2018.02.19. 20:00 – dankógábor

És akkor eljő Lucifer - Itt az Apey & the Pea új videója

Lángoló Premier

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

apeysatan.jpg

Tavaly elég sokat szerepel az Apey & The Pea a hírekben, és nem csak azért, mert kihoztak egy általunk is pozitívra értékelt nagylemezt, hanem mert egyes embereket felzaklatott a zenekar okkultista témaválasztása. Na, ezek az emberek inkább ne nézzék meg a metálzenekar új klipjét, ami a tavalyi lemez címadójához készült. A HEX-hez készült videót a Lángoló olvasói láthatják először online alább, de természetesen némi információ is jár hozzá a zenekartól és a rendezőtől.

Áron András Apey frontember:

Mátéval tavaly dolgoztam először együtt egy Trillion videoklip alkalmával, ami borzasztóan jól sikerült, és ezzel egy időben kezdtünk el beszélgetni a HEX-ről. Konkrét ötletem nem volt, de szerettem volna valami sötétebb atmoszférikus képi elemeket tartalmazó kísértetet, ami ott kúszik, mászik a szám alatt. Érdekes volt ahogyan boncolgattuk magát a számot, néha már a rendező úr olyanokat kérdezett amit én sem tudtam, de próbáltunk rájönni hogy miért is volt ez az egész fikcionális eljövetel a fejemben és ez inspirálta Mátét és az ötleteket. Maga a szám egy eljövetelről szól ami hosszú időkön át szunnyadt, de most ébren van és vissza veszi az emberiségtől ami az övé.

Szombath Máté rendező:

Ördögi tervem sikeres lett azzal, hogy az egyik kedvenc magyar bandámnak rendezhettem végre én is videóklipet. Ez azzal indult, hogy először magam álltam Apey másik zenekara, a Trillion elé egy kész kliptervvel, majd később kéretlenül is készítettem egy szövegvideót Apey Frozen Tart című szólódalához. Viccen kívül amúgy mindkettő szívügyem volt. Őszintén szólva, hogy a főzenekarral is fogok-e valaha dolgozni, afelől egyébként voltak kétségeim, de szerintem a Trillion-klippel sikerült kellően elnyernem Andris bizalmát.

A szám adott volt és hamar le is ültünk beszélni róla Andrissal. Az igen alapos kutatómunkám kezdetén először is készítettem egy majdnem egyórás privát interjút Apeyval, amiben olyan válaszokat szerettem volna hallani, amiket más interjúkban nem feltétlen mond el. Ez jó kiindulási alap volt nekem, hogy el tudjak kezdeni dolgozni a koncepción. Az már a legelején tiszta volt számomra, hogy vizuálisan az egyik kedvenc klipem lesz a referencia hozzá a Metallica Until It Sleeps című '96-os videója Samuel Bayer rendezésében.

Miután tartottam egy kis pokoljárást okkult ismereteim elmélyítésében (ami egyébként fizikailag is megterhelő volt tényleg), a dalszöveget tanulmányozva hamar beugrott Madách-tól Az Ember Tragédiája. Több szempontból egy jó vonalnak tartottam, hogy ezen haladjunk tovább, mert egyrészt ezzel el tudjuk kerülni, hogy indokolatlanul okkultkodjunk és ezzel egy sokadik sátántartalmú metálvideót gyártsunk, másrészt nagyon is jól feküdt a Metallica klipes látványvilágra adaptáláshoz. Innentől vett komolyabb fordulatot a történet, amikor ezzel párhuzamba eszembe jutott a Jankovics Marcell-féle rajzfilm adaptáció, ami egy elég meghatározó filmélménye volt az életemnek. Akaratlanul is felmerült bennem, hogy valamilyen módon felhasználni a rajzfilm jeleneteit erre a zenére iszonyatos király dolog lenne. Miután utána kutattunk a jogi kérdéseinek, meg kerestük a Magyar Rajzfilm Kft.-t a kliptervvel, akik szerencsére nyitottak voltak a projektre Jankovics rendező úrral együtt és megadták a film felhasználási jogait. Mondanom se kell, hogy baromira örültem, főleg azok után hogy a tárgyalás előtt kétszer is végignéztem a háromórás filmet, másodszorra rendezői kommentárral, illetve még jópár interjút olvastam és néztem Jankovics Marcellel. Miután megkaptuk a hírt, hogy felhasználhatjuk a filmet, aznap éjszaka nem is aludtam, mert úgy beindult minden motor a fejemben, mi hogyan legyen a videóban. Másnap már el is kezdtem vágni a 4 perces HEX-re a legmetálabb képeket a rajzfilmből, ami végül a forgatáson végig szinkronban ment vizuálként a zenével.

Innentől kezdve adott volt az alap és már úgy éreztem nem lőhetünk mellé. Eleinte terv volt, hogy majdnem az összes színt megjelenítjük a dráma három főszereplőjével, azaz Ádámmal, Évával és Luciferrel, aki némi habozás után de Andrisra osztottam hiszen a legcélszerűbb, főleg, hogy közben még az énekelni is tud. Végül a Paradicsomi szín, Éva megdicsőülése és a Falanszter szín valósult meg, illetve az Űrbeli színt a felrántással igyekeztem érzékeltetni, amihez Apey tetoválásai külön jól is jöttek. Köztes jelenetekben Lucifert meghagytuk inkább afféle narrátor szerepnek és a Jankovics-féle adaptációból Lucifer kutya alakját is megjelenítettük. A díszletben szerves tényező még a két fa a vetítővászon mellett, ugyanis ezek hivatottak szimbolizálni a Tudás és az Élet fáját. Ezek azóta a Filmer Media Stúdió meletti kelenföldi 1-es villamos töltésében porladnak, de a közel 640 liter föld jó helyre került a stúdióvezető Kőváry Tamás kertjében, akinek iszonyatosan hálásak vagyunk az igen kedvező stúdiólehetőségekért. A klipet a Salvatore Giuliano CINEAST-os stúdiótársam fényképezte, aki mondhatni állandó operatőröm a Feketerigó filmem óta. A látványtervezést ismét Rusekre bíztam, akire a két éves Gustave Tiger klipes ismeretségünk óta minden ilyen feladatot rábízok, ha én rendezek épp. A klip hajtómotorja és állandó támaszom pedig Tóth Glória Jáde volt, az elsőasszisztensem, felvételvezetőm.

És akkor az információáradat után itt a klip:


premier metál hír apey & the pea



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása