2017.06.22. 11:01 – Boros Gábor

„Sosem érezhetitek át a fájdalmamat” – A 42 éves korában elhunyt Prodigy emlékére

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

prodigy-mobb-deep.jpg

„Mennyi klasszikus!”, „Felfoghatatlan veszteség”, „Aki hip-hopot hallgatott, őt is hallgatta!” – ilyen és ehhez hasonló mondatokkal búcsúznak kortárs és fiatal zenészek Diddy-től, Questlove-on át Drake-ig a kedden elhunyt Albert Johnsontól, vagy, ahogy a hip-hop világ ismerte Prodigytől. Köztudott volt, hogy születése óta egy gyógyíthatatlan betegségben, sarlósejtes anémiában szenved, de úgy tűnt állapota stabil, néhány nappal ezelőtt még Ice-T, Big Daddy Kane és Raekwon társaságban fellépett Las Vegas-ban az Art of Rap turné aktuális állomásán, így halála teljesen váratlanul rázta meg a zeneipart, a róla szóló történetek, fotók, megemlékezések pedig elborították az Instagramot és a Facebookot.

1991-óta rímeltek együtt Havoc-kal, a Mobb Deep másik felével. Kezdetben Poetical Prophets néven, ugyanabban a stílusban, fiatal koruk és alacsony termetük ellenére kizárólag az utcai életről, annak is durvábbik oldaláról. Az első album a Juvenile Hell a Dj Premier és Large Professor produkciók ellenére megbukott, a kiadó dobta őket, a borítón kaszával pózoló két tinédzsert akkor még kevesen értették. Aztán jött ’94, és az Illmatic. Nas debütáló mestermunkájának hatására teljesen átértékelték a zenéjüket és az egy évvel később megjelent The Infamous már ennek szellemében készült. Kíméletlen őszinteség, recsegő hangminták, a hangzás nyers és hihetetlenül erős. A közreműködők közt Q-Tip, Raekwon, és a már említett Nas. Az eredmény pedig egy instant klasszikus, a New York-i hip-hop egyik megkerülhetetlen alappillére, hivatkozási alap, aminek sorait, szófordulatait a mai napig idézik, vagy épp használják hangmintaként. A lemezen található legsikeresebb felvételre a Shook Ones Pt. II – ra ugyanezek igazak, feldolgozta Stevie Wonder, Everlast és Mariah Carey, Eminem pedig erre freestyle-ozik a 8 mérföld (8 Mile) csúcsjelenetében.

A Shook Ones Part. II szinte minden sora fogalommá vált

Queensbridge ettől kezdve nagyon erős tényező a város zenei életében különösen úgy, hogy Prodigy és Havoc folyamatosan újabb lokális fiatal tehetségeknek adnak lehetőséget és juttatják őket lemezszerződéshez: Big Noyd, Big Twins, a teljes Infamous Mobb, Illa Ghee, és valószínűleg az Infamous sikere nélkül Capone N Noreaga debütálása az idén húsz éves War Report sem szólt volna ekkorát. Otthonra találnak a Loud Records-nál, (a Wu-Tang, a Tha Alkaholiks és Xzibit mellett), a hasonlóan népszerű következő lemez a Hell On Earth is itt jelenik, meg, akár csak ’99-ben a kiszivárgott és bootleg formában is nagy tömegben árusított  Murda Muzik, majd egy évvel később Prodigy első szólója a H.N.I.C.  Az ezen szereplő, egy különösen erős The Alchemist beatre épülő, két és fél perces battle rap, a Keep It Thoro az év egyik legnagyobb sikere lett, a lemez címe pedig fogalom. (H.N.I.C. = Head N***a In Charge, állítólag Prodigy nagyanyját szólították így a környéken, mert súlyos business-eket vitt.) Ettől kezdve elválaszthatatlanok lettek Alchemist-tel, közös munkáik közül kiemelkedik a 2007-es Return Of The Mac album. A Mobb Deep a kétezres években azonban már nem találja a helyét, nehezen alkalmazkodnak a hangzásbeli változásokhoz, ők sosem a klubokat célozták meg. Hosszas kiadókeresés után végül 50 Cent oldalán landolnak a G-Unitnál, de az itt megjelent Blood Money az Outta Control remix ellenére sem aratott osztatlan sikert. 2007-ben Prodigyt három és fél évre ítélték visszaesőként, illegális fegyverviselés miatt. Ebből végül három évet ült le, és jó magaviselet miatt korábban szabadult. Akik személyesen ismerték mindig hangsúlyozzák, hogy a „tuff guy” imidzs mögött nagyon jó, egyedi humorral rendelkezett. Ennek bizonyítéka a Commissary Kitchen: My Infamous Prison Cookbook című könyv, saját szakácskönyve börtönben is elkészíthető ételekből, és aminek előszavában leírja, hogy soha semmit nem főzött, mielőtt a Rikers Island falai közé került.

Az It’s Mine alapja a Sebhelyesarcú (Scarface) főcímdalára épül

A börtönévek alatt Havoc-kal megromlott viszonyát is sikerült rendeznie, és az utóbbi hónapokat is aktív turnézással töltötték. Felléptek többek közt az idei The Roots Picnic-en, mikor néhány héttel ezelőtt Questlove saját rádióműsora számára egy három órás mélyinterjút készített vele. Halálhírére gyakorlatilag a teljes hip-hop világ reagált, magát a hírt pedig Nas tette elsőként közzé: „QB RIP King P. Prodigy 4 Ever”.

A You Can Never Feel My Pain-ben őszintén vallott betegségéről

Tíz megkerülhetetlen Prodigy klasszikus:

  1. Mobb Deep – Shook Ones Pt.II
  2. Mobb Deep – Hell On Earth (Front Lines)
  3. Prodigy – Keep It Thoro
  4. Mobb Deep – Survival of the Fittest
  5. Mobb Deep feat. Big Noyd - Give Up the Goods (Just Step)
  6. Mobb Deep – Drop A Gem On ’Em
  7. Mobb Deep feat. Lil Kim – Quit Storm remix
  8. Mobb Deep – Back At You
  9. Mobb Deep – Get Away
  10. Mobb Deep feat. Nas – It’s Mine

Tíz fontos Prodigy közreműködés:

  1. Capone N Noreaga feat. Mobb Deep & Tragedy – L.A. L.A. (Marley Marl Kuwait Mix)
  2. L.L. Cool J. feat. Keith Murray, Prodigy, Fat Joe & Foxy Brown – I Shot Ya remix
  3. The Alchemist feat. Illa Ghee, Nina Sky & Prodigy – Hold You Down
  4. KRS-One feat. Buckshot, Cam’ Ron, Keith Murray, Killah Priest, Prodigy, Redman, Run & Vigilante – 5 Boroughs
  5. Pete Rock feat. Ghostface Killah, Raekwon & Prodigy – The Game
  6. Cormega feat. Prodigy – Thun & Kicko
  7. Method Man feat. Inspectah Deck & Mobb Deep – Play IV Keeps
  8. Big Pun feat. Inspectah Deck & Prodigy – Tres Leches (Triboro Trilogy) (produced by RZA)
  9. Method Man feat. KRS-One, Prodigy & KAM – Bulworth (produced by Dj Muggs)
  10. Das-EFX feat. Mobb Deep – Microphone Masters remix

Tíz ritka Prodigy felvétel:

  1. Mobb Deep feat. Rakim & Big Noyd – Hoodlum (Hoodlum OST)
  2. Xzibit feat. Mobb Deep – Eyes May Shine remix
  3. Missin Linx Prodigy – Family Thies remix
  4. Mariah Carey feat. Mobb Deep & Big Noyd – The Roof
  5. Mary J. Blige feat. Mobb Deep – Deep Inside remix
  6. Bounty Killer feat. Mobb Deep & Rappin’ Noyd – Deadly Zone
  7. Big Noyd feat. Prodigy – Usual Suspect (Stretch Armstrong Remix)
  8. Mobb Deep & Sick Of It All – Survival of the Fittest
  9. Mobb Deep – Rare Species (Soul In The Hole OST)
  10. Mobb Deep – Feel My Gat Blow (Slam OST)

hip-hop hír gyász rap prodigy



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása