluk pedig aztán minden stílus megtalálható, a metáltól a dubstepig. És az egész fesztiválra jellemző a stíluskavalkád. Megfér egymás mellett Mark Lanegan (Screeming Trees, Mad Season, QOTSA) és a Rodrigo y Gabriella akusztikus gitár duó (akik egyébként bámulatosak), megfér a brit punkduó a Slaves, az izraeli jazz mellett amit Maya Belsitzmantól és Matan Ephramtól hallhatunk, de inkább csekkoljátok a fesztivál weboldalát, rengeteg a fellépő, nem fogok mindenkit felsorolni. Az 59, 69 és 79 Eurós jegyek már elfogytak, most a 89 Eurósokat árulják (~28.000 Ft), ami még mindig igen baráti egy 3 napos, ilyen sokszínű fesztiválért.

Románia

Electric Castle
2017. július 13-16
Bánffy kastély, Bonchida, Románia

A Bánffy kastély sok évszázados történelme alatt hosszú ideig az volt, aminek épült. Kastély. Aztán a kommunista diktatúra nem tett jót neki (mint általában semminek és senkinek), működött benne termelő-szövetkezet, építőanyag lerakat, volt a kertje legelő, ősfái pedig kályhákban végezték. A 2000-es évek második felében kezdődött a felújítás, és vele együtt a turisztikai célok kiaknázása is. Ebbe a tervbe simult bele az Electric Castle fesztivál 2013-tól, amely idén is szép számú fellépőt szerzett be nyár közepére. Jön deadmau5, Paul Van Dyk, Duke Dumont, Trentemoller, de lesznek zenekarok is, például a Franz Ferdinand, vagy az általam csak digitális hardcore-punknak nevezett stílus egyik ősi menősége a német Atari Teenage Riot. Persze egy ilyen fesztiválon rengeteg az EDM és az RNB, de lesz még hiphop (House of Pain) és punk (Slaves) is. A sima 5 napos bérlet 539 lej (~37.000 Ft) kempinggel együtt, ami nagyon baráti, de a prémium bérlet is csak 999 lej (~69.000 Ft) és a kemping mellett jár még hozzá belépés a megemelt prémium szektorokba, ahonnan jobban látszik a színpad és közben fine dining kaják között lehet válogatni, valamint külön bejáraton, könnyebben, gyorsabban lehet a fesztiválra bejutni.

Szerbia

Exit Fesztivál
Újvidék, Péterváradi erőd, Szerbia
2017. július 6-9.

Engedjétek meg, hogy az Exitnél ne a headlinerekkel kezdjek. Van ugyanis két zenekar, amelyek a plakátokon csak a harmadik sorban szerepelnek, de mégis sokkal fontosabbak, mint pár ma éppen menő DJ. Az egyik a 35 éves német thrash metál zenekar, a Destruction, akik annak idején a Kreator és a Sodom társaságában írták be magukat az NSZK, és Európa rocktörténelmébe. A másik csapat az idén 40 (!) éves Discharge, amely annyi híres zenészt és zenekart inspirált már a fél emberöltő alatt, hogy nem is lehet felsorolni. Az biztos, hogy a Metallica, a Sepultura és a Sick Of It All zenészei mind-mind megemlítik a brit HC-punk csapatot, ha az őket ért zenei impressziókról beszélnek. És aztán itt vannak az első soros előadók is. A nulladik napi sztárfellépő a legbritebb amerikai zenekar a Killers, de ott lesz még az Exiten a zsenialitás és az elmebaj határán évtizedek óta egyensúlyozó Liam Gallagher, az egykori Oasis énekese, aki szólóalbumát mutatja be. Találkozhattok a Years & Years-szel, Paul Kalkbrennerrel, a Rüfüs-szel, meg egy csomó most divatos középszerű, egyszer használatos szórakoztatóipari termékkel, akikről most nem fogok írni. Az árakat meg egyszerűen nem hiszem el. 19.900 a bérlet, a nulladik napra 5.300 a jegy bérlet mellé, magában 10.400. A kemping a 4 napra 8.900. A nulladik napra egyébként a szervezők buszt is indítanak Budapestről.

Horvátország

Horvátországban május végétől gyakorlatilag minden hétvégén bele lehet futni egy-egy nagyobb fesztiválba, amelyek közül azért a többség egy kaptafára működik: néhány nagyobb nevű DJ, meg egy csomó névtelen, tengerpart, buli reggelig. Valószínű, hogy sokakat lázba hoz a Booka Shade, vagy Roni Size, és bevallom, hogy magam is buliztam már hasonló zenékre, de az, hogy ezeket élőben lássam, és ezért több száz kilométert utazzak, soha nem jutna eszembe. A horvát tengerpart fesztiváljai nem is erre játszanak, hanem arra, hogy úgyis ott nyaral egy rakás ember, akik majd úgyis elmennek. És bizony elmennek, és nagyot buliznak. Elég egy random fesztivál aftermovie-ját megnézni tavalyról, jól látjuk, hogy mi a helyzet. A klasszikus floridai spring break bulik hangulata, szép emberek, rengeteg pia és drog, és elektronikus zene hányásig. Egy két üdítő kivétel azért van.

