2017.06.25. 09:44 – m.adi

Négy lány, kis grunge és Kiss Tibi – hazai újdonságok

dalmegosztás

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Leginkább a női énekesekről szól az aktuális dalmegosztás, ugyanis négyen is szerepelnek benne, ráadásul olyan tök különböző stílusokból jönnek, mint a folk, az elektropop és a pszichedelikus rock. Illetve egy kis grunge-ról, na meg Kiss Tibiről is, aki egy Quimby-klippel és egy friss projekt első dalával is megjelenik lejjebb, sőt, még Dolák-Saly Róbert újdonságát is megtaláljátok a posztban, aminek a végén most is ki lehet választani a lista legjobbját, úgyhogy hajrá.

Ugyan Polinkai Tamás nem hagyta abba a zenélést 1999-ben, de azóta nem állt mikrofon elé, sem a néha feléledő Polly Is Deadben, sem a Bálnalovas zenekarában. Most viszont útjára indította a Pearls Of Long Loved Years (vagy akár: P.O.L.L.Y.) nevű csapatot, amiben ismét énekel. A zene pedig egyáltalán nem meglepő, grunge-os, toolos, ahogy ő azt mindig csinálta onnan Egerből. Polonkai mellett Kleinheincz Zoltán gitározik, Pap "Page" Dávid dobol Mészáros-Komáromy Dénes pedig basszusgitározik. A Gift az első szám a zenekartól, reméljük jön még több is. (dg)

„A dal egy képzeletbeli tengerparti városban játszódik, szellősen ehhez a környezethez fűződő kalandokról és érzésekről szól. Enyhén filozofikus, szemlélődő szemszögből vizsgálja külső és belső világunkat.” Ezt mondja legújabb klipes daláról a Quimby frontembere, Kiss Tibi, és nagyjából ezt is érdemes tudni róla. Nagyon tipikus Quimby-dal ez szövegileg és zeneileg egyaránt, úgyhogy aki szereti a zenekar utóbbi éveit, annak tetszeni fog. De aki nem, az is adhat neki egy esélyt, mert az Üzenet nincs az egyik legjobb szám a tavaly megjelent Jónás Jelenésein, és a zenekarhoz illő módon cirkuszian beteg a hozzá tartozó klip is.

Nemrég indult el Kiss Tibi Facebook-oldala, amin néhány nappal ezelőtt feltűnt egy új dal. Ez Kiss Vastag Gáborral közös, Aranyakkord elnevezésű hobbiprojektjéhez kapcsolódik, amely olyan dalok gyűjteménye, amiket „kiköpött magából a kanapé, de még nem fértek be sehova”. Az egész projekt első dala az alább hallható Üzenet van, ami az előbb bemutatott Quimby-számra épül, és az esti buli utáni ébredéssel indul, aztán pedig bealvással végződik. A DJ Bootiseval közös dal sokkal gördülékenyebbnek és természetesebbnek hat, mint az Üzenet nincs, és így igazából jobb is nála.

Dolák-Saly Róbert túl a hatvanon egyszer csak úgy gondolta, hogy itt az ideje írni egy dalt arról, hogy mennyire öreg. Ez mondjuk egy cseppet sem meglepő azt figyelembe véve, hogy művészetében eddig is nagyon fontos szerepet töltött be az önirónia, aminél intelligensebb humor nem nagyon van, meg sokszor viccesebb se. Az eredmény, a KING KONG zeneileg nehezen értelmezhető, de a szövege kifejezetten szellemes, és még viszonylag vicces is, főleg a refrén.

Marokkói kalandozásai során forgatta legújabb klipjét Antonia Vai, ami az ősszel megjelenő új album első kislemezdalához, a Warrior Soulhoz készült. Maga a dal is a kalandozáshoz kapcsolódik, ahogy Antonia mondja: "Amikor úgy érzem, hogy nem találom a helyem, közeleg valaminek a vége, muszáj elindulnom. Nekem az út az otthonom, egy álmodozó nomád lakik bennem, aki nem hagy nyugodni.” A látványos klip alapján Marokkó baromi jó hely lehet, úgyhogy nem csodálom, hogy a soul, a folk és a pop keverékében utazó énekesnő ezt a helyet választotta a kiszakadásra, a továbblépésre és újrakezdésre.

Kellemesen szomorkás hangulatú dalhoz készített klipet a Maxisun, amivel elég régen foglalkoztunk már itt a Lángolón, úgyhogy emlékeztetőül elmondom, hogy egy olyan zenekarról van szó, amit a zeneipar különböző tájairól érkező emberek hoztak össze, és elég eklektikus stílusban alkot az emberi élet nagy kérdéseiről szóló dalokat. Végülis ilyen a Megfelel is, amibe a változatosságot a dobgép hozza, az érdekességet pedig a kicsit furcsa klip, szigetes életképeket ugyanis nagyon nem ilyen hangulatú zenére szoktunk látni a PR-videókban.

Komplex és egész igényes popzenét játszik a nyitóképen is szereplő KosziJanka. Legújabb száma, a Senki sem lát egy álomszerű képi világgal dolgozó klipet kapott, amiben össze-vissza váltakoznak a furcsa színű és időnként tök jól kinéző helyszínek, és ami egyébként eléggé Koszi köré épül, de ez alapvetően rendben van. A szép képek már a videó elején elkezdődnek, amikor a fák levelei változtatgatják a színüket, de az egész klip profin van megcsinálva.

KosziJankánál még egy fokkal poposabb és elektrósabb a Lilly in Wonderland bemutatkozó dala, a Rohanj, ami klipesítve a Petőfi TV-n volt először látható. A zenekar logónak egy medúzát választott, ami Borbély Csaba, a páros egyik tagja szerint nagyon békés kis világban élhet, merthogy nem lát. Ha már meglett ez a logó, a klip is tele van vele, amiben egyébként egy lányt látunk futkározni Budapest utcáin, akit a medúzák végül a szerelméig vezetnek.

Már majdnem készen volt a dalmegosztás, amikor jött egy e-mail erdei pszichedélia témával, úgyhogy gondoltam, azt még megnyitom, és milyen jól tettem, mert a pátyi Lemurian Folk Songs nagyszerű (és tényleg pszichedelikus) kislemezét rejtette a levél. A mai dalmegosztáshoz híven ennek a zenekarnak is énekesnő áll az élén, ami kicsit furcsa ebben a műfajban, de egyáltalán nem rossz, az első szám végére már simán megszoktam, de azért elsősorban a zenei megoldások miatt lett jó album a Maro.

A posztot a Cseh Tamás Program támogatta:

cstp_logo.jpg


ajánló magyar újdonság quimby dj bootsie maxisun dalmegosztás antonia vai koszijanka



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása