2018.04.11. 13:00 – Lángoló Gitárok

Dal a gyász második fázisáról - Itt a Dreyelands új szöveges videója, az Anger

Lángoló premier

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

dreyelands_band_1_4k.jpg

Május 24-én érkezik a Dreyelands új, Stages című stúdióalbuma. Az Eden’s Curse, After Crying és At Night I Fly tagokból álló progresszív metál csapat 2010-es, a Hang-Súly – Hungarian Metal Awards szavazásán az év debütáló albumának díját elnyerő Rooms of Revelationt követő lemezén egy tizenöt fős vonóskar és tizenhat fős kórus közreműködik, emellett bemutatkozik az új billentyűs, Kővágó Zsolt is, akit a közönség a Honeybeastből ismerhet. A lemez egyik dala, az Anger habkönnyű nyolc és fél percben vezeti fel az albumot, a hozzá készült szöveges videót először itt, a Lángoló Gitárokon tekinthetitek meg.

Elődjéhez hasonlóan az új lemez is konceptalbum: a Stages Elisabeth Kübler-Ross 1969-es, A halál és a hozzá vezető út című könyvén alapszik, melynek témája a haldoklás és a gyász öt fázisa. Az öt stációnak megfelelően - Elutasítás, Düh, Alku, Depresszió, Elfogadás - a lemez is öt szerzeményből áll, melyek megjelenítik a haldoklás és az életünk során minket ért bármilyen típusú veszteség átélésének teljes érzelmi spektrumát.

A Stages munkálatait ezúttal is Horváth András Ádám gitáros, producer vezette, a keverésért és a masterért pedig Hidasi Barnabás (HL-Studio) hangmérnök felelt. A borítót és a teljes látványt Nagy Olívia tervezte, aki absztrakt műveivel remekül leképezte a lemez sötét atmoszféráját.

Horváth András Ádám, a zenekar gitárosa így mutatta be az új lemezt:

A Stages egy sokkal sötétebb hangulatú anyag lett, mint elődje volt. Nemcsak az alapsztori miatt, hanem mert zeneileg is egy sokkal komorabb és súlyosabb útra léptünk, ugyanakkor megmaradt a ránk jellemző epikusság, többek között az élő szimfonikus és kórus hangszereléseknek köszönhetően.

Nagy öröm számunkra, hogy a digitális és streaming-korszak kellős közepén analóg formátummal örvendeztethetjük meg a rajongókat. Magam is nagy bakelit gyűjtő és rajongó vagyok, mert véleményem szerint ez a zenehallgatás legtermészetesebb, és leginkább emberközeli formája. Éppen ezért gondoltunk arra, hogy a ma elkerülhetetlen, és amúgy nagyon praktikus streamingelés mellett, a lemez fizikai megjelenése valamilyen exkluzív módon történjen. Így esett a választás a bakelitre, ami lehetővé teszi, hogy elmerengjünk a csodálatos, 30x30 centis borítón, és normál betűméretben olvassuk a szövegeket. A formátum kezeléséből adódóan - a lemez forgatása, a tű felrakása, és ehhez hasonlók - akaratlanul is több figyelem fordul magára a zenére, mint amikor csak rábök az ember a következő trackre egy képernyőn.

A most debütáló Anger eredetileg más alapállásból íródott, mint ahogy végül az albumra került:

Az Anger volt az első dal, ami elkészült ehhez a lemezhez, és valóban dühből íródott. Első körben különböző társadalmi, politikai hatásokra, történésekre próbált reflektálni. Végül annyira szépen illeszkedett a lemez koncepciójához, hogy a korábbi kontextust inkább elhagytuk, így a hallgató most sorvezető nélkül, magában rendezheti, hogy milyen érzéseket ébreszt benne a dal. Bízunk abban, hogy lesz köztük olyan, ami átfedésben lesz a dal írásakor általunk átélt érzésekkel is. Az biztos, hogy ez az eddigi legkarcosabb, legintenzívebb dalunk: kitűnően alkalmas feszültség levezetésére, vagy akár cardio edzésekhez is.

A lemez, amely április 12-étől már előrendelhető a zenekar weboldalán, 2018. május 24-én jelenik meg az összes fontos digitális platformon és exkluzív, 500 példányra limitált, kézzel sorszámozott, 180 grammos, „gyászfekete” vinylen, amely szintén innen lesz elérhető. Már csak azért is érdemes innen megrendelni az albumot fizikai formátumban, mert a zenekar egy csak ilyen módon elérhető bónuszdallal is kedveskedik a lemezt megvásárlóknak.

A Life is Worth the Pain (Re-Loaded) eredeti verziója korábban kizárólag egy, a 2011-es japán cunami áldozatainak megsegítésére létrehozott jótékonysági válogatáslemezen, a Lion Music finn kiadó által válogatott Embrace the Sun-on volt hallható. Az itt elérhető változatot bizonyos részeit a zenekar újrarögzítette, emellett a szintetizátorokat élő szimfonikus vonószenekarra cserélték az új verzióban, amely egy kórussal is kiegészült. A dalt Hidasi Barnabás az egységes hangzás érdekében újrakeverte és masterizálta.

Mivel a Dreyelands tagjai három különböző országban élnek, a lemezbemutató megszervezése nem lesz könnyű feladat, de a tervek szerint ősszel várható egy nagyobb koncert. További információk a zenekar weboldalán és Facebookján!


metál hír progresszív dreyelands új dal szöveges videó konceptalbum



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása