2018.03.13. 18:00 – Gnosis

Éjhimnuszok - de profundis-lemezpremier + Nyereményjáték!!

Lángoló Premier

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

e2.png

A hazai zenei underground legújabb kiadványán két obskúrus zenekar osztozik a dicstelenségen, lelkük legmélyéből felszakadó áporodott költői hangképekben megénekelve a pusztulást, az éj éltetését és a szabadság sötét vágyait.

Az Aornos/de profundis’Hymnen an die Nacht’ közös kiadványáról előbbi zenekar három dalát már talán ismerhetitek is, viszont a de profundis négy számát most először lehet meghallgatni csak itt nálunk. Minden fontos tudnivaló a kiadványról és a két zenekarról a kattintás után:

a de profundisról:

a kéttagú szombathelyi zenekar valójában 2000-ben alakult, de különféle technikai okok miatt, sok éves kihagyás után 2008 táján lett újra aktív. A zenekar felállása: Zoltan (gitár, basszus, billentyűk), Yzokras (ének, billentyűk).

Az első demófelvételek után 2010-ben jelent meg a Haunted By Ill Angels Only című EP, amelyet 2014-ben a This Winter In My Heart album követett, amit CD-n az orosz Dark East Productions és a Nihil Art hozott ki, kazettán pedig a hazai Neverheard Distro gondozott. A két lemez között több válogatásalbumon is közreműködött a zenekar (Vas és Vér, Zero Tolerance magazin válogatása, Fekete Terror magazin válogatása, stb.), valamint a demó újra ki lett adva split-kazetta formátumban, melynek másik oldalán a kazincbarcikai Velm zenekar szerepelt. 

a de profundis dalokról :

Zoltan: 2015-ben álltam neki új dalokat írni. Az első nagylemez megjelenése után az volt a célom, hogy kissé visszakanyarodom a black metal gyökereink felé, kevesebb szintetizátort használva, inkább a gitárriffekre, harmóniákra alapozva akartam hangulatot teremteni. Hangzásban is inkább a korai idők koszosságát, nyerseségét akartam visszahozni, amely jobban illik a magunkfajta puritán black metalt kedvelőknek. Ekkor jelentkezett az akkoriban induló Fekete Terror Productions feje, Dudás Attila, hogy szeretne velünk egy split kazettát összehozni az Aornos zenekarral közösen. Mivel ez egy különleges alkalom volt, jött az ötlet, hogy mi lenne, ha megcsinálnánk egy szám black metal és doom metal verzióját is. Ebből alakultak ki a Die Nacht és a Ha eljön az éjjel című dalok, amelyek 80%-ban ugyanazokra a témákra épülnek, mégis teljesen más lett a hangulatuk. Ehhez raktuk még hozzá a 90-es évek BM vonalát képviselő Wenn die Nacht kommt nótát és egy régebbi projektemhez készült, ám teljesen áthangszerelt, komplex, de dallamos doom szerzeménnyel lett teljes az EP, mely Az éjszaka címet kapta. Ezt a négy dalt aztán Yzokras a szövegeivel még jobban összefonta, mintegy koncept lemezt alkotva ezáltal.

Yzokras: „A split-album címadója Novalis Hymnen an die Nacht című költeménye, amelyből egy rövid részlet el is hangzik németül és magyarul is egy-egy dalban. A dalszövegek ugyanakkor inkább csak hangulatukban kapcsolódnak az eredeti költeményhez. Az éjszaka toposzához kapcsolódó elszigeteltség, elrejtőzés, elmúlás érzését próbáltam a tőlem telhető legnagyobb igényességgel megformálni a magyar nyelvű dalszövegekben, amelyeknél a sokszor többszólamú énekdallamok kidolgozását is igyekeztem minél jobban megoldani. A durva, black metal dalok szövegei valójában a magyar szövegek német nyelvű átiratai, fordításai. A szövegileg egymásnak megfelelő Az éjszaka és Die Nacht dalokban inverz megoldással szerepel az említett Novalis idézet.”

  

 

az Aornosról:

egy szellemibb megközelítésű, cizellált magyar black metal banda, amelyet Algras hozott létre, 2014-ben, Miskolcon. Az inspiráció adott és örök: a Lét sötét aspektusból szemlélt vetülete, a végtelen Természet, Kozmosz, a hétköznapi, emberi, túlságosan is emberi dolgok átlépésének kísérlete...
Az Orior debüt album 2014 legvégén került nyilvánosságra, amit végül az amerikai Black Plague Records és az orosz Symbol Of Domination Prod. - Satanath Records közösen jelentetett meg 2015 szeptember ötödikén.
Ugyanebben az évben, 2015 őszén, Alea Iacta Est címmel napvilágot látott egy EP is két új, saját dallal és feldolgozásokkal (Morbid Angel, Carcharoth, Bonanza Banzai, Sear Bliss, Land Of Charon). Ezt a HOD Presents kiadó digitális formában jelentette meg, ám rendkívül limitált számú fizikai hordozó is legyártásra került.
Időközben, 2016 februárjában, a Mors Sola címet kapott második album is elkészült, amely kilenc saját számot tartalmaz. Ez az anyag hivatalosan a Symbol Of Domination és a Kristallblut Records gondozásában jelent meg CD formátumban 2016 szeptemberében.
A split anyag szellemét áthatja erősen Novalis öröksége, kinek sorai a dalszövegekben is megidéződnek az Éjszakához zengett himnuszokban. Aornos részéről két korábbi dal átgyúrt verziója; az "Into The Night" (amelynek dalszövege Novalis - Himnusz az éjhez című művéből használ fel részleteket), a kegyetlen, zord téli éjszakát zenébe öntő "Gelum" című szám, valamint egy Arcturus feldogozás-tiszteletadás ("To Thou Dwellest In The Night") is helyett kapott.

az Aornos dalokról:

Into The Night: a nyitó dal (eredetileg a második, "Mors Sola" című album kezdő száma is), amely feltárván az Éjszaka birodalmának kapuját, egyenesen annak a szívéig utaztat. Az Éj azon időszak, amikor felébred a Sötétség és a rejtett zugokból előbújnak azon ősi árnyak, amelyek meglétéről a nappali ébrenlétben már régen megfeledkeztünk. Nüx istennő ideje ez, aki az egyik legmélyebb misztérium, mióta világ a világ. A szöveget a német romantika ikonikus, enigmatikus figurája; Novalis jegyzi, jobban mondva dalszöveg gyanánt a Himnusz az Éjszakához című művéből használtam fel szemelvényeket. A beköszönő téma talán az eddigi egyik legfogósabb riff, ám mivel a szélvész tempó ellenére ez a variált kezdő dallam is tizenhatodokban van kipengetve, a dal szemernyivel sem kelt lágyabb benyomást, mint bármelyik más régebbi vagy újabb társa, sőt a „neverending ebullient life what rushes into Me” ismétlődő sorai alatt az egyik legmániákusabb zenei rész hallható, ami eddig felbukkant az Aornos repertoárjában.

Gelum: eredetileg a bemutatkozó "Orior" című albumon szerepelt először. Ez a dal a Tél uralmát ábrázolja, ami ugye egy bevett séma a BM-ban, de egyrészt ez a témakör a szöveg megszületésekor nem volt még annyira elcsépelt (1998 körül), másrészt a sorok felfoghatóak szimbolikusan is; egyfajta lelki történésre vonatkozóan. Harmadrészt a zene szerencsére nem a kliséhalmazt erősíti. Elsöprő hóvihar-orkán nyitánya ellenére talán az egyik legatmoszférikusabb szerzemény, főleg onnan, hogy az égi háború elül, s csak a Fehér Csend marad.. A szám az Aornos egész munkásságának egyik legpusztítóbb tempójával nyit (a track elején 250, a végén 260 BPM); komoly kihívás volt a gitárokat és basszust pontosan feljátszani a dobra.

To Thou Who Dwellest in the Night: az Arcturus első három albuma a legnagyobb kedvenceim közt van, tehát már érlelődött bennem a gondolat egy ideje, hogy jó lenne valamelyik számukat eljátszani, és azt rögzíteni. Választék volt bőven, noha aki ismeri őket behatóbban, az jól tudja, hogy nincs éppen könnyű dolga a feldolgozni vágyónak… Sokáig úgy volt, hogy az Alone című dalt csinálom meg a La Masquerade Infernale felejthetetlen lemezéről, mert azt nagyon szívesen énekeltem volna a kihívás, na és persze a zseniális szöveg miatt, ami ugye egy Edgar Allan Poe vers, azok közül is az egyik legjobb. Keresve is kevés olyan mondanivalót találhatnék, amivel jobban tudnék azonosulni… Aztán végül belefáradtam a zenei alapok füllel való leszedésébe, mert az alap E hangoláshoz jóval mélyebbre kellett volna hangolnom a gitárt, ami floyd rose rendszerű, tehát ilyen téren ez elég problémás lett volna, úgyhogy végül ezt a szintén zseniális, Éjszakához szóló himnuszt választottam, mert ez ugyanott van hangolásilag, ahol az én hangszereim. A dal elején általam hozzátoldott magyar szavaknak pedig egyfajta megszólítás jellege van, aminek az üzenete ugyan az, mint az eredeti angol címnek. (Tátrai Csaba)

 

NYEREMÉNYJÁTÉK!!!

Azon olvasóink körében, akik helyesen válaszolnak az alábbi feladatra és elküldik válaszukat a jatek@langologitarok.hu címre, azok között egy-egy Aornos/de profundis ’Hymnen an die Nacht’ kazettát fogunk kisorsolni (tehát összesen kettőt). Beküldési határidő: március 18, déli 12 óra. Sorsolás: aznap délután. A nyerteseket emailben értesítjük a következő hét folyamán. A levél fejlécébe írjátok bele, hogy „Aornos/de profundis”.

A feladat: sorolj fel három, már megjelent Fekete Terror Productions anyagot!

NYEREMÉNYJÁTÉK!!!

 

----

A split-album március 14-én, a budapesti Profanatica koncerten lesz először kapható.

A kiadó elérhetőségei:
feketeterrorzine@gmail.com
https://www.facebook.com/feketeterrorprod/


nyereményjáték blackmetal de profundis aornos



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása