2018.05.11. 10:29 – Lángoló Gitárok

Letenni a köveket, levenni a cipőt - Itt a Shaibo első nagylemeze, a Naked Feet

Lángoló Premier

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

img_7621.JPG

Akik nyitottak a szabadon kalandozó, sok forrásból táplálkozó zenékre, bizonyára örömüket lelik majd a Shaibo első nagylemezében, amelyet először itt, a Lángoló Gitárokon hallgathattok meg. A budapesti négyes tagjai egyaránt merítenek a soul, a funk, a rock és a jazz elemeiből, koncepciójukba pedig bármikor belefér egy kis kitekintés más művészetek irányába is. Erről, a Naked Feet album dalairól, és az alkotás folyamatáról is olvashattok a hajtás után, ahol a teljes lemez is rátok vár. (Fotó: Sivák Zsófi)

Alkotni kivételes dolog, kivételes dolgokat alkotni pedig különösen az. Csakis akkor sikerülhet, ha képesek vagyunk teljességgel belemerülni a folyamatba. A flow-élmény zenei nyelvre való lefordítása ösztönözte Szigeti Zsófi énekesnőt arra, hogy barátaival, Cseh Péter gitárossal, Nyitrai Péter basszusgitárossal és Klausz Ádám dobossal 2015-ben életre hívja a Shaibot.

Az energikus és friss csapat elkötelezett az igényes zenei megszólalás mellett, de nyitott más művészeti ágakra is. Ezt mutatja például a közreműködés Kemény Zsófi költővel, a saját, egyedi fényfestésű, egész teret beborító vizuál megálmodása, vagy a különböző divattervezők által készített fellépőruhák. Stílusuk a funk dögösségét egyesíti a rock erejével, a szívszorító artpopot a jazz kifinomultságával, de kerüli a puszta eklektikát. Hatással volt rájuk például a Hiatus Kaiyote, Erykah Badu, Q-Tip vagy a Red Hot Chili Peppers, az indulásuk óta eltelt időben pedig olyan előadók társaságában koncerteztek, mint a Kéknyúl, Antonia Vai vagy a Jónás Vera Experiment.

A Shaibo dalai és szövegei Szigeti Zsófi énekesnő élményeiből táplálkoznak, melyek olykor vidámak, máskor keserűek, azonban sosem hiányozhat belőlük egy cinikus él, egy önkritikus gondolat. Zsófi a dalszerzés által nem pusztán megénekelni szeretné az életét, hanem egyúttal letenni a köveket, felszabadulni és kiteljesedni a flow-ban, majd az alkotást legőszintébb formájában szabadon engedni.

A 2016-ban kihozott Coralium EP után a zenekar hároméves működésének újabb mérföldkövéhez ért az első nagylemez képében, amelynek elkészítésében az is segítségükre volt a Hangfoglaló Program támogatása is, amit tavaly nyertek el. 

Szigeti Zsófi így beszélt a debütáló albumról:  

A Naked Feet album dalai 2017 tavaszától egészen 2018 januárjáig íródtak. A dalok magja mindig egy “emésztési folyamata” vagy “kicsapódása” valamilyen élménynek, legyen az egy teljesen hétköznapi gondolat, vagy egy óriási változás megélése. Számomra mindig minden dal születése egy-egy teher vagy feladat letevésével jár, mintha a szám készülése közben egyre könnyebb és könnyebb lennék. Ez nagyon jó érzés, ezért beállt egy ilyen működés nálam, hogy a kreativitásomat a saját lelkem könnyebbítésére használom, és ez egy öngerjesztő folyamat. Amikor az első pár dal már kész volt (Day by Day, Night Out, Gypsy, Coco) azt gondoltam, hogy ez egy egyértelműen vidám pop lemez lesz. Valahol kicsit aggódtam is, hogy túl egyoldalú lesz a hangulatvilág - és ekkor jöttek az olyan hónapok, amelyek hatására kiszakadt belőlem a “Drossy Days” vagy a “The Giant Mouse”. De az összes dal szövegében és zenei szövetében egyaránt ott van egy pici él, egy kis cinizmus.

A lemez címadó dala a Naked Feet. A felvétel előtt pár héttel fejeztem be a megírását, tehát ez a legfrissebb dal. Ez a szerzemény teszi fel a pontot az elmúlt egy évre. Ez volt a hiányzó láncszem, a legfontosabb gondolat, amit mindig el akartam mondani. Ez a dal a legőszintébb állapotról szól. Megvan a fejemben a kép, amikor még nagyon pici voltam, és vártam a hétvégéket, amikor tudtam, hogy a szüleim otthon lesznek velem egész nap. A reggelt lehet ágyban tölteni, méghozzá az ő hatalmas francia ágyukban, és anyukám pedig ágyba hozza a kakaót. Nos, ezek voltak azok a reggelek, amikor felébredtem és mezítláb átcsámpáztam a szüleim szobájába. És ahogy csattogott a lábam a padlón, számomra az a hang az az emlék az, ami életem legőszintébb létformája volt eddig, a Naked Feet ezt örökíti meg. Hogy milyen zenét írni nekem ma. Visszamegyek abba a létformába, leveszem a cipőm és nem javítgatok semmit, minden úgy van, ahogy legelőször volt.

Nincs más hátra, kezdjetek ismerkedni a dalokkal! A Naked Feet album lemezbemutató koncertje május 19-én lesz az A38 kiállítóterében. További információk a koncert Facebook-eseményén


budapest premier jazz funk magyar pop rock hír soul lemezpremier shaibo



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása