2017.09.01. 09:54 – sz.ági.

3D-ben is tökéletes a Terminátor 2

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Amíg Schwarzenegger élő szövet a fémvázon, addig a Terminátor 2 élő legenda a filmvásznon. 26 év után újra mozikban a világ egyik legjobb akciófilmje, ráadásul 3D-ben.

Oké, a 3D már annyira nem ejti lázba az embereket, mert annyian csinálták szarul és ugye az igazán jó filmek 2D-ben is képesek kiváltani a kellő hatást. Azonban van ennek a világnak egy rendezője, akinek konkrétan mániája a 3D. James Cameronról az Avatar óta tudjuk, hogy ő már máshogy nem is képes filmekben gondolkodni. Ráadásul köztudott, hogy durván betáblázta magát a következő évekre, hiszen készülőben van az Avatar 2., 3., 4. és 5. része is. Sajnos emiatt a filmje miatt eléggé megcsappant a lelkesedésünk a rendező iránt, hiszen az Avatar egy nagyon profin és aprólékosan kivitelezett, de alapvetően szar film. Oké, hogy már a Titanic sem volt mindenki zsánere, de romantikus filmek szintjén elég nagy hatása volt. Viszont emlékezzünk Cameronra úgy, hogy többek között neki köszönhetjük a Bolygó neve: Halált, illetve a Terminátor 2-t. Ezekért a filmekért végtelen hálával tartozunk neki, mert mind a mai napig akkorra klasszikusok, olyan bevállalósak és akkora kultok, hogy csak csodálni tudjuk érte. Tűnhet úgy, hogy a Terminátor 2 3D-s változata csak holmi parasztvakítás, de őszintén szólva hatalmas élmény. Egyrészt 1991-ben még nem mindegyikünk koptatta a moziszékeket, szóval eleve tök jó, hogy ez a generáció is részese lehet valami igazán klasszikusnak. Másrészt a Teminátor 2-nek jól áll ez a technikai és még önmagát is képes felülmúlni.

A magyar mozik eredeti szinkronnal adják és olyan fasza hangtechnikával, hogy Schwarzenegger Hasta la vista, baby! mondata megváltásként cseng a fülekben. Eleve annyira jó színei vannak a filmnek és olyan jól beállított jelenetei, amit csak még inkább kihangysúlyoz a 3D. James Cameron három évig felügyelte személyesen a munkálatokat. Hatalmas meló volt, mindennek mélységet kellett adni a digitális restauráció során. Azt is érdekes megfigyelni, hogy mennyire nem tűnnek kirívóan gagyinak az akkori effektek. Mivel akkor a CGI még valami ismeretlen, alig használt dolog volt, de ők mégis olyan műgonddal alkalmazták, hogy nem feltűnő annak kezdetlegessége. Igazából Cameron azt mondta, hogy úgy nézzük újra ezt a filmet, hogy figyelembe vesszük mikor készült, de valójában annyira király, hogy simán megállja a helyét 2017-ben. Ez a kisköltségvetésű film a világhír felé repítette őt akkoriban és négy Oscart is bezsebelt, teljesen megérdemelten.

A sztori ismert: 10 évvel az első rész után járunk. Sarah Connor elmegyógyintézetben van, a Skynet meg visszaküld két Terminátort a jövőből. Az egyik dolga az, hogy megölje Sarah kicsit vad, éppen kamaszodni kezdő fiát, a másik meg igyekszik megmenteni. Közben ugye jön a világvége. Az akció és sci-fi mellett az is nagyon jó a Terminátorban, hogy milyen világpolitikai kritikával bír, hiszen akkor adták először, amikor például itt rendszerváltás-hangulat volt és a Terminátor 2-nek is pont akkora optimizmusa volt a világ jövőjét illetően, mint általában a társadalomnak. Hiszen el is hangzik azzal kapcsolatban egy mondat a filmben, hogy még egy gép is képes felismerni az élet értékét. De nem csak ez tette naggyá a filmet, hanem a valóban jól megírt forgatókönyv. Az első perctől az utolsóig szórakoztat és leköt. Nem csupán a látványával, hanem a történettel, aminek van tétje, amiben nem szaroznak, ha valakit ki kell nyírni, miközben soha nem öncélúan erőszakos. A karaktereknek van motivációja és hitelesek a reakcióik, miközben pont megfelelő érzelem van benne és egy borzasztó jó romantikája is annak, ahogy a srác kap egy apafigurát az éltébe. Kreatívak az akciójelenetek megoldásai és ugyanúgy végigizgulod a történetet mint 26 évvel ezelőtt. Arnold Schwarzenegger tulajdonképpen a csúcson volt akkoriban, Linda Hamilton mindent belead és James Furlong lázadó kamaszossága nagyon szépen olvadnak össze.

Sokszor van, hogy az ember potyára megy be a moziba és csalódik. Ennél biztosabb programot azonban nehéz lenne ajánlani. 1991 óta töretlen a siker és a 3D csak még élvezetesebbé teszi. Bárcsak ennyire biztosan tudhatnánk mindig, hogy megéri a mozijegy az árát.


hír filmkritika terminator



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása