2017.11.10. 11:00 – Lángoló Gitárok

Irodalom és rituálfolk - Új dal az Arany-emlékévhez az eLVe zenekartól

Lángoló premier

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

elve.jpg

A magát folk rock / ritual folk zenekarként definiáló szegedi eLVe az Arany János-emlékév kapcsán új kislemezzel jelentkezett. Az Évnapra című dalt, melynek szövegét Arany János azonos című, 1850. március 15-én, a levert forradalom évfordulójára írt verse adja, először itt, a Lángoló Gitárokon hallgathatjátok meg. Akinek nem közömbös a magyar irodalom, és annak akusztikus, népzenei hangulatba való átültetése, mindenképp olvasson tovább, ritka kincsre találhat.

Az eLVe 2012-ben alakult, első nagylemezük három éve jelent meg Mellékdal címmel az Art-Tour Kortárs Összművészeti Egyesület gondozásában, melynek szövegeit teljes egészében József Attila versei adják, zenéjük pedig egyaránt táplálkozik a rituális-samanisztikus, és a hagyományos singer-songwriter elemekből.

A most megjelent dalról a következőket mondták: 

Dalaink szöveganyagát a magyar és világirodalom lírai öröksége adja. Hiszünk abban, hogy lehet rég halott költők szavaival újat mondani. Alapvetően gitárcentrikus dalaink hangzását gyakran sámándob, furulya, fuvola, klarinét, gong, doromb és djembe teljesíti ki. Évnapra című dalunkban - a szöveghez illeszkedve - a rituális vonallal szemben a letisztult folkzenei hangzás érvényesül.

A felvételeket a szegedi Miracle Sound stúdióban Sóti Norbert készítette, az utómunkát pedig a You and Media Music munkatársának, Felföldi Zsoltnak köszönhetjük. Az artwork Pohl Judit munkája, mely szervesen kapcsolódik a szöveghez, a szimbólum megfejtését a közönségre bízzuk.

Ha pedig a zenekar a közönségre bízza a szimbólumok megfejtését, azt javasoljuk, tegyetek egy próbát ezzel is a dal meghallgatása után, érdemes. 

További információk a zenekar weboldalán és Facebookján

A posztot a Cseh Tamás Program keretében az NKA támogatta:

cstp_logo.jpg


premier folk irodalom szeged arany jános ritual akusztikus új dal singer-songwriter eLVe



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása