2018.06.26. 10:51 – Lángoló

A cigányzene szabadsága - Új klip a Karaván Famíliától

Lángoló Premier

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

karavan_familia.jpg

A Kawalcade című album a Karaván Família együttes új produkciója. Az album kötelező mindenkinek, akit vonz a balkáni életérzés vagy a cigányzene szabadsága. Az új repertoár a műfaj modern megközelítése, amelyben a nyelvi sokszínűség mellett (romani/cigány, magyar, angol, arab, francia, török, szerb, román, spanyol, hindi nyelvű dalszövegek) a stílusok kavalkádja alkot egységet. A balkáni cigányzenéktől megszokott mámoros jókedv finom zenei ízléssel közvetítve kerül tálalásra a különleges családi zenekar előadásában.

A Karaván Família hagyományait folytatva a hangszerelés valamint a ritmusok őszinték és autentikusak, ellenben a hangzás megfiatalodott: aktuálisabb és dinamikusabb lett. Ezek a dalok nem kereskedelmi céllal készült egynyári slágerek, még ha némelyik alkalmas is lenne rá, hanem valóban érezni rajtuk a bátor kísérletezést és a műfaj iránt érzett szeretet. A Karaván Família nem másolja a tradicionális zenei szerkezeteket és hangulatokat, hanem magától értetődően használja.  

Az új repertoár zenei sokszínűsége nem nélkülözheti a zenekar felállásának bővülését. Az eddig megszokott hangzás (a négy ének, gitár és esetenként a szaxofon vagy harmonika) mellett az elektronikus zene eszközei, valamint dobfelszerelés és basszusgitár egészíti ki a színpadképet. A legfontosabb összetevő azonban, a család által kialakult őszinte és egyedülálló, bensőséges atmoszféra a színpadon továbbra is változatlan.

A lemezen hallható Khiromant című dal műfajilag nehezen behatárolható. Az ének egészen elégikusnak, néhol már-már melankolikusnak tűnne, a zenei alap kavargó vidámsága, bohókás hangulata miatt azonban nem nevezhetjük szomorúnak. Erőteljesen érződik, hogy a Karaván Família munkája a Khiromant, és nem csak a könnyen felismerhető és karakteres énekhangok miatt. Van benne valami a familiaritásból, valami közösségi, ami helyenként kórusszerűen teszi életérzéssé az egyéni szólamokat is. A dal mondanivalója éppen olyan összetett, mint a zenei szerkezet. Fő motívumai a romániai “szirba” és a jellegzetes indiai “Pandzsábi” ritmus, melyeket különbözőségük ellenére könnyedén egységgé formál a zenekar.

Ebben a videoklipben a Karaván Família azt mutatja meg, hogyan állítja színpadra és játsza élőben az új Kawalcade projekt dalait. A klipet a Fonó készítette.


premier folk hír népzene világzene karaván família



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása