2018.03.28. 14:30 – Lángoló Gitárok

A klasszikusoktól az elveszett némafilmig – Filmzenekoncertek a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

btf_ojm.jpg

Március 30-án, pénteken veszi kezdetét a 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál, a kortárs művészetek legnagyobb hazai seregszemléje. A gazdag kínálatból már korábban is számos programot ajánlottunk, hiszen stílusoktól függetlenül különleges produkciók várják a közönséget, legyen szó akár art rockról, klasszikus és elektronikus zenékről, akár ezek tetszőleges ötvözeteiről. A mai ajánlóban szereplő Chopin University Big Band, illetve az Orchester Jakobsplatz München koncertjei elsősorban a filmek és filmnzenék kedvelőinek érdeklődésére tartanak számot, de ugyanúgy érdekesek lehetnek mindenkinek, akiknek hevesebben kezd verni a szíve, ha egy nagyzenekarnyi hangszer egyszerre szólal meg. Az egyik előadáson a filmtörténet klasszikusai, a másikon egy különös történetű, részben elveszett film zenéje szólal meg. További információk a hajtás után. 

Chopin University Big Band - Április 3., kedd, 20.00 - Uránia Nemzeti Filmszínház, Díszterem

A Chopin Zeneművészeti Egyetem egykori és jelenlegi növendékeiből álló big band a filmzene történetének legnagyobb klasszikusaiból állította össze budapesti koncertjének műsorát. Két nagyszerű énekesük, Daniela Ozdarska és Łukasz Lipski közreműködésével számos slágerré lett betétdalt is eljátszanak.

A zenekar lengyelországi és külföldi produkcióihoz gyakran csatlakoznak kiváló hangszeres szólisták és jazzénekesek, mint például Basia Trzetrzelewska, Vivian Buczek (Svédország) vagy az amerikai Gordon Goodwin.

A koncert Facebook-eseménye.

Orchester Jakobsplatz München - 2018. április 22., vasárnap, 19.30 - Várkert Bazár — Rendezvényterem

Ewald André Dupont 1923-ban, Berlinben bemutatott, A régi törvény című némafilmje a jeles alkotó első, rendezőként jegyzett alkotása, mely egy jellegzetes apa-fiú történetet mesél el. Az apa a 19. századi kelet-európai zsidók hagyománytisztelő életét éli, ebben a szellemben nevelve gyermekét is, aki már új eszmékben hisz és egy vándortársulat előadását látva maga is színésszé szeretne válni.

A film eredeti német változatából sem az eredeti negatív, sem pedig kópiák nem maradtak fenn. A világ különböző filmarchívumaiban viszont az exportváltozat több kópiája is fellelhető volt, ám ezek helyenként rövidebbek és eltérnek a jelenetek eredeti sorrendjétől. Lothar Schwab 1984-ben a Deutsche Kinemathek számára elkészítette az eredeti fekete-fehér változat első rekonstrukcióját. Később újabb források kerültek elő, melyek ösztönzést adtak egy újabb rekonstrukciós változathoz. A filmhez 2017-ben Philippe Schoeller komponált új zenét, melyet a müncheni Orchester Jakobsplatz a vetítéssel egyidőben, élőben, Daniel Grossmann vezényletével ad elő.

A koncert Facebook-eseménye.

A fesztivál programjaira a jegyek a Müpa és a BFTK jegyértékesítési pontjain, illetve a www.btf.hu  honlapon vásárolhatók meg.

További információk a Budapesti Tavaszi Fesztivál weboldalán és Facebookján!

szrt_logo_1.png


filmzene programajánló koncert fesztivál hír művészet kortárs komolyzene uránia btf várkert bazár budapesti tavaszi fesztivál chopin university big band orchester jakobsplatz münchen



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása