2017.09.06. 14:00 – Lángoló

Turkológus zenéje a Tündérvese, festménnyel borítva

Lángoló Premier

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

tundeervese_foto_farkas_christian.jpg

Török népzenei motívumok, a Muse-ra jellemző elszállás, a Queens of the Stone Age által képviselt energikus stoner rock is megtalálható a Tündérvese zenekar most megjelenő lemezének szinte kategorizálhatatlan dalaiban.  A zenekar turkológusnak készülő dalszerzője, Szeiler Bálint a zene mellett a képi világot is fontosnak tartja, ezért híres dédapja, Szúdy Nándor festőművész egyik szürreális festményét választotta lemezborítónak. Dalpremier alább. 

Az alternatív rockból gyökeredző, ma már elég sok metálelemet felhasználó Tündérvese két EP után jelenteti meg egyszerűen csak Tündérvese című lemezét szeptember 14-én. Zenéjük megszámláhatatlanul sok forrásból táplálkozik – köztük Muse, System of a Down, Nirvana, Queens of the Stone Age -, de mégis egy egyedi összkép született belőle. A lemez mindössze öt számos, de a dalok komplexitása, hosszúsága miatt – van, ami tíz és fél perces – nem lehet hiányérzet a hallgatóban. Az Altató című dal esetében 10 percből készítettek egy 8 perces videóverziót, a klipet basszusgitárosuk, Szombath Máté rendezte.

Az együttes borús mondanivalóját jól jellemzi az album frontborítója. Itt a Háromkirályok című műalkotás látható, amit Szeiler Bálint énekes, gitáros, dalszerző híres dédapja, Szúdy Nándor református lelkész festett 1961-ben. Szúdy a XX. századi festészet rendkívüli alkotója volt, tájképeket és bibliai történeseket festett expresszionista és szürrealista eszköztárával.

tundervese_front_digipak.jpg

A Tündérvese lemezbemutatója szeptember 23-án lesz Budapesten, a Robotban, ahol a Baron Mantis és a Polvere is fellép aznap este. A koncertre való felkészülés mellett Szeiler Bálintnak megnőttek a teendői: az ELTE-n már elvégezte a török szakot, de most turkológusnak tanul tovább. Török nyelvtudásának köszönhetően cikkeket, jegyzeteket filmeket fordít magyarra és angolra, továbbá az Oszmán Birodalom témakörében kutat. Érdeklődésének köszönhetően jelentek meg a török népzenei motívumok is a Tündérvese zenei világában.

A poszt megjelenését a Cseh Tamás Program támogatta:

cstp_logo.jpg


premier rock metál hír alternatív tündérvese



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása