2017.10.22. 12:35 – dankógábor

Pearl Jam-koncert lesz Budapesten - bár nem egészen úgy, ahogy sokan várják

pearljambanks.jpg

Az Uránia Nemzeti Filmszínház 2017. november 11-én, 19:30-tól exkluzív vetítésen mutatja be a Pearl Jam Let’s Play Two című zenés dokumentumfilmjét, eredeti nyelven, angol felirattal. A világszerte mozivászonra kerülő alkotás Közép-Európában – Szlovákia és Ukrajna mellett – csupán Magyarországon lesz látható.

A Pearl Jam két telt házas koncertet adott 2016 augusztusában a chicagói Wrigley Field arénában, a Chicago Cubs baseballcsapatának legendás stadionjában. Az előadásokra összesen 80 ezer jegyet értékesítettek, ezzel minden idők legnagyobb számú fizető nézőjét vitték be a Wrigley-be Eddie Vedderék. A két este alatt 70 dal került műsorra, amiből 16 dalt választott ki a filmhez Danny Clinch, a Let’s Play Two rendezője.

A film további érdekességét a Chicago-közeli kisvárosból, Evanstonból származó Pearl Jam énekes, Eddie Vedder Cubs iránti rajongása, valamint a baseballcsapat aktuális története adja: az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb egyesülete, több mint 100 évvel az első siker után nyerte meg újra a bajnoki címet, a World Series-t. A mindent eldöntő, hetedik mérkőzést a csapat idegenben nyerte meg a Cleveland Indians ellen. A Cubs győzelmének jelentőségét jól mutatja, hogy a végső összecsapást 40 millióan nézték a televízióban (1991 óta a legmagasabb nézőszám), a két nappal későbbi, chicagói ünneplés során pedig becslések szerint 5 millió Cubs-szurkoló lepte el a város utcáit.

A mozifilm az augusztusi Pearl Jam koncertek, valamint a Chicago Cubs 2016-os sikertörténetének kétórás ünnepe. 

A film rajongói kezdeményezés után jutott el Magyarországra. Pintér Miklós, a seattle-i grunge zenekarokkal foglalkozó, hazai internetes portál alapító-főszerkesztője kereste meg a Pearl Jam menedzsmentjét:

Nagyon segítőkész volt mindenki a Pearl Jam részéről, azonnal jelezték, hogy örülnének, ha Budapesten is műsorra kerülhetne a film. Aztán felgyorsultak a dolgok. Egy nappal később megkeresett a film forgalmazójának képviselője Los Angelesből, akit egy rövid egyeztetés után be is tudtam mutatni Buglya Zsófiának, az Uránia programigazgatójának. Ezúton is szeretném megköszönni neki és az Uránia Nemzeti Filmszínház csapatának, valamint Evan Saxonnak, az Abramorama üzletfejlesztési igazgatójának a rendkívül pozitív hozzáállást és segítséget. Nagy dolognak tartom, hogy az 1996-os, budapesti koncert után, ha nem is élőben, de ismét egy Pearl Jam-koncertet láthatunk Magyarországon.

Pintér szerint a Let’s Play Two műsorra tűzésének exkluzivitása segíthet abban is, hogy Magyarország visszakerüljön a Pearl Jam menedzsmentjének látókörébe, így Bécs és Prága mellett Budapest is valós turnéállomás-alternatívaként jöhessen szóba Közép-Európában.

A filmet négy kontinens, 26 országban vetítik. Térségünkben Lengyelország és Szlovákia mellett egyedül Magyarországon kerül mozivászonra az alkotás (a további európai országok: Anglia, Észtország, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Lettország, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svédország).

A filmhez kiadott koncertlemez teljes egészében:

Let’s Play Two – A háttértörténet

„It’s a beautiful day... Let’s Play Two!” – mondta híres beszédében Ernie Banks, a helyi baseball csapat, a Chicago Cubs első színes bőrű játékosa. A Cubs 1971-ben a bajnokság utolsó helyén szerénykedett. A játékosok maguk alatt voltak, de Banks beszéde után új erőre kapott a társaság. A helyszínen tartózkodó újságírók feljegyezték Banks szavait, ami az elmúlt évtizedek során az egyik leggyakrabban idézett szlogenné vált az Egyesült Államokban. A szófordulatot még Barack Obama is használta a beszédeiben. Let’s Play Two – ezt a címet választotta a Pearl Jam a legújabb mozifilmjéhez.

Eddie Vedder, a Pearl Jam énekese, a Chicagótól mindössze 19 kilométerre található kisvárosban, Evanstonban nőtt fel. A Cubs iránti rajongása a teljes zenei pályafutását végigkísérte. 2007-ben Ernie Banks felkérte Veddert, hogy írjon egy dalt a Cubs-szurkolókról. Az énekes elfogadta a felkérést és 2008-ban megjelentette az All The Way című kislemezt. Az azonos című dal refrénjében ott szerepel a híres idézet Bankstől: „Yeah Ernie Banks said, ’Oh, let's play two!’ / I think he meant two hundred years / In the same ballpark, our diamond, our jewel / The home of our joy and our fears”

A Pearl Jam először 2013-ban lépett fel a Wrigley Fielden, a csapat stadionjában. A koncerten a színpadra lépett Banks is, aki Vedderhez fordult, majd így szól: „Nagyra értékelem, hogy meglátogattál a házamban!”
Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi nyilatkozatban.