2018.02.05. 19:24 – KirschAndrás

A punk nem halt meg, még csak meg sem öregedett - British Punk Invasion @ Barba Negra Music Club

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

punk_invasion.jpg

Tízezres jegyár mellett hajszál híján telt ház a Barba Negrában? Mindez egy punkzenei rendezvényen? Hasonlóan merész sci-fi ötlet Philip K. Dick agyában sem született meg, miután néhány korty mákteával kísért le egy komplett patikát. (Mert mint tudjuk, a punk címke eleve kizárja a vagyonnyilatkozat intézményét, hacsak nem John Lydon névre hallgat az illető.)  Ha pedig ez az életkép mégis a valóságból táplálkozik, akkor ennek hátterében barátok közt is egy történelmi jelentőségű eseménynek kell meghúzódnia. És hát a British Punk Invasion felhozatalát bátran titulálhattuk ennek. 

A Peter and the Test Tube Babies tősgyökeres underground alakulat, mely itthon kultikus mivolta ellenére sem vált különösebben ismertté. Ennek megfelelően nem is verték atomjaira a galaxist, az viszont konszolidált előzenekari mivoltukban is nyilvánvaló volt, hogy vérhasban pusztulnának el a színpad nélkül. Peter Bywaters frontember immár előkelő helyezést érne el egy Homer Simpson-imitátorversenyen, ám hitelességéhez még halmozottan melós fater külsejével sem fért kétség. A setlistben a punkosabb gyalulások mellett idővel a Spirit Of Keith Moon is előkerült, mely élőben is úgy szólalt meg, mintha a Fields Of The Nephilim kászálódott volna ki négy perc erejéig a depresszióspirálból. Aztán jött a Banned From The Pubs, melyben Ganxsta Zolee bizonyította be, hogy nem csak a Szerelem démonát tudja mocskosul húzósan eldobolni. A kb. háromnegyed órás performansz a Blown Out Againnel zárult és csapott át kisebb népünnepélybe.

A UK Subsnak lassan alanyi jogon járna a letelepedési kötvény, de amíg hasonló színvonalú koncerteket adnak, addig akár félóránként is felléphetnének nálunk. Charlie Harper azon punkok egyike, aki feltehetőleg még élőben látott legelésző triceratopsot, azonban utolsó dolog, amire asszociálnánk róla, az a lumbágó és a prosztatamegnagyobbodás. Ugyanakkor a szerzeményeken sem érződött a tatásodás bárminemű jele, a klasszikusokat, mint a Rockers, Down On The Farm, Emational Blackmail és Stranglehold ugyanolyan lendülettel tolták el, mint pl. a I’ve Got A Gunt a Ziezo lemezről. Ja, és a Hier Kommt Alex is előkerült a Toten Hosentől, természetesen angolul.

Henry Rollins meg az egyik könyvében azt állítja, hogy rálőttem egy sörétes puskával, pedig az csak egy légpuska volt. Azért van különbség, nem? Mondjuk seggrészeg voltam, úgyhogy nem nagyon emlékszem az esetre…

Noha állítólag a legutóbbi, Dürer Kertes The Exploited-koncert vendégénekesekkel is pöpec volt, talán mindannyian egyetérthetünk abban, hogy az iménti mondatok szellemi atyját nem lehet akárkivel pótolni. A jó Wattie mellesleg szemlátomást komolyan vette az életmódváltást, alsó hangon 15 kilót dobott le. Így aztán kevésbé kellett attól tartanunk, hogy a színpadon éri utol a végzet, bármily autentikus is lett volna részéről. Mint ahogy papíron a minősíthetetlenül szar hangzás is az lett volna jelen környezetben, de gitár teljes hiánya bestiálisan kasztrálta a Fightback, Beat The Bastards, Noize Annoys-kaliberű inverz szeretethimnuszokat.

Hogy a dzsigolófrizurás frontember konferanszaiból semmit nem lehetett érteni, az már kévésbé a technikának volt köszönhető, mint sem annak, hogy Wattie „angolja” Mos Eisley űrkalózainak nyelvjárását idézi. Azért a mocsárpocsolya hangzás ellenére is voltak katartikus pillanatok. Ilyen volt pl. az össznépi színpadi pajtatáncba torkolló Sex & Violence is, melynek láttán szemernyi kétségünk nem lehetett róla: ez még mindig ugyanaz a zenekar, melynek rajongói keménymagja 1996-ban ingyenes tereprendezői munkálatokat végzett Győr belvárosában. (A Cockney Rejects munkássága sajnos teljes mértékben kimaradt a szerzőnek, de becsületére váljék, hogy Alvin és a Mókusok tetoválását még aznap sósavas dörzsszivaccsal távolította el csípőjéről.)


punk rock koncert beszámoló the exploited uk subs barba negra peter and the test tube babies british punk invasion



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása