2018.03.14. 10:08 – Lángoló Gitárok

A jazz Grammy-díjas világsztárja, Kurt Elling és a műfaj krémje a 38. Budapesti Tavaszi Fesztiválon

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

18_04_21_kurtelling_c_anna_webber_cut.jpg

A Budapesti Tavaszi Fesztivál idén is gondol a jazz rajongóira. Rengeteg prominens előadó koncertjét tekintheti meg a közönség az idei rendezvény során, hiszen a stílus magyar krémje mellett számos nemzetközi fellépők is szerepel a kínálatban, köztük olyan nevek, mint a világ első számú férfi jazzénekese, a Grammy-díjas Kurt Elling, aki legújabb lemezével érkezik, az ikonikus amerikai jazzformáció, a The Bad Plus, és napjaink egyik legizgalmasabb zongorás triója, a Phronesis is. A Magyar Jazz Ünnepén pedig három napos felhőtlen örömzenélés várja a közönséget. További információk a hajtás után, benne Kurt Elling tegnap nyilvánosságra hozott új videóklipjével. 

Izgalmas jazzkoncertek közül lehet majd csemegézni a 38. Budapesti Tavaszi Fesztiválon. A műfaj utánozhatatlan férfi énekese, a Grammy-díjas Kurt Elling legújabb lemezének anyagával tér vissza öt év után a Müpába. A művész négy oktávnyi bariton hangjával és virtuozitásával az érzelmek legszélesebb skáláját képes a közönség elé varázsolni. Március 23-án megjelenő, The Questions címet viselő legújabb stúdiólemezével Kurt Elling jelenünkre, korunk szorongásaira reagál. Az albumon, amelynek társproducere az ünnepelt szaxofonos, Branford Marsalis, magával ragadó zenei párbeszéd bontakozik ki. Április 21-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben Bob Dylan A Hard Rain’s A-Gonna Fall című dalának lendületes feldolgozása és az albumzáró Skylark is elhangzik majd.

A The Bad Plus zenéjét sosem lehetett a hagyományos kategóriák szerint jellemezni. Az ikonikus amerikai jazzformáció üdítően provokatív szerzeményeivel, egyszerre populáris és kísérletező stílusával a közönség kedvence. Az experimentális jazztől az indie rockon, popon át a klasszikus zenéig számos forrásból merítenek inspirációt. Erről a hazai közönség is meggyőződhet budapesti dupla koncertjükön. A berlini Jazzanovát a nu-jazz egyik legfontosabb formációjaként tartják számon világszerte, ám zenéjük ennél távolabbra mutat, tudatos egyvelege a nu-jazz, a chill-out és a deep house stílusának. Április 15-ei koncertjükre ráadásul csatlakozik hozzájuk a Brazíliában nevelkedett, világhírű amerikai énekes, Paul Randolph is, akivel most már évek óta nagy sikerrel koncerteznek együtt. A varsói Zeneművészeti Egyetem egykori és jelenlegi hallgatóiból álló Chopin University Big Band a filmzene nagy klasszikusait formálja big band stílusúra. Budapesti koncertjükre olyan kiváló hangszeres szólisták és jazzénekesek csatlakoznak hozzájuk, mint például a svéd Vivian Buczek vagy az amerikai Gordon Goodwin.

A jazz külföldi kiválóságai mellett a hazai szcéna meghatározó előadóival is találkozhat a közönség a 38. Budapesti Tavaszi Fesztiválon. A nemzetközileg is elismert jazzénekesnő, Harcsa Veronika régi zenésztársával, Gyémánt Bálinttal és új kvartettjével lép színpadra, a koncerten 2019-ben megjelenő új lemezükből is adnak némi kóstolót. 

A négy szaxofonosból álló Road Six Sax formációhoz Tóth Viktor és Dresch Mihály csatlakoznak majd, Lukács Miklós cimbalomművész pedig olyan kiváló zenésztársakkal lép színpadra, mint Szakcsi Lakatos Béla, Szirtes Edina Mókus, Dresch Mihály és Balogh Kálmán.

Az év egyik legjobban várt és legrangosabb hazai jazzeseményére, a Magyar Jazz Ünnepére is hagyományosan tavasszal kerül sor. Idén a háromnapos eseménysorozaton többek közt olyan előadókat köszönthet a közönség a fellépők sorában, mint a Malek Andi Soulistic, a Nigun, a Gáspár Károly Trió és Pocsai Kriszta, az Oláh Kálmán Sextet, vagy a SoLaTi.

További információk a Budapesti Tavaszi Fesztivál weboldalán és Facebookján

szrt_logo_1.png


budapest jazz programajánló fesztivál hír művészet kortárs harcsa veronika btf gyémánt bálint kurt elling budapesti tavaszi fesztivál the bad plus road six sax a magyar jazz ünnepe



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása