2017.05.09. 15:00 – Lángoló

Kössszépeee! – Itt az Üllői úti Fuck hatodik nagylemeze és új videója

Lángoló Premier

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

ulloiutifuck_press_kicsi.jpg

Kössszépeee! címmel a mai naptól elérhető a kultikus magyar underground zenekar, az Üllői úti Fuck hatodik nagylemeze. A cím az énekes-gitáros Szántó Faszi koncerteken hallható köszönetnyilvánítását idézi, de utal arra is, hogy a tizenkét dalt tartalmazó album részben közösségi finanszírozással, a rajongók segítségével készült el. A lemez már meghallgatható itt nálunk is, illetve megvásárolható az Üllői úti Fuck Bandcamp-oldalán, de hamarosan az ismert online zeneáruházakban is elérhető lesz. Fizikai példány először a lemezbemutató koncerten szerezhető meg, amelyet május 27-én az Ellátóház szabadtéri színpadán tartanak. A lemezen új megszólalásban hallható régi Fuck-klasszikus, a Rosszkedvűek a szerelmesek egy videót is kapott. Mindez alább bőven kifejtve, sok zenével.

Az örök magyar underground Üllői úti Fuck hatodik, Kössszépeee! című, magánkiadású albumán tizenkét friss felvétel hallható. Tíz közülük lemezen soha meg nem jelent, csak a koncertekről lehet ismerős, mint például a Zsófi és Adrienn, a Vidám szexvers, vagy a meglehetősen pajzán D. Marinak. Két régi Fuck-slágert pedig – a fenti, friss videót is kapó Rosszkedvűek a szerelmesek és a Megtört szív címűt – újra felvettek, hogy azok jó minőségben és megszólalásban maradjanak fenn az utókornak. A Kössszépeee! lemezcím idézi a zenekarvezető énekes-gitáros Szántó Faszi koncerteken hallható, jellegzetes, dalok közti köszönetnyilvánítását, fő üzenete azonban a rajongók iránti hála: az album elkészülte részben közösségi, közönségi finanszírozásból készült el. Szántó Faszi ezt mondja erről: 

Az Üllői úti Fuck idén huszonkilenc éves. Ez alatt a közel harminc év alatt, úgy gondolom, elég tapasztalatra tettünk szert, ezért vettük a bátorságot és saját magunk végeztük az új lemez felvételi munkáit. Egy induló stúdió felszerelése nem olcsó, ahogyan az album magánkiadása sem az. Ezért idén februárban a rajongók segítségét kértük, és a manapság egyre elterjedtebb közösségi finanszírozás segítségével gyűjtöttünk támogatást a munkák befejezéséhez és a lemez kiadásához. 

Az új lemezre három dal szövegét Paizs Miklós (Sickratman) írta; a videoklipként tavaly decemberben debütált Télapó szövege Aradi Tibor humorista, a Fele-fele című számé pedig Legát Tibor tollából származik. A felvételeken Szántó Faszi mellett Balasi Ádám dobon, Kiszely Márk basszusgitáron játszik, a lemez keverési munkáit Sallai Tibor végezte. Érdekesség, hogy a koncerteken tavaly nyár óta ismét új felállásban játszik az Üllői úti Fuck: a doboknál hosszú évek után ismét Farkas Zoltán Farkasember ül, a gitáros és a basszusgitáros fronton pedig két fiatal, Karády Gergely és Kalmár Tibor látható, illetve hallható.

A Kössszépeee! lemezbemutató koncertjét május 27-én tartják a budapesti Ellátóház szabadtéri színpadán. Az új albumot nemcsak a fővárosban mutatják be: többek között a Fishing in Ofrű, a LESZfeszt fesztiválokon, de vidéki klubokban is találkozhatunk az Üllői úti Fuckkal az elkövetkező időszakban. 2018-ban pedig nemcsak a kultikus underground banda ünnepel majd kerek évfordulót, de a zenekarvezető Szántó Faszi is, amelyre egy váratlan és meghökkentő meglepetéssel készülnek.

Jöjjön tehát a lemez, alatta pedig Szántó Faszi beszél a dalokról.

Zsófi és Adrienn

Ez a dal két jól szituált és dekoratív titkárnőről szól, akikkel egykori szövegírónk, Duda Attila dolgozott egy nyári munka keretében. De számos Zsófi és Adrienn nevű nem titkárnőről, sőt számos más keresztnevű hölgyről is szólhat, aki titkárnő vagy nem…

Rosszkedvűek a szerelmesek

A dal címe mindent elárul, ezért pontosan tudja, miről van szó, aki volt már valaha szerelmes. Vagy rendőr. Esetleg katona. Rosszkedvű.

Bosszúdal

A poszt-Esküvő. Egy dal a házaséletről, az esküvő utáni keserédes ébredésről, a szájszamurájjá válásról. A válásról úgy általában.

Szürke fény

Paizs Miki (Sickratman) egyik dalszövege a lemezen, a kelet-magyarországi kitörési lehetőségekről. A szám először Miki 2012-es Nagy Én albumán jelent meg, amelyen sok dal zenéjét én írtam.

Vidám szexvers

A valaha készült leggyorsabb Üllői út Fuck-szám. Egy ujjgyakorlat Petőfi Sándor stílusában.

New York

Habár ma is meglepően aktuális, de a New York dalunk szövege 1992-ben, Göncz Árpád Kossuth téri kifütyülése után, annak hatása alatt íródott.

D. Marinak

Egy nagyon kanos fiatalember őszinte kirohanása. Bízunk benne, hogy konkrét sztorija nem volt.

Télapó

A Télapó az első nevelési célzattal íródott dalunk, a szöveg Aradi Tibor humorista tollából származik. A nagyszakállú szomorú vége vajon csak a magyar valóság? Attól tartok, nem.

Megtört szív

A Megtört szív nagyon régi szám. Az első lemezünkön szerepelt, de botrányosan rossz megszólalásban, és nem akartuk hagyni, hogy olyan minőségben maradjon fenn. 

Tibi

Egy másik Sickratman-dalszöveg lakótelepi kamaszok balul sikerült délutánjáról, a herbál/fű okozta gumikötél nélküli bungee jumping veszélyeiről.

Istenes dal

A harmadik dalszöveg Paizs Mikitől, vallások és istenképek firtatása finom iróniával. A finom nem a legpontosabb szó, de az irónia kifejezés pontos.

Fele-fele

A Kössszépeee! bónusztrekkje egy szakítás előtti kamasz(os) kirohanás Legát Tibor tollából sok-sok évvel ezelőttről. Zeneszerzője Farkasember, a felvételen még Lecsó (Leskovics Gábor, PUF) és Mezei András játszik.

A posztot a Cseh Tamás Program támogatta:

cstp_logo.jpg


premier rock hír üllői úti fuck



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása