2017.11.16. 12:33 – dankógábor

Hogyan rendezzünk fesztivált? - Erről is szó lesz az első hazai EPFE-konferencián

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

November 17-én, az A38-on rendezik meg először az Event Production Forum East konferenciát, ahol rendezvényszervezéssel foglalkozó szakemberek találkozhatnak a régióból, hogy megbeszéljék közös problémáikat, megosszák egymással tudásukat. Horváth Máté, a rendezvény szervezője a Lángolónak elmondta, hogy lehet ugyan még regisztrálni a fórumra, de hamarosan betelik az erre az évre tervezett létszám. Az alábbi rövid interjúban erről, illetve arról is szó esik, hogy mit kell az EPFE-ről tudni.

Mi pontosan a Event Production Forum East?

Egy multidiszciplináris fórum, ahol a zenei és egyéb tömegrendezvényekkel kapcsolatos, főleg szervezési kérdéseket vitatják meg a megjelenő szakemberek.

Miért van szükség szerinted ilyenre?

Ilyen jellegű konferenciából több is van Európában (IPM, EPIC). A lényege inkább az, hogy itt történik, az úgy nevezett közép-kelet-európai régióban. Azért fontos, hogy itt legyen egy ilyen fórum, mert a környező országok és a hazai szakma érdeklődői sokszor pénzügyi vagy információs gondok miatt nem tudnak Londonba vagy Groningenbe eljutni egy hasonló rendezvényre.

Honnan jött az ötlet az elindítására?

Egy londoni konferencián épp többedszerre azt hallottam egy panelbeszélgetés alatt, hogy egyes kelet-európai országokban milyen hiányosságokkal küszködnek a szakemberek, illetve nincsenek is igazán szakemberek. Úgy éreztem, hogy egyértelművé kell tenni: az itteni szakemberek is kíváncsiak ezekre a témákra és tanulni szeretnének, de egyszerűen nincs rá módjuk, amíg ezek a fórumok elérhetetlenek számukra.

Mennyi ideig tartott felépíteni a dolgot?

Idén március vége óta dolgozom az ügyön, az elmúlt három hónap volt a legintenzívebb.

Mit szóltak a régió szakemberei, mikor előálltál az ötlettel?

Nagyon pozitívak voltak a visszajelzések, bár nyilván ez nem egy tömegrendezvény. Az egész esemény kapacitása 90 fő. De mindenhonnan azt kaptam vissza, hogy "végre, ideje volt már".

Kikre számítasz, kik vesznek majd részt a fórumon?

A regisztrációk többsége elkelt már - bár még vannak belépők - így látjuk, hogy nagyon vegyes a kép. Színpad-, hang-, fénytechnikai szolgáltatók, klub-, fesztivál-, aréna üzemeltetők és persze production managerek regisztráltak eddig.

Milyen gyakorlati haszna van egy-egy ilyen eseménynek?

A szakmai fejlődés igazi célja az, hogy egyre biztonságosabb és kiszámíthatóbb legyen a fent említett rendezvények tervezése, építése, üzemeltetése és bontása. Kezdve egy 200 fős állandó klubtól egy 120.000 fős fesztiválterületig, ami csak 2-3 napig funkcionál.

Mire számíthatnak a fórumon résztvevők?

Négy panelbeszélgetés lesz a nap folyamán, 4-4 fővel mindegyik esetében - kizárólag angol nyelven. Sorrendben a következőek lesznek:  "Safety, Weather and Security", "Event Production, 200 to 200,000 capacities", "Venues, Nightlife, Cities", "Touring in Central and Eastern Europe, past present and future". Ezekről bővebben a honlapon lehet olvasni. Fontos eleme az EPFE-nek, hogy a panelbeszélgetések alatt a nézők tudnak kérdezni menet közben, illetve minden beszélgetés végén van egy "kérdések és válaszok" időszak. Az ilyen jellegű rendezvények szüneteiben általában pezseg a szakmai networking, ami szintén fontos motivációs tényező lehet a regisztrálni készülők számára.

És mire számítasz te a jövőben? Hová futhat ki szerinted a dolog?

Reményeim szerint a jövő évben sikerül 40-50 szazalékkal több regisztrációt értékesítenünk, ami azt jelentené, hogy több embert érünk el - több szakember tud tanulni a kollégáktól, még inkább közel kerül egymáshoz Kelet és Nyugat.

A posztot a Cseh Tamás Program keretében az NKA támogatta:

cstp_logo.jpg




Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása