2017.06.28. 14:08 – _fá_

Hibázni képtelen, öntörvényű zenekar, vagy a rajongók hátbaszúrása? - Ilyen volt a Linkin Park a VOLT Fesztiválon

linkin_park_004.jpg

Tegnap, a VOLT nulladik napján először játszott Magyarországon a Linkin Park, akiknek legutolsó lemeze enyhén szólva is megosztotta a közönséget. De vajon milyen volt? Életre szóló élmény, vagy kiégett egykori nu metalosok kasszacsörgető haknizása? A folytatásból kiderül, hogyan látta kollégánk az eseményt, emellett kaptok egy galériát is a koncertről az Artlassotol.   

Nem tudom, hogy mennyire illik ilyet az elején bevallani, de nekem a fiatalságom komoly része azzal is telt, hogy nagyon utáltam a Linkin Parkot. Középiskolában viszonylag hamar alakult ki az a közmegegyezés, hogy a Linkin Park azoké a csicskáké, akik nemhogy a Dimmu Borgirhoz, de még a Kornhoz és a System of a Downhoz is bénák. Azóta kicsit finomodott körülöttem a világ, például egyáltalán nem tartom csicskának azt, ha valaki Linkin Parkot hallgat, meg úgy általában felőlem aztán tényleg mindenki arra kiabál, amire csak szeretne, és bár nem hallgatok különösebben Linkin Parkot, mert megfájdul a fejem Chester Bennington énekhangjától, igazából meg tudom érteni, miért tudnak a mai napig baromi sok embert megmozgatni.

Persze tartom, hogy Mike Shinoda például nem tud rappelni, a zenei rész meg zavaróan túl van effektezve, de egyrészt például Halott Pénz Dávid se tud rappelni, mégis az egész ország vele kiabál, másrészt szerintem ami a Ramones után készült, az általában túl van effektezve. Az se különösebben bánt már, hogy egy nosztalgiakoncert Magyarország második-harmadik legnagyobb fesztiváljának húzóneve, hiszen pár hónapja örvendeztem végig egy 1994-es lemez teljes egészében történő előadását, ráadásul tényleg inkább nosztalgiázzunk Linkin Parkon, mint az idei Volton amúgy szintén fellépő Rapülőkön.

Sőt, azon se háborodtam fel, amiről a Sopronba érkezett rajongók egy része amúgy jól láthatóan nem nagyon tudott: az idei lemezével a Linkin Park már nem csak nem metál, de még csak nem is rádiórock, hanem valami néha Lana Del Rey dalait idéző izé, amire tényleg az ugrálás az utolsó dolog, amit kedvem lenne csinálni. Jól ketté is szakadt a tábor: valaki szerint egészen új vizekre evez ez az amúgy is csodálatos és öntörvényű és hibázni képtelen zenekar, mások viszont azt mondják, eladták magukat a sátánnak, és hátba szúrják az addigi rajongóikat. A soproni koncertet látva egyiküknek sincs igaza: a Linkin Park 2017-es dalai egyáltalán nem újítóak vagy öntörvényűek, és speciel a régiek se voltak azok, a másik oldal által hiányolt keménység viszont tényleg maximum azok szemében volt ott a zenekarban, akik egyenesen a Backstreet Boysról szoktak ide.

A Linkin Parkon amúgy tökéletesen látszik, hogy már 2000 óta szinte megállás nélkül arénákban és nagyszínpadokon koncerteznek, ahogy egy nu metálból indult zenekartól elvárható, tökéletes a ritmusszekció, mindenki jó, bár Bennington hangja amúgy meglepően erőtlen élőben. Egyedül azt nem ismerték még be maguknak, hogy a közönség nem a 2017-es művészkedésnek szánt prüntyögésekre vágyik, ezért a dalok komoly részével a legtöbben nem is nagyon tudtak mit kezdeni: csak várták, mikor tépi már meg valaki a húrokat, hogy lehessen azt kiabálni, hogy "crawling", vagy "numb", vagy ilyesmi. Amikor ezek megérkeztek, jött is az örömködés, bár azért a már említett Crawlingnál sikerült azzal tönkretenni sokak élete élményének szánt koncertjét, hogy zongorás balladát csináltak az amúgy házibulikban még asztalborogatásra is alkalmas dalból.

Az ismertebb dalok természetesen a koncert második felében kaptak helyet, hiszen az In the End után valószínűleg a közönség egy része simán visszament volna asztalon táncolni a Voltot idén is ellepő 'DJ Fesztiválon Játszok Le Népszerű Slágereket'-szettjére, de így kapott esélyt az új irány is.

