2018.01.14. 18:00 – Lángoló

Alakok - Itt a BOM első klipje

Lángoló Premier

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

bom.jpg

A most megjelenő klip a BOM, vagyis a debreceni egyszemélyes noise (de becézhetjük másképp is) formáció első hivatalos videója. BOM, azaz polgári nevén Bíró Kornél a debreceni Lyuhász Lyácint Bt. ipari zenekar basszusgitáros posztját tölti be immáron több, mint 20 éve. Ezalatt további zenekarokban is megfordult, alapítója volt például a free noise-ban utazó Százaségő formációnak is, amely jelenleg pihen. 2014 őszén jött az ötlet, hogy szólóban is kipróbálja magát, így született az először Bass-O-Matic néven működő, majd később csak szimplán BOM névre rövidített projekt. Eleinte teljes egészében hangszeres improvizációnak indult a dolog, de az évek során kicsiszolt zenei vázak maradtak, majd dobgéppel, szintetizátorokkal és énekkel megtoldva kerekedett ki ami itt is hallható. 2016 végén Kornél leszervezte első önálló turnéját: több hazai klubban megfordult, majd Romániába, Ausztriába és Németországba is eljutott a két hét leforgása alatt A felsoroltakon kívül járt már Szerbiában, Csehországban és Szlovákiában is.

Rengeteg próba és kísérletezés szükségeltetett annak a sajátos atmoszférának a kialakításához, amely a soron következő, késő tavaszra időzített negyedik lemez világát is jellemzi. Az albumra hat felvétel kerül, köztük két Lyuhász Lyácint Bt. feldolgozással. A szövegek nagy részét egy régi zenésztárs, Burai Árpád írta, vele többek közt a Lyuhász Lyácint Bt.-ben is együtt zúdítanak karcos vagy épp kifejezetten kellemes lélekmasszázst a publikumra.

Természetesen erre a lemezre kerül fel a most bemutatott Alakok című felvétel is. A zenét maga BOM jegyzi, és ő játszik a felvételen hallható valamennyi hangszeren: gitáron, bundozott és bundnélküli basszusokon, valamint szintetizátoron, és ő is énekel. A dobsávot Csatlós Pál készítette, ő felel a teljes lemez felvételéért, a keverésért, és az utómunkáért, de produceri kreditet is jegyez. Az Alakok szövegét a miskolci underground színtér egyik jeles és jól ismert tagja, Fényfehér írta, akit többek közt az Ápolók, a Büdösök, vagy a Ra-I-zinger zenekarokat is erősíti.

A videót a debreceni Varga Tamás készítette, ő egyébként Brownhand néven alkot, videókat és régi fényképezőgépek által megörökített különleges fotókat szerkeszt, emellett ő maga is zenél, bár teljesen más műfajban. Nevéhez kötődik többek közt a Ghost Toast zenekar Last Man című dalához készített videó is. A BOM klipben szerepel a budapesti Syporca Whandal body art performer, filmes, zajzenész is, fokozva a képiség nem e világi hangulatát. A videofelvételek egy üresen álló debreceni kollégiumban lettek rögzítve 2017 novemberében.


premier hír noise BOM



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása