2017.06.20. 15:53 – -dj-

Hét óra zsűri – Wacken Metal Battle zsűriszemmel

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

wacken2017.jpg

Egyszerre megtisztelő, és egyszerre megterhelő, amikor arra kérik fel az embert, hogy tíz zenekart hallgasson végig élőben, értékeljen, aztán döntsön arról, hogy ki mennyire volt jó. Szerencsére a Barba Negra Track kellően barátságos és szellős hely, hogy az ember inkább úgy élje meg, mint egy hosszabb pikniket. Mások is így gondolkoztak, néhány zenekar rajongója, rokona a program elejétől a végéig ott volt, az egyik pizzakészítő műhely ezzel pedig elég jól járt. (Fotó: Máté Évi)

Sokszor elhangzik, hogy Magyarország nagyon messze van a nyugati állapotoktól, főleg ha a keményebb zenét nézzük. És bár ebben van valami, de a Wacken Metal Battle évről évre bizonyítja, hogy van olyan zenekar, amelyiket érdemes kiküldeni egy nemzetközi zsűri elé. Ráadásul van egy olyan része is ennek a versenynek, ami nehezen kiszámítható. Az online előzsűri közben valaki lehet akár meggyőző, pontos, sőt a képek alapján jó kiállású, ha színpadra lép, akkor minden eldől. A zene terepe a koncert, a rockzenéé pláne. ilyenkor szokott jönni a drukk, a megfelelési kényszer, amivel kiszáll az a magabiztosság, amit elvárnánk.

A tíz zenekar közül mindössze egy akadt, aki még nem színpadkész, illetve csak pár volt, ahol olyan gyenge láncszemek vannak, akiknek még gyúrnia kell a színpadi jelenlétre. Németországban nem lesz előzsűri, ott egy fellépés van, és slussz. Szóval a zsűrinek aszerint is kell döntenie, hogy ki az, aki egy rövid program alatt képes maradandó nyomot hagyni. Így aztán világos lesz az is, hogy tíz zenekart végighallgatni nem sétagalopp. Folyamatos figyelmet igényel, miközben fél óránként íródik át a fejben felállított sorrend. A közönség eközben jól szórakozott, és meg is volt az oka rá, mert a zenekarok jók voltak, ebben az évben voltak talán a legegységesebbek ilyen szempontból. Ha valaki megnézi a zsűripontszámokat, akkor látszik, hogy mennyire kiegyensúlyozott volt a mezőny.

Lehet a rendezvényre ráfogni, hogy igazságtalan, mert a közönségszavazat is számít, így aki jól szervezi a közönségét, akár nyert ügye is lehet, de mivel egy zenekarra nem volt elegendő szavazni, így mindeninek volt esélye meggyőzni annyira a közönséget, hogy ő vigye el azt a bizonyos második szavazatot. Ahogy most már tendencia a Wacken Metal Battle történetében, idén is a közönségszavazat döntött. Jó lecke ez a jövő évre. Mindenki szervezze a közönségét, vagy közösségét, amihez kell több koncert, lelkesedés, pörgés. Senki nem mondja, hogy könnyű, de hát ahogy nekünk, nézőknek szenvedélyünk a zene, úgy a zenekaroknak még inkább. Idén a Nova Prospect pörgött a legjobban, ők mennek a Wacken fesztiválra. Lehet nekik szurkolni, és jövőre felkötni a gatyát.


hír tehetségkutató wacken wacken metal battle



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása