2008.11.21. 20:36 – dg

Üzemzavar

Biohazard @ Diesel, 2008.11.20.

Amilyen rosszul indult, olyan jó lett a vége. Evan Seinfeld néma monitorládája majdnem tönkretette az egész estét. A doboz csak a harmadik szám után javult meg, addig mindenki attól retteghetett, hogy a Biohazard levonul a színpadról, és befejezi az egészet. A levonulás amúgy meg is volt a nyitó Shades Of Grey után (állítólag az öltöző is kapott a dühből), aztán már csak a színpadon gyalázták a monitorkeverőst. A közönség pedig örülhetett, hogy legalább a ráadás alatt úgy szólt kifelé a cucc, ahogy végig kellett volna.

A technikai nyavalya mellesleg csak még különlegesebbé tette a fellépést. Megtudhattuk, hogy Seinfeld lényegében egy köcsög rocksztár, aki a legalpáribb módon kezeli a színpadi bajait, hogy Billy Graziadei az ő teljes ellentéte szerény, szimpatikus viselkedésével, hogy Bobby Hambel egy egyszerű, de szeretnivaló csóka, és Danny Schuler… na őróla nem tudtunk meg semmit, ő csak dobolt a háttérben betonbiztosan.

Hivatalosan a Diesel Klub nem volt tele, de a koncertteremben már egy tűt nem lehetett leejteni, nemhogy a későn érkezőknek bejutni. A küzdőtőr konkrétan teljesen bemozdult a kezdésnél, annyira nyomult mindenki. Ez annak fényében nem meglepő, hogy 14 évvel ezelőtt a Petőfi Csarnok nagytermének még a leghátsó részénél is ugráltak az emberek ugyanerre a zenekarra. Ha azt nézzük viszont, hogy ez az európai turné többnyire olyan 200-300 fős közönség előtt zajlik (legalábbis egyes hírek szerint), akkor a nálunk elért cirka 800 fő már igen szép teljesítménynek számít. Annak fényében meg pláne, hogy a „90-es évek zenekarainak 2008-as nosztalgiaturnéi” közül magasan ez vitte nézőszámban a prímet. Minőségben is csak azért előzi meg a Helmet, mert Page Hamilton sokkal-sokkal szimpatikusabb ember, mint Mr. Tera Patrick.

Nem meglepő módon kizárólag az első három lemezről játszottak csak, a legnagyobb őrjöngés pedig a State Of The World Address dalaira volt. Számomra fájó, hogy pont a Tales from the Hard Side-ot (illetve ezt is) cseszték el a monitoros kínlódással, de simán kárpótolt mondjuk a Love Denied, amiről most már örök életemben ez a videó jut majd az eszembe, miközben könnyes szemmel siratom tinédzserkorom éveit.

Az este amúgy a visszatérő Bobby Hambelről szólt, őt éltette a közönség számtalanszor, amit a gitáros bősz hajlongással, köszönömözéssel viszonzott, na meg azzal, hogy a legvégén bejelentette: jövőre jönnek vissza, hogy bemutassák az új Biohazard stúdióalbumot.

(Fotók: Dankó János)

Szerintünk: (4,5/5)
Szerintetek: (4,8/5)

rock metál koncertbeszámoló biohazardKommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Les_Pool 2008.11.27. 16:50:02

Nos erről az estéről nekem is megvan a különvéleményem... talán hiba volt a Biohazard részéről, hogy a road-ok álltak be helyettük és azt sem túl profin végezték el, így amikor a Bio színpadra lépett, nem csak hogy a monitorok nem szóltak rendesen (nem csak Evan, hanem Billy is folyamtosan jelzett a montirokeverősnek.) hanem a mikrofonok is gerjedtek. A zenekar próbálta megoldani a helyzetet, de amikor a tökéletes hozzá nem értéssel találkoztak feladták, ekkor vonultak le. (Mint utóbb kiderült, a hely Magyarország egyik "legvitatottabb képességű" hangosító cégével dolgoztatott, de hát a pénz nagy úr, az olcsó húsnak meg híg a leve.)
Billy énektémáinál nem egyszer tapasztaltam, hogy ő tolja veszettül a színpadon, csak éppen kifelé nem szólal meg. Egy normális technikai szolgáltató cég, képzett, gyakorlott hangmérnökökkel az első szám felére beállt volna.
A folyamatosan jelenlévő technikai problémákat a Biohazard próbálta áthidalni és ennek fényében igazán tiszteletreméltó, hogy olyan hangulatú bulit csináltak, mint amilyent sikerült a végére. Lehet, hogy Seinfeld nem egy jó arc, bár ha 20 év után egy reunion keretében szeretnék valamit nyújtani a közönségnek és ez elbukik egy gagyi hangos stábon, én is ideges lennék. Mindezt úgy, hogy tudjuk a 6.000 Ft-os belépővel ez a reunion biztos, hogy nem a hatalmas kaszáról szólt.

A Biohazard nem a mai huszévesek kedvence, nagyon sokan voltunk ott a harmincas korosztályból, ránk meg jellemző, hogy már van valamiféle egzisztenciánk és életünk, így többségünknek anyagilag kibírhatóbb, hogy az ember egy ilyen bulit Bécsben, vagy Németországban nézzen meg. Magyarországon tendencia lett, hogy az emberek akkor is bejönnek a bulira, ha gáz cuccal, gáz személyzettel csinálják meg. Ez a "mindent letolunk a torkotokon" hozzáállás nagyon nem szimpatikus, így a következő ilyen jellegű bulit biztos, hogy külföldön élvezem.

the dawg 2008.11.27. 22:34:41

érdekes én máshogy hallottam. azért az sem véletlen, hogy pár éve egyesek a viselkedésük miatt még jól pofán is baszták őket.

Les_Pool 2008.11.28. 09:20:15

Ez nem függ össze azzal, hogy a hangosító stáb nem tudta megoldani a "színpadi bajait". Különben sem sörözni-bratyizni mentem oda a Biohazard-dal, hanem hogy lássam-halljam őket zenélni, absz. nem érdekel, hogy jó arcok-e, vagy sem.

A társaságunkból egy hangmérnök srác, amikor belépett a terembe és meglátta a M..... Audio hangfalakat már fogta a fejét, hogy "Úristen ....-ék csinálják? Most menjünk haza!" Ez persze nem a M..... Audio-t minősíti, az állítólag jó cucc, hanem a szolgáltató céget. Még azt is feltételezhetnénk az ördög ügyvédjeként, hogy "szakmai féltékenység" szólt az ismerősömből, de akkor miért is "Üzemzavar" a poszt címe???