Igazából meglepően jól úszta meg a Linkin Park a kétezres éveket, hiszen például öregedhettek volna úgy is, mint a velük együtt csapból folyó Limp Bizkit, azt pedig azért senki nem érdemli meg. Talán tisztességesebb lenne elfogadniuk, hogy lényegében már nem tényezők, és készíteni pár alibi lemezt, de akkor meg azon röhögne mindenki, hogy ezek itt vénemberként úgy akarnak csinálni, mintha húszévesek lennének, szóval nem is tudom igazán, mi kellett volna ahhoz, hogy maximálisan elégedett legyek a soproni Linkin Park-koncerttel. Talán jobb dalokat kellett volna írni persze, de akkor gondolom már középiskolában sem utáltam volna a Linkin Parkot.


pop galéria rock fesztivál volt linkin park koncertbeszámoló nu metal volt 2017Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

VatoLoco 2017.06.28. 15:18:56

Halk javaslat, hogy olyan menjen màr el cikket ìrni, aki nem rühelli ezt a zenekart. Lehet nyaralnak a kollégàk? Most nyìlvàn a màsik fele, egy LP fanatikus sem jó vàlasztàs. Pàros làbbal repülne a cikk ìrója a lapomtól. Vagy éveken keresztül, csak mulatós estekről ìrhatna. Javaslom az utóbbit neki!

NZperX 2017.06.28. 16:09:20

A koncert egy mainstream popzenekar korrekt, profi produkciója volt. A Linkin Park a Hybrid Theory óta hozza stabilan a profin összerakott dalait, és bár az új lemez (és a tegnapi koncert) hangzásában minden korábbi időszakuknál lágyabb, azért a dalok, a dallamok, a felépítés vagy a kiállások pont ugyanúgy vannak megszerkesztve, mint a közel 20 éves pályafutásuk alatt mindig.
Én fanyalgás helyett inkább azt mondom: bárcsak minden popzenekar ilyen koncertet adna!

VatoLoco 2017.06.28. 17:17:51

@NZperX: 2 sorodban több tényt tudtunk meg technikailag-dalügyileg a koncertről, mint fikában szakavatott kolléga fenti:- jujjdenemszeretemalinkinparkothafejreállnakakkorsemcsakramonespunkamúgymindenszarérzelemgazdag írásából.

Springer Botond 2017.06.28. 18:37:06

Szerencsére ahogyan a csordultig teltház is jelezte, a cikk írójával nem ért egyet az a 45ezer ember aki teli tüdőből végigénekelte a koncertet a zenekarral.
Nagyon jó buli volt. Igazi ÖRÖMÜNNEP!
A fanyalgók elmehetnek a fenébe. Minek ír cikket az aki azzal kezdi, hogy már ifjú koromban is utálta?
Ülj le fiam! Egyes.

gregorik · http://en.wikipedia.org/wiki/User:Gregorik 2017.06.28. 18:43:58

Egy rockmagazin újságírója el nem ítélhető módon leginkább csak utálni tudja Kalifornia Rapülőkjét: egy sima popzenekar, ami többne próbálja mutatni magát, és 100% merkantil szempontok alapján lovagolta meg a 1999 körüli nu metal hullámot.
A Limp Bizkitnek legalább volt egy jófej, karizmatikus frontembere, a Linkinnek még az se. De az tény, hogy pénzt nagyon tudnak csinálni.

Linkin Park Magyarország · http://linkinparkhun.blog.hu/ 2017.06.28. 21:29:31

Shinoda nem tud rappelni? Hogy mi?
Pont, hogy rappelni tud jó, az éneklés az, ami nem igazán az erőssége. :D

Linkin Park Magyarország · http://linkinparkhun.blog.hu/ 2017.06.28. 21:48:31

A Crawling miatt én szomorú vagyok, hogy miért kellett zongorás balladát csinálni belőle. No meg a Castle Of Glasst is minek kellett diszkósan előadni?
Nekem csupán ezek nem tetszettek, meg talán még a Lost In The Echo lerövidítése volt még zavaró kissé. Amúgy meg szerintem nagyon élvezhető koncert volt, de a Given Upot nagyon hiányoltam. Ennyi lassú szám mellett a minimum az lett volna, hogy a Given Upot is beleteszik a setlistbe.

Slepy 2017.06.28. 23:11:33

Bennington hangja nem csak élőben erőtlen. Ezen nem kéne meglepődni.

byNOK 2017.06.29. 10:37:04

Először is, ne menjen olyan LP koncertre, aki nem szereti, mert ekkora ökörségeket fog írni.
Továbbá Chesternek igen durván jó hangja van, én Serj Tankian hangját nem szeretem, de mégis tisztelem a bandát és nem fikázom.
Mike igen jól rappel, nem véletlen szeretik sokan a Fort Minort is.
Összegezve, kedves Cikkíró, rohadtul nem érdemelted meg, hogy elmehess egy ilyen banda koncertjére! Maradtál volna inkább otthon, egyedül az intelligens véleményeddel együtt :)

Coligny 2017.06.29. 13:11:44

Vicces, ahogy a rajongók besérültek ezen a kifejezetten barátságos koncertbeszámolón. Én bevallom, ennél azért élesebb hangnemre számítottam.:)

arckönyv 2017.06.29. 13:47:33

eleve a linkin park mindig is egy rockba oltott disco volt, most csak elhagyták a rockot. nem tudok egy olyan refrént se mondani tőlük ami letépné a fejem, soha nem teljesedtek ki a számaik, számomra mindig másodvonalasok voltak a műfajukban. na most azon sem kell csodálkozni, hogy a kommersz szart két pofára falja a nép, az akkori divat elmúlt, a mostanira álltak át, a közönsége meg olyan stabilan nyomi, hogy követik őket amerre a szél fújja őket. az ilyen emberek az éppen viselt pólójukhoz választanak személyiséget, nekik meg írhatsz bármit. ehhez csak annyit lehet hozzátenni, hogy kedves egészségükre.

gregorik · http://en.wikipedia.org/wiki/User:Gregorik 2017.06.29. 15:06:30

"azon sem kell csodálkozni, hogy a kommersz szart két pofára falja a nép"
"az ilyen emberek az éppen viselt pólójukhoz választanak személyiséget, nekik meg írhatsz bármit"

Kiváló, találó mondatok, a cikk is valami hasonlót próbált kommunikálni, picit árnyaltabb formában.

VatoLoco 2017.06.29. 18:50:54

@arckönyv: asszem fel vagy mentve logikus gondolkodásból.
Senkit nem érdekel a fikája, rendes koncertbeszámolót várnak az emberek. (nem vagyok LP rajongó)
Ez ovis fikacikk volt,..és ha képtelen vagy elfogadni a tényt, hogy vannak más zenei stílusok is, amik hozzátesznek a nagy egészhez, akkor tessék még fejlődni.
Én bírom pl. a 80's-90's évek Metallicáját, na most, képzeld már el, ha minden csapat és zene olyan lenne, mint amit én vagy szeretsz. Halálra unnád magad, semmi izgalom, semmi élet nem lenne.
Az alsócsopi elmúlt már, ne ragadj bele ebbe, tessék felnőni

bncppp 2017.06.30. 10:05:21

Mike nem tud rappelni? Te nem ismered veletlen a Fort Minort ugye? Illetve tisztaban vagy te a Linkin Park (es egyebkent a Fort Minor) szovegekkel? Nyilvanvaloan nem, mert akkor nem irnad ezt... (High Voltage, Step Up - ugye ezekben a szamokban, amiket nyilvan ok irnak /ja es ez ma mar nagy dolog sajnos../ ezekben sem kell gondolom rappelni...?) Chester hangja erotlen???? hmmm, hat nem tudom ember te melyik egyuttesrol beszelsz, illetve melyik koncerten voltal, de mindamellett, hogy kurvara nem volt erotlen, meg meg merem kockaztatni, hogy az osszes hang a helyen volt.. (nyilvan playback ugye?) En sem tudnek jo cikket irni mert elfogult vagyok, de ellentetben veled, nekem van intelligenciam ehhez, es nem teszem meg. Nem egy olyan embernek kene lenezo "cikket" (es most azzal, hogy cikknek neveztem a fostengernek sem nevezheto iromanykezdemenyedet, elkepesztoen nagyot bokoltam) hanem egy olyan embernek, akinek nemi ralatasa van zeneileg a dolgokra.. De ember, neked semmid nincs! Ja es nyilvan te vagy az, aki egy ket ilyen cikk utan ujsagironak is tartod magad.. sose leszel! egyebkent meg www.setlist.fm ...... aki kivancsi arra mik lesznek, az rakeres es ha nem tetszik, akkor nem kell jonni? na pa!

aranyláz 2017.06.30. 20:38:33

meghallgattam egy számukat(Invisible), mert kíváncsi voltam, mi ez a nagy hűhó, nos, ez tipikusan "rádióbarát" zenének tűnik, amit viszonylag "kellemes" hallgatni, nem rántod félre a kormányt, ha vezetés közben ez szól, és a plázában se hugyozod le a bokád, mikor a vécében meghallod, kicsit olyan, mint a reklámok, és a szappanoperák: észre sem veszed, és beszippantott, egyszóval: kibaszottan művi

(talán az volt a baj, hogy P. Mobil után hallgattam? :o)

tisztelettel: egy zenekedvelő

Billy Hill 2017.06.30. 21:36:48

@aranyláz: Valóban, a P. Mobil lehetett a hiba...