2008.12.13. 10:12 – frostdemon

Népzenei hardcore

Yava – Folcore
(Edge)
2008

A Yava nem friss zenekar, csak éppen most jutott el odáig, hogy kiadja első nagylemezét. Ráadásul elég érdekes koncepció mentén indult el a volt VHK-tagokat is soraiban tudó csapat, nevezetesen a népzenét és a punk-hardcore-t próbálják ötvözni sajátos felfogásban. Lássuk, sikerült-e?

Szerintünk: (4/5)
Szerintetek: (4,7/5)

lemezkritika rock világzene yava folcore2008.12.12. 15:07 – lánggitár

Nyári AC/DC-stadionturné

Akinek nem jutott jegy a jövő tavaszi budapesti AC/DC-koncertre, az most készülhet ismét a vásárlásra, mivel, mint az várható volt, a zenekar folytatja európai turnéját, csak a helyszíneket cserélik nagyobbra. A jelenlegi állás szerint hozzánk legközelebb Bécsben lépnek majd fel az Ernst-Happel Stadionban május 24-én, viszont ezután van egy nagy lyuk a dátumok között, úgyhogy talán…de inkább nem találgatunk. Jegyinformáció egyelőre még nincs, a dátumok viszont itt vannak (a jó kis kalózvideó után):


rock hír acdc2008.12.12. 13:49 – lánggitár

Deftones - Chi Cheng még mindig kómában

November elejei autóbalesetét követően Chi Cheng, a Deftones basszusgitárosa még mindig kómában fekszik. A zenekar többi tagja elmondta, hogy nincs semmi jelentős változás az állapotában. Múlt héten átszállították egy speciálisan csak traumás agysérültekkel foglalkozó korházba, ahol a zenekar, és a hozzátartozók szerint is a legjobb kezekben van. „Folytassátok az imát testvérünkért, és köszönjük a sok szeretetet, támogatást, amit kapunk.” – áll a közleményben.


rock metál hír deftones chi cheng2008.12.12. 13:12 – sixx

Hétvégi disztroj

Volt egyszer egy rockzenekar, amit Guns 'n Rosesnek hívtak, annak meg egy énekese, bizonyos Axl, aki nem nagyon szerette, ha az első sorokból fotózzák. Miután az egyik St. Louis-i koncerten egy renitens rajongó csak nem hagyta abba a vakuzást az első sorok egyikében, és a biztonsági embereket sem érdekelte, hogy Axl-t ez zavarja, az énekes beugrott a közönségbe, jól pofánverte az illetőt, majd visszamászott a színpadra, és bejelentette, hogy a zenekarnak ennyi akkor elég is volt a műsorból. Ami ezután következett, azt most megmutatjuk két részletben. Szerintünk roadok, technikusok, színpadi munkások, biztonsági őrök és rendőrök csak nyugtató bevétele után indítsák el a videókat.

 


rock bulvár koncert videó disztroj gnr2008.12.12. 10:53 – _fá_

Straight outta the 90's

Q-Tip – The Renaissance
(Universal Motown)
2008

Ha teljesen nem is igaz Nas elmélete (Hip Hop is Dead), az beismerhető, hogy a jó hiphop haldoklik. Eminem bemutatkozó lemeze óta a stílus fejlődési vonala gyakorlatilag annyiból áll, hogy 50 Cent és The Game ugyanarra az alapra reppel, mint amire Nelly Furtado nyögdécsel. Az idei évre különösen tragikus lett a helyzet, mert az eddig alternatívának tűnő Kanye Westet annyira kiborították a családi tragédiái, hogy egyrészt kijött rajta egyfajta Michael Jackson-szindróma, másrészt kiadott egy lemezt, amire nem merem azt mondani, hogy szar, mert az az átlag szar lemezekre lenne sértő.

Szerintünk: (3,5/5)
Szerintetek: (4,5/5)

lemezkritika hiphop q tip the renaissance2008.12.11. 16:20 – Dankó Gábor

2008 legjobb kislemezei

Bár az évnek még nincs vége, a Rolling Stone Magazine összeállította 2008 legjobb kislemezeinek listáját. Nekünk magyaroknak ez a kislemez-formátum kicsit misztikus, még a vinyl korszakban jelent meg pár itthon is, de azóta csak elvétve érkeznek ide ilyen cuccok, az meg tényleg ritkaság, mikor valami hazai csapat ad ki ehhez hasonlót (újabban a digitális single megjelenésével már amúgy mi sem maradunk ki a buliból, mondjuk azon lehetne vitatkozni mennyire „kislemez” a letöltés). Viszont Angliában, vagy az Egyesült Államokban nagy hagyománya van a párszámos cuccoknak. Utóbbi helyről származik az alábbi lista is, ahol Beyoncé lett az első az itt rögtön meg is nézhető Single Ladies (Put a Ring on It) dalával. A többi 99-ért meg erre.


indie pop rock hír2008.12.11. 15:36 – AronH

Menetelünk a semmibe

Coldplay - Prospekt's March (EP)
(EMI)
2008

Most, hogy az egész világ megnyugodott (vagy éppen dühöng, kinek mi), hogy mégsem oszlik fel Coldplay a közeljövőben, nyugodt szívvel eshetünk az új EP-nek. Előre leszögezem, azok közé tartozom, akik kedvelték a zenekar nyáron megjelent, Viva La Vida (Or Death And All His Friends) című lemezét, minden ún. hibája ellenére is (naiv pozitivitás, túllihegett felvételi körülmények és latinkodás). Lehetett szidni, de legalább újító szándékú volt, és hiteltelené sem nagyon vált. Kialakult koncepcióra épülő lemezt adtak ki a kezükből, ami nem túl gyakori jelenség manapság a mainstreamben.

Szerintünk: (2/5)
Szerintetek: (3,1/5)

lemezkritika pop coldplay prospekts march2008.12.11. 10:46 – lánggitár

Pearl Jam – Gigantikus Ten-újrakiadás

Jövőre a Pearl Jam elkezdi ünnepelni a huszadik életévét, ami igaz, hogy csak 2011-ben lesz, de olyan sok dolgot terveznek az alkalomra, hogy azt egyszerre rázúdítani a rajongókra képtelenség lenne (tulajdonképpen az összes lemezüket újra kiadják valamilyen luxus formában). Természetesen a már több mint 12 millió példányban elkelt Ten lesz az első, ami négyféle változatban kapható majd, mi viszont most csak a Super Deluxe verziót tárgyaljuk (a kép alatt folytatódik):


rock hír pearl jam hellókarácsony ten