2018.04.18. 12:45 – Lángoló

HolddalaNap lemezbemutató, azaz Tánc a Mindenséggel…

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

holddalanap.jpg

A HolddalaNap Zenekar most második albumát, a frissen megjelent Tánc a Mindenséggel-t mutatja be élőben április 27-én a Fonóban. A 2014-es debütálást nagyra tartottuk, itt írtunk róla.

A zenekar szavait idézzük a műsorról:

„HolddalaNap Zenekarunk saját dalokat öltöztet közös zenei tudásunkból szőtt ruhába. A hazai népzene az otthona mindőnknek s ki-ki a maga élete, útja szerint: a balkáni, a régi-zenei, perzsa, latin-amerikai, s flamenco hangszerekkel, hangképzéssel, dallamvilággal kötöttünk mélyebb ismertséget, hangjaink ezer íze mögött ott lüktet a sokféle világ. Zenekarunk tagjai sokat jártak ősi ünnepeken, megmerítkeztek a muzsika hajnalában, s nemcsak a tradicionális muzsika formavilágát, hanem rituális szerepének lehetőségeit is kutatják modern világunkban. E különleges lemezbemutató koncert dalai a közép felé vágyakozás lüktető feszültségét, a spirituális útkeresés tüzének izzását hordozzák, mint a régi-régi ünnepeken: táncos imádságok…

A muzsika s a tánc a hagyományos kultúrákban napi szinten szolgálták a középhez való kapcsolódást. A Zenekar dalai ilyen értelemben a rítusok világához közelítenek: szomjúságunk van erre mai világunkban. A hangszerelés is ezért tradicionális, s ami nagyon különleges: kifejezetten táncos, s mégis spirituális, hiszen a hagyományos rítusokban a legkomolyabb áhítat s a móka, az ima és a tánc együtt van jelen: „minden körbeér”…

Új lemezünk záró dala, a Béke-ima egy pergő, soknyelvű imádság: lovari, magyar, angol és arab nyelveken különböző nemzetiségű, vallású és nyelvű énekesek énekelnek együtt a Békességért, a népek közötti testvériségért.

Ahogyan régi időkben, lemezbemutató ünnepünkön is szeretnénk minél több úton pezsgetni a levegőt: muzsikánk mellé ősi-modern tánc-koreográfia, kerengés, s óriásbábos jelenés is várható! S az est közepén, miképp egy mesében, élő szertartásba vezet be a zene sodra. A koncerthez képvarázst sző Szarka Fedor Guido grafikus-művész barátunk, s Bodóczky Antal, a MOME filmes tanára, valamint Bognár Zsolt, az Everness Fesztivál fényvarázs-mestere.

Az esten fesztiválba illő hangulattal találkozhatunk: a Fonó tereit népi kelmék fogják színesíteni, az Ambrozsóky Tanya házi sajtjaiból lehet csemegézni, s egy egészen különleges programmal folytatódik a műsor: a „Népek Táncai” táncörvénnyel és táncházzal, hogy lélek s test együtt ugrándozzék felfele! Flamenco, arab, roma, moldvai és szabadon forgó táncok egy körben, élő muzsikaszóra! A táncházat egy közép körüli kerengő tánc nyitja és zárja: hiszen e muzsika ezt az utat kutatja befelé s felfelé…”

Muzsikál a HolddalaNap Zenekar:

Balogh Guszti (ének)

Draskóczy Lídia (hegedű)

Gábos Barna (bambusz-és fa fuvolák)

Gulyás Anna (ének)

Szlama László (ének, koboz, citera)

Ölvedi Gábor (ütőhangszerek, vokál)

Alex Torres (Perú) (gitár, baglama, vokál)

Vajdovich Árpád (basszusgitár, nagybőgő, vokál)

 

és vendégeik:

a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Gaudete Gyermekkara

Gerzson János (ud, baglama, ney)

Kerényi Róbert (töröksíp, furulya)

Guessous Majda Mária (ének, baglama)

Orbán Johanna (ének)

valamint

Mikó Dávid és Podmaniczky Dorottya (tánc)

 

Program:

19:00 – 20:30 – HolddalaNap lemezbemutató koncert

20:45 – 23:00 Népek táncai táncház

Roma, moldvai, arab, flamenco, és szabadon forgó táncok tánctanítással élő muzsikaszóra a HolddalaNap Zenekarral és vendégeivel




Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása