2012.05.26. 17:39 – Lángoló Gitárok

Őket nézhetjük ma az Eurovízión

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Mivel az Eurovízió sokkal inkább tévés showműsor, mint zeneileg ténylegesen értékelhető esemény, így nem sokat foglalkoztunk itt a Lángoló Gitárokon a versennyel. Azonban akárhogy hadakozunk ellene, ma este az azerbajdzsáni Bakuban tényleg dalokat adnak elő, amiket ugyan legtöbbször giccsbe oltott gagyiba fojtanak, de ettől még zene szól a tévé hangfalából. Ráadásul mindig azon nyavalygunk, hogy nem énekeseket, hanem dalokat kéne versenyeztetni, közben meg kiszúrja a szemünket a legnagyobb ilyen jellegű műsor (már a neve alapján), ahol ráadásul még olyan csapat is felbukkant annak idején, mint az ABBA. Hát tessék, ők versenyeznek ma az azeri fővárosban. (Fotó: MTI/AP/Szergej Ponomarjov)

Engelbert Humperdinck - Love Will Set You Free (Anglia)

Engelbert Humperdinck gyakran viccel azzal, hogy Elvis tőle lopta az imidzsét. Ha ez nem is igaz, a kora megvan hozzá, ugyanis idén 76 éves az angol induló, aki eladott vagy 150 millió lemezt, nyert több Grammyt is, illetve most ő lesz az Eurovízó történetének legidősebb férfi fellépője.

Compact Disco - Sound Of Our Hearts (Magyarország)

A kissé meghurcolt, a fenti képen is szereplő Compact Discóról azt írtuk a magyar döntősöket figyelembe véve, hogy őket még jónak is lehet titulálni a többiekhez képest. Állítólag Bakuban épphogy bekerültek a főshow-ba, de emellett többen dicsérték is őket, még ha közel sem akkora a lelkesedés, mint mikor tavaly Wolf Kati mellett lényegében egy emberként állt ki az ország. A Compact Disco a harmadik helyet tűzte ki célul, ami elég ambiciózus terv, de majd este kiderül mi a valóság.

Rona Nishliu - Suus (Albánia)

Miután a Compact Disco megpróbálta felrázni a Humperdinck alatt túlságosan elszendergő közönséget, jön az anyanyelvén éneklő Rona Nishliu Albániából, aki nem csak popénekesnő, hanem experminetális jazzben is utazik, plusz majdnem olyan extrém, mint Björk. Ő az első koszovói albán, aki indul az Eurovízión. Pont az elődöntőben való fellépése alatt történt Albániában egy sok halálos áldozattal járó busztragédia, ami miatt Nishliu dalát alig nézték honfitársai, ám ez végül nem befolyásolta a döntőbe jutását.

Donny Montell - Love is blind (Litvánia)

Az biztos, hogy Donny Montell dalszerzői a litván George Michaelt akarták összerakni, mikor megírták a Love is Blind dalt. A Donatas Montvydasként született 25 éves énekes egy ottani tehetségkutatóban tűnt fel, és már háromszor is indult Litvániában az Eurovíziós bejutásért, de csak most sikerült neki, most viszont a döntőig menetelt.

Maya Sar - Korake Ti Znam (Bosznia-Hercegovina)

Montell akrobatikus ugrándozása után ismét lassúzhat majd Baku közönsége, jön Maya Sar, aki a saját maga szerezte Korake Ti Znam című dalt adja elő anyanyelvén. Már többször járt amúgy az Eurovízió döntőjében, de mindig csak a háttércsapat tagja volt.

Buranovskiye Babushki - Party For Everybody (Oroszország)

Ha nem is nyerik meg a versenyt (bár az esély nagy rá), de az biztos, hogy az Oroszországot képviselő udmurt asszonykórus mulatós diszkóritmusban előadott dalára fognak a legtöbben ugrálni az azeri fővárosban. A nagymamák rendkívül népszerűek Oroszországban, egyszer már indultak is az ottani eurovíziós válogatáson, amin ugyan nem jutottak túl, de a rá következő években bejárták az egész országot a mulatós feldolgozásaikkal, amik között még Beatles- vagy, Queen-dalt is találunk. Mellesleg a Buranovskiye Babushki egyik tagja miatt nem az angol Humperdinck minden idők legidősebb eurovíziós indulója, még ha csak pár hónappal is veri őt az udmurt nagymama.

Gréta Salóme & Jónsi - Never Forget (Izland)

Ha egy kicsit jobban be lenne torzítva a gitár, akkor Gréta Salóme és Jónsi (nem, nem a Sigur Rós-os Jónsi) közös, Never Forget című dala a szimfonikus metálosak nagy kedvence lenne, de még így is valószínűleg őket favorizálják majd a Bakuban induló előadók közül a rockerek. A főnök itt Gréta Salóme, Jónsi viszont már szerepelt az Eurovízión, 2004-ben indult Törökországban, ami után befutott énekes lett Izlandon.

Ivi Adamou - La La Love (Ciprus)

Ivi Adamou a görög X-Faktorban tűnt fel 2009-ben, ezen kívül kb. csak azt lehet róla elmondani, hogy kijött egy EP-je, illetve hogy ő lesz az első szombat este, aki igazi diszkót varázsolhat a bakui csarnokból.

Anggun - Echo (You And I) (Franciaország)

Kicsit szofisztikáltabban folytatja majd a táncoltatást az indonéz származású francia Anggun. A 38 éves énekesnő már nagy sztár volt Dél-Kelet Ázsiában, mikor úgy döntött, hogy Európába költözik, ahol London és Amsterdam után Párizsban kötött ki Céline Dion producerénél, akivel Franciaországban is nagy sikereket ért el. A 15 éve francia állampolgár Anggun jelenleg a legtöbbet játszott francia nyelven éneklő előadó a világon, ami természetesen reményt ad az eurovíziós végső sikerre.

Nina Zilli - L'Amore È Femmina (Out Of Love) (Olaszország)

Az Amy Winehouse-t és Duffyt idéző olasz Nina Zilli számít az egyik legnagyobb favoritnak a versenyen, és bár a dalában szinte semmi eredetiség nincs, elég jó ahhoz, hogy tényleg ott legyen a dobogón. Na meg persze jól jön ehhez az olasz végzet asszonya imidzs is, amivel férfi nézőket tudja maga mögé állítani.

Ott Lepland - Kuula (Észtország)

Az észt Ott Lepland ugyan már gyermekkora óta ismert előadó, igazi hírnevet a helyi tehetségkutatós műsorokban szerzett igazán, így került az Euróvíziós indulók közé, ahol saját dalával nevezett, ami persze ettől még elég unalmas.

Tooji - Stay (Norvégia)

Nem lehet ráfogni a norvégokra, hogy valami nagyon nemzeti énekest küldtek volna Bakuba. Tooji ugyanis nem csak, hogy nem néz ki sem vikingnek, sem black metálosnak, a zenéjében sincs semmi északi. Persze a Touraj Keshtkarként, Iránban született előadótól ilyeneket ne is várjunk, arabos beütésű eurodiszkót viszont annál inkább.

Sabina Babayeva - When The Music Dies (Azerbajdzsán)

Tavaly az azerbajdzsáni páros nyerte az Eurovíziót, így idén Sabina Babayeva hazai közönség előtt duplázhat országának, bár a fogadóirodák nem igazán adnak neki esélyt. Babayeva egyébként 2008 óta minden otthoni válogatón elindult, most pedig be is jutott a döntőbe. Egyébként hiába hazai a közönség, Babayeva angolul adja majd elő drámainak szánt dalát.

Mandinga - Zaleilah (Románia)

A Mandinga ugyan egy zenekar, de valószínűleg a hét tagból hatot csupán az énekesnő Elena kísérőinek néznek a legtöbben. A 10 éve indult együttes a kubai és a román zenét szeretné valami táncolható eleggyé gyúrni, de hogy a Zumabaórákon kívül hol halljuk majd még a Zaleilah-t, az nagy kérdés.

Soluna Samay - Should've Known Better (Dánia)

A dán Soluna Samay már hatévesen az utcán énekelt apja mellett, akivel bejárták az egész világot. Állítólag már 10 évesen saját dalokat írt, ennek ellenére a most előadott Should've Known Bettert az a dán Remee írta, akinek köze van Jamelia által sikerre vitt Superstar című dalhoz is.

Eleftheria Eleftheriou - Aphrodisiac (Görögország)

Eleftheria Eleftheriou nem éppen a bajszos görög nő mintapéldánya, de ennek ellenére nem igazán esélyes a végső győzelemre. Ahogy sok más itteni induló, ő is tehetségkutatóban tűnt fel, egész pontosan az X-Faktor görög kiadásában, amit ugyan nem nyert meg, de ettől még indították az Eurovízión.

Loreen - Euphoria (Svédország)

A szintén tehetségkutatós, marokkói származású svéd Loreen számít az idei Eurovízió legnagyobb esélyesének. Euphoria című dalát egyszerre énekli és pantomimszerűen táncolja, ami kétségkívül hatásosan mutat a tévékészülékeken. Ráadásul ez is a mostanság újra divatos, teátrális house-os diszkó stílusban fogant, úgyhogy tényleg ott lehet az élen a 28 éves, egzotikus szépségű énekesnő.

Can Bonomo - Love Me Back (Törökország)

Saját dalával lép majd színpadra a török Can Bonomo, aki ugyan angolul énekel, de telerakta népzenei elemekkel is az így már egészen mulatósnak ható Love Me Backet. Első nagylemeze egyébként tavaly jelent meg Törökországban.

Pastora Soler - Quédate Conmigo (Stay With Me) (Spanyolország)

A 33 éves Pastora Solerrel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy dalát az a Thomas G:son írta, akit nyugodtan nevezhetünk az Eurovízó dalszerzőjének, lévén hogy a mostani legnagyobb esélyes svéd énekesnőnek is ő szerezte a számot, de ezeken kívül is 58 olyan dalban volt vagy van benne a keze világszerte, ami a dalverseny megnyerését tűzte ki célul. Soler egyébként hazájában, illetve a dél-amerikai országokban ismert elsősorban, és nem sok esélyt adnak neki a fogadóirodák.

Roman Lob - Standing Still (Németország)

A németek tavaly és két éve is olyan dallal indultak, amik némileg kilógnak az Eurovízió giccses gagyija közül, inkább bolondosnak lehet azokat nevezni. Sőt, 2010-ben Lena meg is nyerte az egész versenyt, aminek eredménye az lett, hogy 2011-ben is ő képviselte a németeket. A Bakuban fellépő Roman Lobbal sincs igazán baj, de ettől még a dal alapján nem fogja megnyerni a döntőt.

Kurt Calleja - This is the night (Málta)

A máltai Kurt Calleja is próbálkozik már egy ideje az Eurovízióba való bejutással, ami most sikerült is neki, a dala pedig olyan, mintha Rick Astleynek írták volna annak idején, persze csak ha leszámítjuk a dubstep betétet.

Kaliopi - Crno i Belo (Macedónia)

Kaliopi Bukle nemes egyszerűséggel Macedónia legnagyobb sztárja. Már 1996-ban indult az Eurovízión, de akkor kiesett az elődöntőben. Most újra próbálkozott, be is jutott, úgyhogy ha anyanyelvi dalával meg nem is nyeri a versenyt, legalább egy lépcsőt feljebb lépett. Ráadásul rockereknek is jól jöhet (ha egyáltalán eddig kitartanak), hogy a Crno i Belo című dalban még torzított gitár is van, még ha az úgy is hangzik, mintha egy hajnyírógép kapcsolgatásával riffelnének.

Jedward - Waterline (Írország)

A hülyehajú írekre tavalyról sokan emlékezhetnek, talán jobban, mint bárkire a 2011-es felhozatalból. Ennek ellenére persze nem nyertek, de úgy tűnik tetszik nekik ez a nagy buli, úgyhogy Bakuba is a túlmozgásos ecsetfejűek mentek. Ja, és ők is az X-Faktorban tűntek fel 2009-ben, azóta pedig még tévéműsoruk is van.

Željko Joksimović - Nije Ljubav Stvar (Szerbia)

Ha valakinek, akkor Željko Joksimovićnak van tapasztalat az Eurovízióval. 2004-ben, előadóként lett második helyezett, 2006-ban és 2008-ban mint szerző lett harmadik illetve hatodik, ráadásul utóbbit pont Belgrádban rendezték, ahol még a műsort is vezette. A fogadóirodák most a negyedik helyre prognosztizálják a 40 éves énekest, aki hatalmas sztárnak számít Szerbiában.

Gaitana - Be My Guest (Ukrajna)

A dúskeblű Gaitana sem néz ki tősgyökeres ukránnak, amire magyarázat lehet, hogy fele részben kongói vér csorog az ereiben. Miután megnyerte a helyi döntőt, többen ki is akadtak a származása miatt, mondván, hogy Gaitana nem tudja megfelelőképpen képviselni az országot. Ennek ellenére ő az egyik legnépszerűbb popsztár Ukrajnában, ahol már hat nagylemezt is megjelentetett. Az Eurovízión hallható, dubstep részt is tartalmazó diszkódalt saját maga szerezte.

Pasha Parfeny - Lăutar (Moldova)

A moldáv Pasha Parfeny is egy tipikus Eurovíziós dallal lép fel Bakuban: a mulatós népies poppal. A csomó hazai díjjal büszkélkedő Parfenynek sem ez az első eurovíziós kalandja, de ez az eddigi legsikeresebb, mivel most legalább kijutott a rendező országba.


eurovízió hír dalverseny



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása