2017.04.29. 21:59 – nausea

Füst és lábdob, na meg a sztripperek - Maratoni rockdiszkó a Tankcsapdával

Tankcsapda @ Papp László Aréna

_mg_6913.jpg

A Tankcsapda anno egy komplett generáció számára jelentett belépőt a súlyos zenék univerzumába. És tinédzserként képtelenség volt nem szeretni egy olyan zenekart, melynek szerzeményeit és kazettaborítóit a szobába benyitó fater csak így véleményezte: 

Az ilyeneket az állatkertben kéne mutogatni meg a Kék fényben.

Nomármost, a Punk & Rollon és a Jönnek a férgeken szocializálódott generáció később legalább olyan nehezen barátkozott meg a ténnyel, hogy egy Futyi nevű hörcsögarcú gnóm a Mennyország touristot énekli a Budapest TV-n, mint a rózsaszín inges salesesek felbukkanásával Metallica-koncerteken. Tegyük hozzá: a Tankcsapda önhibáján kívül lett lakossági rock’n’roll csapat, Lukács sosem kísérelt meg Királylány-kaliberű, takonyban pácolt Haribo-mackó slágert írni. Ettől függetlenül a tény, hogy a debreceni trió már akkor sem lesz többé underground, sem underground-közeli zenekar, ha a következő három lemezen tökgyaluval és ütvefúróval generált gitárgerjesztés lesz hallható. (Fotók: Sarkadi Bálint)

És hát nem volt nehéz kitalálni, hogy a Tankcsapda első önálló Papp László arénás koncertje kizárólag a nagyközönségnek szól, és a legkevésbé sem azoknak, akik szerint a korai demókat megelőző diktafonfelvételek után Lukácsék önkéntelenül is eladták magukat.

Ám utóbbiak – ezek lennénk mi (figyelem, szarkazmusriadó!) – is kíváncsiak voltak rá, mit kezd majd a csapat egy aréna méretű hellyel, és a küzdőtér közepén elhelyezett színpaddal. Nos, utóbbin legfeljebb a zenekari létszámot tekintve tűntek elveszettnek, az egybegyűltek pedig a kivetítők jóvoltából vigasztalódhattak, ha Lukács éppen háttal énekelt nekik.

A felhozatal hozta a papírformát: totális rockdiszkós slágeráradat következett, melyet jobbára csak egy-egy újabb dal tört meg. A nyitó Gyűrd össze a lepedőt alatt még a Régen Minden Jobb Volt és a Vissza Labit Meg Buzsikot Mozgalom követői is önfeledten bólogathattak, ám ők legközelebb a ráadásblokkban részesülhettek hasonló élményben. Már, ha a 28 számos setlist mellett maradt rá elegendő lélekjelenlétük.

Ám a maratoni műsor nem feltétlenül csak őket fárasztotta le. A Rock a nevem, Mindig péntek, Fiúk ölébe lányok-kaliberű partyhimnuszok hozták a söröspohár-dobáló népünnepély jelleget, a Föld és ég, az Alföldi gyerek és a Maradj velem című Balázs Fecó-feldolgozás pl. drasztikusan megnövelte a sörpultok forgalmát. (Kiváltképp, hogy utóbbiból a Cannibal Corpse se tudna élvezhető verziót csinálni.)

A hangzás a teljesen élvezhetetlentől a tűrhetőig terjedt, a hangtechnikusokkal ellentétben a látvány- és pirotechnikusok viszont végig a helyzet magaslatán voltak. És ami a látványelemeket illeti: a Szextárgy alatt néhány sztrippercsaj is felbukkant a színpadon az ötvenes Homer Simpson-imitátorok legnagyobb örömére.

Rajongói szemszögből a Tankcsapda végül annak ellenére is helyt állt az Arénában, hogy a korai 90-esek időhúrkába gabalyodott nyomorultak számára (azaz számunkra) korántsem ez a gigashow volt az ideális koncert.


rock tankcsapda koncertbeszámolóKommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

kovacsbalint · http://kovacsbalint.blog.hu/ 2017.04.29. 22:55:01

Tankcsapda, Ossian, Junkies - Budapest, 2012. december 22., Budapest Sportaréna

Huszas71 2017.04.30. 00:28:20

@kovacsbalint: „ez volt a Tankcsapda első önálló Papp László arénás koncertje”
Önálló.

kovacsbalint · http://kovacsbalint.blog.hu/ 2017.04.30. 01:16:38

@Huszas71: amikor a kommentet írtam, még nem így szerepelt a cikkben

Gazz 2017.04.30. 07:46:03

Az első öt szám sajnos ment a kukába a szar keverés miatt. A gitárt nem lehetett hallani, csak egy hallásküszöb peremén tántorgó zsééééé hang jutott el belőle a közönséghez. Aztán a technikus megtalálta az equalizeren a közepeket, és onnantól már oké volt.
Én kb. húsz méterre lehettem a színpadtól, de amikor lángokat lőttek fel, brutális érzés volt, ahogy a hő megcsapott. Komolyan csodálkoztam, hogy Lukácsék nem gyulladtak meg.
Nagyon élveztem a koncertet, jól fel volt építve, a profizmus látszott az egészből.
Az ötvenéves Lukácstól nem semmi teljesítmény volt ezt a két és fél órát végigénekelni és basszerozni egyben, gyakorlatilag hiba nélkül. És még a robbanásoktól se botlott semmi, pedig akkora lökéshullám volt és olyan hirtelen jött, hogy csak néztem ki a fejemből.
Persze azért rajta sem múltak el az évek nyomtalanul. A dallamokon kicsit faragott, mert a magasak már nem mennek. Sokszor inkább az alsó tercek felé húzta le, amit nyilván mindenki észrevett, aki ismeri a dalok eredeti formáját, de a ő sose a visítozásról volt híres, és nem is állna neki, szóval túl lehet ezen lépni egyenlőre. De egyszer el fog jönni a pillanat, amikor már annyit kell változtatni a dallamon, hogy elveszik az eredeti. :-(
Fejes és Sidi hozta a kötelezőt. Fejes mindig nagyon jó, Sidinél néha kilógott a sampler.
Ami a közönséget illeti, no azért az látszott, hogy a TCS már nem a fiatalok zenekara.
Valahol vicces volt, hogy míg Lukácsék tényleg megélik a rocker életformát, a közönségről - beleértve engem is - ordított, hogy dolgozó átlagemberek vagyunk. :-D
Ez az egész Tankcsapda - közönség dolog eljutott egy jutalomkör állapotba mindkét részről. Lukácsékon látszott, mennyire boldogok attól, hogy imádja őket a közönség, a közönség meg attól volt boldog, hogy milyen profi show-t kapott a kedvenc zenekarától.
Ezek után nem csodálom, hogy a TCS külföldön keresi a kihívásokat. Itthon már nem igazán talál a saját keretei között.

bati67 2017.04.30. 09:28:52

@Gazz: ez igen! :-) /majdnem olyan színvonalas volt, mint a cikk/

Huszas71 2017.04.30. 09:58:02

@kovacsbalint: Akkor jogos volt az észrevételed, üdv!

HaCS 2017.04.30. 22:57:55

"...a Tankcsapda önhibáján kívül lett lakossági rock’n’roll csapat..."

Azért be kell lássuk, mégiscsak sikerült mondanivalóban eljutni mondjuk a Civilizáció végétől odáig, hogy "Itt lakom látod, ez az a ház".

Szabó Tódor 2017.05.01. 00:30:09

Aki zenei élményre vágyik, nem TCS koncertre megy. Aki bulizni akar egy jót, az igen. Ettől függetlenül érthetetlen, hogyan lehet ennyire szar hangzást produkálni. Nagyon örülök, hogy egy magyar rock zenekar megtölti az Arénát tízezres jegyek mellett, de ebből talán még egy hangmérnök is kijönne.