2017.11.23. 11:55 – dankógábor

Nem igazán sziszifuszi módon mutatjuk be az EZ Basic új nagylemezét

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

ez_basic_promo1.jpg

A tavalyi Bruise Boy című kislemezdallal együtt kilenc felvételt tartalmazó Sissyfuzz sorban a negyedik EZ Basic-album. A címe kikacsintás Sziszüphoszra és az örökös újrakezdésre, borítója pedig Szarvas Árpád énekes-gitáros egy Las Vegas-i barátnőjének, Corlene Byrd keze munkáját dicséri, aki a Killers zenekar korai promóképeit és koncert szórólapjait is készítette. Szarvas, aki a vendégének és az egyik szám dobsávján kívül gyakorlatilag egyedül játszott fel mindent a lemezre, azt is elmondta, hogy a Trippin' Like We Do bulisorozatukon játszott neopszichedelikus pop/rock zenék inspirálták leginkább az album dalait, melyeket az előző, Dead End Darling lemezükhöz hasonlóan a próbateremben rögzített, majd Pesztalics Dénes basszusgitáros otthon megkeverte és maszterelte a felvett anyagot. Mindezt alább meg is lehet hallgatni, kiegészítve az egészet Szarvas dalokhoz fűzött kommentárjaival.

1. So-called Friends

Valószínűleg a Jesus & Mary Chain volt ránk a legnagyobb hatással, amikor elkezdtünk zenélni több évvel ezelőtt, ez talán hallatszik is az album nyitódalában. Egy kis "vissza az alapokhoz" kezdőlöketet szerettünk volna adni ezzel a számmal.

2. Bronco

Rövid, instrumentális westernes galoppozás, surf gitárokkal. Eredetileg Morricone-szerű indián üvöltéseket is szerettünk volna bele, de végül elvetettük az ötletet, mert ahányszor megpróbáltam, mindig elröhögtük magunkat.

3. Right Time

Még a Hello Heavy albumunk idején jutott eszembe az alaptéma, akkor még "Narcoleptic Dancers" munkacímen futott a jegyzeteimben. Emlékszem, még videoklipet is elképzeltem hozzá, időnként a hangsúlyosabb,  második pergőütésre összerogyó táncosokkal egy nagy teremben.

4. Bruise Boy

Az album első kislemezdala, Kovács Csaba (We Are Rockstars, Peter Kovary & The Royal Rebels) dobjátékával. Csabival több mint tíz éve ismerjük egymást, a korai Dandy Warhols és a Black Rebel Motorcycle Club nagy kedvenceink a mai napig, ezek a zenekarok inspirálták ezt a dalt, amit közösen dobtunk össze.

5. Minxx

Ebben a számban Csordás Zita vendégvokálozik, a Mayberian Sanskülotts énekesnője (szeretjük a legutóbbi albumukat). Egy R&B dalt próbáltam elképzelni EZ Basic módra egy ismétlődő, tremolós gitártémával, álmodozó, női énekkel a háttérben. Ez lett belőle.

6. Pazifik

Elég sok EZ Basic-számban használunk metalofont, a Pazifik alapdallama is egy gyermekien egyszerű témából született az említett hangszeren, ami végül egy csapkodós, neo-psych dallá fejlődött.

7. [door opens]

Rövid intermezzo próbatermi szusszanáshoz, avagy háttérzene kávézáshoz.

8. Anywhere

A Bruise Boy lomhább testvérdala. Egy repetitív témára épülő, cipőbámulós szám, sok torzítással és száncsengővel. Egyébként a metalofon mellett a száncsengő a másik hangszer, ami a kezdetek óta szerepel szinte mindegyik EZ Basic-dalban, ho-ho-ho.

9. Lonely City

Akusztikus záródal magányos budapesti sétákról, monoton, Velvet Undergroundos pergőzéssel a háttérben (ugyanitt: köszönet Derecskei Zsoltnak a 12-húros Höfner gitárért)

A posztot a Cseh Tamás Program keretében az NKA támogatta:

cstp_logo.jpg


pop hír ez basic



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása