2017.11.18. 14:38 – dankógábor

Meghalt Malcolm Young, az AC/DC alapító-gitárosa

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

malcolmyoung.jpg

Hosszú betegség után, 64 éves korában elhunyt Malcolm Young, az AC/DC alapító gitárosa. A hírt a zenekar Facebook-oldala osztotta meg a rajongókkal. Young 2014-ben szált ki a zenekarból betegsége, a fiatalkori demencia (szellemi hanyatlás) miatt, azóta gyakorlatilag szinte semmit nem lehetett tudni az állapotáról.

Malcolm Young 1953 január 6-án született a skóciai Glasgow-ban, a Young család hetedik gyermekeként, ahonnan tízéves korában költöztek Ausztráliába. Az AC/DC megalapítása előtt a skót Velvet Undergroundban (ami nem azonos a Warhol-féle zenekarral), illetve az amolyan családi zenekarnak is tekinthető Marcus Hook Roll Bandben zenélt, de 1973-ban elindította az AC/DC-t, ahová két évvel fiatalabb testvérét, az örökmozgó Angust is elhívta gitározni. Idősebb testvérük, a zeneiparban már tapasztalt (nemrég szintén elhunyt) George felügyelete mellett kezdték el teljes erőbedobással csinálni a zenekart, ami Bon Scott énekes beszállásával lett egyre híresebb.

Malcolm gyakorlatilag a stabil alapja volt az AC/DC-nek, a frontemberséget Scottra és testvérére, Angusra hagyta. Jellegzetes volt, ahogy a koncerteken odaszögezve áll a dobfelszerelés mellet, és csak a vokálokra lép előrébb. Bon Scott 1980-as halála után ő és Angus írták az AC/DC csaknem összes dalát, még a kiszállása után megjelent Rock Or Bust című lemezen is kettőjük van megadva dalszerzőnek annak ellenére, hogy a lemezen helyette már Stevie Young, legidősebb testvérük fia játszott.

Angus úgy búcsúzott tőle az AC/DC posztjában, hogy nem tudja elmondani, milyen különleges volt a kötődésük, és hogy mit jelentett számára az élete során. Az biztos, hogy halálával az egyik legnagyobb hatású ritmusgitárosát és dalszerzőjét veszíttette el a zenei világ.


ac/dc hír gyász malcolm young



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása