2008.11.04. 19:09 – _fá_

Peter Bjorn and John – Seaside Rock

A popzenekarok többségének hatványozottan nem tesz jót, ha pár jól sikerült dalcsokor után elhiszik, hogy mostantól ők fingják a passzátszelet. Az északiakra ez különösen vonatkozik, elég csak Björk (jó, ő nem zenekar) elérdektelenésére gondolni, de sajnos az egyébként bármikor remekül teljesítő Hellacopters is képes volt akkora csinnadrattát csapni a feloszlása körül, mintha ők lennének a Beatles. Említhetném a már zsenitudattal születő Sigur Róst, de elég jó ütőkártya a finn metál színtér szinte bármelyik tagjának ide hozatala. Peter, Bjorn és John is ilyen mostantól.

Nemrég még megírták 2006 legjobb dalát, ami megérdemelten tarolta le a világot, és hozta meg a triónak a népszerűséget. Erre ahelyett, hogy sütkéreznének a népszerűségben, és kiaknáznának minden lehetőséget a jól kialakult stílusukban, úgy gondolták, itt az ideje megreformálni a dolgokat. Ez a feladat az utóbbi sok időben sikerült mondjuk a Radiohead-nek, és a Talk Talk-nak (bár ez utóbbi kommerciálisan bele is bukott a buliba). Hogy Péterék is szopóágra kerültek, így nem meglepő.

Az eredmény: semmi fütyörészős, keserédes hangulatú, kicsit könnyűdrogos jellegű dal, helyette van építkezés, és sok-sok monumentálisnak szánt dalszerkezet. Ráadásul szinte teljesen instrumentális, ez pedig szinte garantálja a hangzóanyag unalomba fulladását. Félreértés ne essék: a Seaside Rock nem rossz, de ettől még közel sem jó. Ha beteszem a lejátszóba, és elkezdek közben sültkrumplit odaégetni, vagy híreket nézegetni, működik a produkció. De könyörgöm, ez volt az a zenekar, ami kiadta az egyik kedvenc sétalemezemet, erre előállnak 40 percnyi liftzenével, és mintha ez nem lenne elég, még azt is beadagolják, hogy ők most mekkora művészek lettek, tágítják a határokat – figyelmen kívül hagyva a tényt, hogy a határok azért is vannak olyan jól felrajzolva, hogy a kevésbé innovatív gyerekek tudják, hol lehet biztonságosan mozogni.

A mélypont a Norrlands Riviera, amiben laza 5 percig nem történik semmi azon kívül, hogy valami hülye nyelven beszél egy nő (?), és alatta van pár visszhangosított zongoradallam. Na meg az elmaradhatatlan sirályhangok, amelyekkel próbálják hozni az elvágyódó hangulatot.

Ha kiadófőnök lennék, valahol itt lenne az a pont, amikor kidobnám a cd-t a lejátszóból, betenném a Young Folks-ot, és közölném, hogy kotródás a stúdióba írni pár ilyet, mert különben már pakolhatják is Myspace-re a cuccokat kiadókeresés céljából. Csalódás ez a javából, a „nagy erőlködésnek szarás a vége” helyzetnek minősített esete.

Kiadó: Columbia/Almost
Év: 2008
Link: www.peterbjornandjohn.com

Szerintünk: (1,5/5)
Szerintetek: (3,5/5)

lemezkritika pop peter bjorn and johnKommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

martianhellacopter 2008.11.26. 17:56:42

Off ugyan, de hozzászólnék.

Milyen csinnadrattára is gondoltál? Nem értem pontosan. Korántsem volt úgy hájpolva, mint a legtöbb dolog, ami történik és történt "ez mekkora lesz" címszó alatt...mellesleg ha ezt a hájpot soknak tartod, legyen. Ennek azonban pontosan ugyanakkora volt a lángja, mint a füstje, a saját bőrömön tapasztaltam.

Mindennek tetejébe: iszonyat nagy szerepük volt abban, hogy a Európában újra feltámadt anno a rakenroll. Plusz 13 (vagy 14, kinek mi tetszik) éven keresztül mást se csináltak, csak folyamatosan pakolták az asztalra a jobbnál jobb dalokat.
Mi is tehát azzal a probléma, hogy főként a saját weboldalukon és a myspace-en közölték a fontosabb dolgokat?

Szerintem ahhoz képest igencsak csendesen búcsúztak el, mint amit a kvalitásaik és érdemeik alapján megtehettek volna.

martianhellacopter 2008.11.26. 17:57:48

A The Hellacopters-re gondoltam persze, ha valakinek nem jönne le :o)

_fá_ · http://www.langologitarok.hu 2008.11.26. 20:31:53

nekem az rémli khogy kiadtak egy búcsúalbumot, ami után volt egy búcsúturné, ami után egy búcsú koncert és azután mégegy, megmég dévédé meg ilyesmi. ez nekem nagy hepaj, sokkal stílusosabb aztm ondani hogy "szevasztok gecik" és feloszlani.

martianhellacopter 2008.11.27. 16:37:00

Persze, embere válogatja, ez igaz.

Szerintem ez nem akkora hepaj, nem reklámozták szét mindenhol. A turné utolsó állomásai voltak az ún. búcsúkoncertek, Stockholm-ban a Debaser Medis-ben. HD közvetítés myspace-en volt; DVD, Cream Of The Crap 3. lesz, ez is igaz.
"Szerintem ahhoz képest igencsak csendesen búcsúztak el, mint amit a kvalitásaik és érdemeik alapján megtehettek volna."
Sok más zenekarral ellentétben, akik egy nagy darab nullát adtak a zenének. Lásd pl. Coldplay, de említhetnék még tonnányi zenekart. Pénz van bennük, spiritusz meg zéró.
Jah ide még annyit, hogy nem nyilatkozgatnak összevissza kéthetente mást. Eldöntötték, megmondták és állták a szavukat...

Adni a zenének és nem csak elvenni a tortából - hangsúlyozom - nem műfajfüggő.

Volt egy mondás a 70-es években a legnagyobb bandákkal kapcsolatban: The Beatles, The Stones and The Ramones.

Magam részéről hozzáteszem, hogy: The Hellacopters.

Ízlések és pofonok...és ez így van jól.

Lint09 2009.03.18. 00:41:01

Szerintem jó lemez lett a Seaside Rock. Instrumentális,kisérletezős,dallamos, kellemesen szép zenei trip, egy zseniális zenekartól. Peter, Bjorn and John szopóágra került-e? Nem hiszem. Amúgy meg ha nem lett volna a Writer's Block, azon belül is a Young Folks, akkor te nem írtál volna róluk ien tudatlan,szar kritikát, mert fogalmad nem lenne erről a zenekarról.Ja még annyit, hogy még egy albumnyi cuccot március 30-án kiadnak Living Thing címmel. Kurvára várom majd arról is a kritikádat.
Utóirat: Megjegyzésed csak előzetes moderációt követően fog megjelenni....No Comment

Dankó Gábor 2009.03.18. 08:15:21

@Lint09: nincs előzetes moderáció, de ezt te is biztos észrevetted, mivel a kommented rögtön kikerült. nem tudjuk miért írja ki a blogmotor ide a kommentmező alá.

Lint09 2009.03.18. 19:50:37

Jaja,észrevettem.
Okés,rendben.