InMusic Festival
Zágráb, Horvátország
2017. június 19-21.

A Kings of Leon masszív évet tol, Amerikában turnéznak tavasszal, de május végén Európában folytatják megállás nélkül. Az InMusic-on június 20-án lépnek fel, ezért esetleg érdemes autózni egyet, ráadásul a tengerig sem kell elmenni, Budapesttől Zágráb mindössze 350 kilométer, szóval egy 3- 3,5 órás út mindössze. Persze egy fesztivál akkor vonzó, ha több fellépő is érdekes lehet. A Kings of Leon rajongók java része pedig simán elmegy egy Arcade Fire- vagy egy Kasabian-koncertre is, akik szintén fellépnek. Így már egyre vonzóbb az indie zenét hallgató közönségnek, de lesz még ír kocsmapunk a Flogging Mollytól, soul Michael Kiwanukától, akit sokan az új Marvin Gaye-nek tartanak, és lesz elektro-house is a Booka Shade-től, meg persze további stílusok és előadók a világszínvonaltól a horvát másodosztályig.

SeaSplash
Pula, Punta Cristo erőd, Horvátország
2017. július 20-23.

Ez a fesztivál szintén különbözik a szokásos nyári, Amerikai Pite típusú tucatbuliktól. Itt a reggae, a dub, a ska és ezek hibridjei a főszereplők, és olyan a felhozatal, hogy ide simán elmennék. Mert bizony egyszer az életben látni kell a legendás jamaikai trombitást, Vic Gordont, a lassan 30 éves brit ska-punk csapatot a Citizen Fish-t, a legendás Mad Professort, vagy a lengyel Paprika Korps zenekart („becenevük”: The Heavy Reggae Travellers), akik gyakran mutatkoznak középkori páncélzatban és a ska stílust ötvözik a dubbal és a punkkal. A fesztivál telis-tele lesz ilyen őrültekkel, és mindössze 90 Euró a bérlet, ami nagyjából 28.000 forintnak felel meg.

Ha a többi buli is érdekel, akkor itt lehet csemegézni, hogy mi lesz akkor, amikor te nyaralsz az Adrián.

Szlovénia

Ezt a fesztiválkörképet erősen kezdtem, és erősen is fejezem be. Ki gondolta volna, hogy Szlovéniába mindenképp érdemes elmenni annak, aki a jó metált vagy a punkot szereti? Két olyan fesztivált mutatok most, ami után csak azt fogod kérdezni: miért nincs ilyen itthon? Az egyiken ráadásul már járt is a Lángoló tavaly.

Metaldays
Tolmin, Szlovénia
2017. július 23-29

Na, aki a metált szereti, az biztosan itt lesz. Őrület a line-up, egyszerűen nem tudom, hogy kiket emeljek ki belőle. Kezdjük a power metal Sanctuary zenekarral, akik 6-7 éve zenélnek újra, de erejükből egy cseppet sem veszítettek. Pont egy éve volt az utolsó nagy változás az életükben, amikor is a turnékon Jim Sheppard basszgitásrost néha helyettesítő George Hernandez teljes jogú tag lett a Sanctuaryben, persze Jim kárára. Aztán említhetném még az izlandi Sólstafirt, akik progresszív metálban nagyon jók, talán a tradicionálisabb metálosok nehezebben fogadják be az ő zenéjüket. Ott lesz még Marilyn Manson, aki két éve jött ki utolsó lemezével, a kritikusok által jól megtiport The Pale Emperorral. A Metaldaysen láthatjuk a kedvenc metalcore egységemet az Architects-et, a metál királynőjét Doro-t és zenekarát, a Bay Area thrash színtér nagy nevét a Death Angel-t, és még rengeteg zenekart, akiket valamiért érdemes megnézni. Ez a fesztivál annyira állat line-upot hozott össze, hogy tényleg nincs több kérdésünk, és rohanunk a 150 Eurós (47.000 Ft) bérletért.

Punk Rock Holiday
Tolmin, Szlovénia
2017. augusztus 7-11.

A fesztivál legnagyobb neve kétségtelenül az Offspring, amit már csak nosztalgiából is érdemes megnézni, de azért a trú punk arcok sokkal finomabb csemegéket is találnak. Ott lesz például a hányatott sorsú, de elveit soha fel nem adó Pennywise zenekar Amerikából, a szuperlaza és szupervicces ska-punk legenda a Less Than Jake, a szélsőbalos, anarchista mozgalmár zenekar a metált a punkkal ötvöző kanadai Propagandhi, és aztán pár zenekar, akiket biztosan nem kell bemutatni: A The Toy Dolls, az Ignite, és a HC-istenek, a Madball. Egy baj van. A fesztiválra már minden jegy elkelt.

Ennyit nagy vonalakban. Persze ezeken kívül is lesznek még fesztiválok, hiszen minden országban az van, mint itthon. Nincs hétvége nyáron fesztivál nélkül, legyen az világhírű, nagyszabású, sok tízezer embernek szóló buli, vagy egy laza utcazene-fesztivál egy kisvárosban. A lényeg, hogy szóljon a zene. És ez így van jól.


fesztivál



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása