2017.10.03. 17:04 – Lángoló Gitárok

Pénteken indul a CAFe Budapest - Programok a kortárs komolyzenétől a Robert Capa - kiállításig

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

17_10_13_thomas_quasthoff_c_harald_hoffmann_cut.jpg

E hét péntekén, azaz október 6-án startol a 26. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, a régió egyik legfontosabb összművészeti eseménysorozata. A fesztivál nyitónapjának műfaji gazdasága előrevetíti, hogy milyen sokszínű és különleges programkínálatra számíthat a közönség október 6. és 22. között. Az Oscar-díjas zeneszerző, Tan Dun koncertjén Bartók műve mellett generációkon át öröklődő titkos dallamok csendülnek fel. A legendás fotográfus Robert Capa képeiből nyíló kiállítás Izraelről mesél. Premiert ünnepel a fesztivál nyitónapján a Katona József Színház és a Hatszín Teátrum, a jazzprogramok sorát Rozsnyói Péter triója nyitja és pénteken frenetikus világzenei koncertekkel indít a Budapest Ritmo is.

A Tigris és sárkány című filmért Oscar-díjjal elismert amerikai-kínai zeneszerzőikon Tan Dun pályája és életútja - a rizsföldektől New Yorkig és a világ legnagyobb operaházaiig – filmbe illő. Magyar vonatkozású különlegesség, hogy napjaink egyik legjelentősebb zeneszerzője nem csupán lenyűgözve beszél Bartók Béláról, példaértékűnek is tartja művészetét, így nem meglepő, hogy Bartók-művel lép színpadra első budapesti koncertjén, a fesztivál október 6-i nyitóelőadásán a Müpában. A koncerten elhangzó saját, 2013-ban komponált Nu ShuThe Secret Songs of Women című műve egy kulturális antropológiai szenzáció ihletése nyomán született. Kína Hunan tartományában – a zeneszerző szülőhelyén – ugyanis felfedezték, hogy a nők sok évszázada használnak egy titkos írásjelrendszert és egy ehhez kapcsolódó, titkos, énekelt nyelvet, melyet generációról generációra féltve őriztek és adtak tovább: anya a lányának, nővér a húgnak. Ebből a páratlan, kincset érő zenei anyagból merített inspirációt Tan Dun a tizenhárom mikrofilmre, hárfára és zenekarra komponált zenemű írásakor. A sztárzeneszerző október 6-án a Concerto Budapest zenekarral áll színpadra a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

A Budapest Jazz Club színpadán október 6-án a Rozsnyói Péter Trió koncertjével kezdődik a CAFe Budapest gazdag jazzprogramja, melynek egyik legkülönlegesebb eseménye a legendás opera- és dalénekes, Thomas Quasthoff fellépése lesz. „A lényeg az, hogy valami olyat csináljak, amit eddig még soha”- vallja a káprázatos hangú bariton, aki ez alkalommal rendkívüli jazzműsorral érkezik Budapestre és a soul, a pop és a blues számára legkedvesebb előadóinak műveiből válogat, a Great American Songbook legnépszerűbb dalaitól George Gershwin és Cole Porter művein át Irving Berlin vagy Jerome Kern kompozícióiig.

Harminc éve született meg a world music kifejezés. Ezt az évfordulót, és a világzene országhatárokon, kontinenseken átívelő műfaját ünnepli Magyarország legnagyobb világzenei seregszemléje, a Budapest Ritmo közel harminc ország fellépőivel, különleges együttműködésekkel, három napon át: a sort október 6-án többek között a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band, Lajkó Félix és a Vołosi, valamint a Mokoomba nyitja.

A fesztivál első napján a fotóművészet és az irodalom is hangsúlyosan jelen lesz: kapcsolódva a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál idei tematikájához, Capa in Israel címmel nyitja meg új kiállítását a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, a Szabó Ervin Könyvtárban pedig a 100 szóban Budapest pályázatra érkezett magával ragadó történetekből nyílik rendhagyó tárlat.

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál további eseményeiről és részletes programjáról a további információ a fesztivál weboldalán és Facebookján


jazz programajánló fesztivál kiállítás művészet kortárs komolyzene világzene robert capa cafe budapest



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása