2018.05.06. 14:03 – sz.ági.

Több annál, mint egy egyszerű csendkirály - Ilyen a Hang nélkül című horror

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

a_quiet_place_screenshot_20171117194240_1_original_760x425_cover.jpg

A legtöbb ember által csak Jim Halpertként ismert John Krasinski a The Office-ból rendezett egy horrort, amiben feleségével, Emily Blunttal főszerepel. Nagyon egyszerű az alapkoncepció: a hang halál, a csend túlélés. Nem a véres jelenetekre alapoz, annál sokkal ügyesebben kelt feszültséget.

Ez az a film, amiben tényleg érdemes csendben maradni és a közönség meg is teszi ezt, mert úgy érzi, ezzel a szereplőknek is segít és neki se eshet baja, ami olyan, mintha magunk is felelnénk kicsit a film történéseiért. A Földet fura lények szállják meg, akik legyilkolták az emberiség nagy részét. Az egyetlen amire támadnak, azok a hangok, ezért rohadt nagy kussban kell létezni, ha valaki túl akar élni. Egy házaspár életben marad a létezhetetlennek tűnő körülmények közt és teljesen úgy alakítják az életüket, hogy semmilyen hangot ne kelljen kiadniuk. Mezítláb mászkálnak még a kertben is, hangszigetelt szobákat hoznak létre, kézjelekkel kommunikálnak egymással és csak a legritkább esetben suttognak a másikhoz. A történetükbe már akkor csöppennünk bele, amikor hónapok teltek el az invázió óta, ezért az egész film inkább egy poszt-apokaliptikus élményt dolgoz föl. Ráadásul a feleség terhes, de nagyon hitelesen mutatják be hogyan készül túlélni és megélni a család ezt a kihívást, hogy új életet hozzon egy olyan világba, ahol a halál ott liheg folyamatosan az emberek nyakában és letépi a fejüket egyetlen önhibájukon kívüli ballépés miatt is. A családi dráma legalább annyira jellemző műfaja a filmnek, mint a pszicho-thriller, hiszen előbb utóbb baj fog történni, amit meg kell oldani, már ha meglehet. A sci-fi műfajért az idegen lények felelősek, amiket nagyon sokáig nem is látunk a filmben és amúgy lehet, hogy sokkal bátrabbak lettek volna a készítők, ha nem akarják bemutatni ezeket a klisés, kegyetlennek tűnő, hatalmas, nyálkás végtagokkal rendelkező, furafejű CGI ösztönlényeket. A film mindettől függetlenül alapvetően a horror, amit amúgy nehéz jól csinálni, mert túl egyszerű műfaj, ha úgy vesszük. Az a lényege, hogy nem szabad túlbonyolítani, adni kell egy egyszerű állapotot a nézőnek, amiben komfortosan érezheti magát és ahol nem kell ezer helyre figyelnie. Miután ebbe belesimul a néző, sokkal hatásosabban lehet ráijeszteni és durván kizökkenteni a komfortzónájából.

A Hang nélkül legnagyobb erőssége a baromi jó alapötlet, ami néha tényleg elég ahhoz, hogy egy filmet végig akarjunk nézni. Egyszerűsége révén, még a logikai buktatók is minimalizáltak benne. A színészi játék nem csak azért hiteles, mert a főszereplők a valóságban is egy párt alkotnak, illetve a kislány a filmben valóban süketnéma. A pincében zajló jelenetek megidézik a 10 Cloverfield Lane-t, a kertben felaggatott égők a Stranger Things-et és a kukoricásban rohangáló gyerekek a Jelek című filmet, de elég sok eredetiség szorult így is a moziba. A hibák viszont így is látványosak; a családi dráma nem működik és itt nem a színészekkel van a gond vagy a történettel, hanem például az egyetlen normális hangerővel elhangzó beszélgetésben apa-fia közt, ami kibírhatatlanul mesterkélt, ráadásul a családon belüli feszültségek is hiteltelenek és ez kizökkent. A zene néha előre jelzi, hogy mikor jönnek a szörnyek, pedig a film missziója, hogy rámutasson, mekkora félelem és fegyver egyszerre a csönd.

A film több annál, mint egy egyszerű csendkirály játék és a szereplőket nagyjából egy kezünkön meg tudjuk számolni, de ez is arra szolgál, hogy tudjunk koncentrálni a lényegi dolgokra. A Hang nélkül megfárad a végére, de mégis felüdülés, mert olyan film lett, amiben legalább a kiindulópont más, akkor is, ha néhol tipikus zsánerruhákba van öltöztetve. A film alacsony költségvetéssel valósult meg, ami már többszörösen visszahozta az árát, ráadásul mindössze 36 nap alatt forgatták, szóval nem meglepő, hogy lesz folytatása.


film



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása